Za čiste prostore in zrak

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 28. 02. 2022 05:16:00, Kategorija: Testi

Xiaomi ima v svojem naboru dve zanimivi »čistilni napravi« - eno za tla in eno za zrak.

Za čiste prostore in zrak
Vsi imamo radi domove čiste, težava pa je v tem, ker to seveda zahteva nekaj dela in časa, kar pa… Saj veste. Zato so zadnja leta zelo priljubljeni robotski sesalniki, ki sesanje opravijo namesto nas in so  zadnje čase pri tem izredno učinkoviti. Poleg čistih tal pa imamo radi tudi čisti zrak, posebej če nas mučijo alergije ali trpimo za boleznimi dihal. Če razmišljate o nakupu kakšne takšne naprave, sta ti dve Xiaomijevi, ki smo si ju ogledali, vsekakor vredni razmisleka. Preverili smo, kako se obneseta v vsakdanjem življenju povprečne družine.

Čistilnik zraka Xiaomi Air Purifier 4
Čistilnik zraka običajno ni nič drugega filtrirni sistem, ki črpa zrak iz prostora, ga prečisti in vrne vanj. Toda kako meriti učinkovitost takšnega sistema? Če malce razmislimo, je merilo lahko velikost delcev, ki jih je sistem sposoben zadržati, število teh delcev v odstotkih, hitrost filtriranja, seveda pa tudi poraba električne energije in glasnost. In kakšni so ti podatki pri Xiaomi Air Purifier 4?

Proizvajalec navaja, da filtrirni sistem iz zraka odstrani 99.97% škodljivih delcev v prostoru velikosti do 48m². Filtrirni sistem je kos prhljaju hišnih ljubljenčkov, prahu, cvetnemu prahu, dimu, hlapom ki nastanejo pri kuhi, formaldehidu in ostalim drobnim delcem velikosti 0,3 μm. Kar zadeva zmogljivost je pomemben podatek, ki se imenuje Stopnja zagotavljanja čistega zraka ali skrajšano CADR (Clean Air Delivery Rate), gre pa za merilo, razvito za merjenje in vrednotenje učinkovitosti stanovanjskih čistilnikov zraka, izraža pa se v kubičnih metrih prečiščenega zraka na uro. Pri Xiaomi Air Purifier 4 je to 400 m3/h, poleg merila CADR obstaja še podskupina FCADR, ki meri količino prečiščenega zraka glede na formaldehidne delce, ta pa znaša 150 m3/h. Kar zadeva porabo električne energije naprava s svojimi 30 W ni požrešna v samodejnem načinu delovanja praktično neslišna, pri največji moči filtracije pa jo je slišati kot recimo klimatsko napravo. Čistilnik zraka ima vgrajen PM2.5 laserski senzor za odkrivanje drobnih onesnaženih delcev v zaprtih prostorih in senzor vlažnosti in temperature, podatki pa so prikazani na zaslonu OLED, preko katerega se naprava lahko tudi krmili. Ker pa je krmiljenje preko zaslonka nekaj, kar sodi v 20 stoletje, je napravo seveda mogoče krmiliti s pametnim telefonom. V tem primeru je preko aplikacije Mi Home, ki omogoča vklop in izklop, prilagoditev nastavitev, ogled kvalitete zraka, vklop otroškega varovala, opozarja pa tudi na zamenjavo filtra, ki naj bi se izvedla vsakih 6 do 12 mesecev. Preko aplikacije je mogoče čistilnik zraka aktivirati tudi na preko interneta, tako nas bo pričakal svež zrak, ko pridemo domov, povezljiv pa je tudi  z drugimi pametnimi izdelki ter z glasovnima pomočnikoma Google Asistent ter Amazon Alexa. In cena? Pri nas Xiaomi Air Purifier 4 stane 199 €.

To je sicer lepo in prav, kako pa se stvar obnese v praksi? Merilnih naprav sicer nismo uporabili, tako da smo test izvedli s pomočjo naših nosov in občutkov, torej je več ali manj subjektiven. Napravo smo postavili v 6x7 metrov veliko dnevno sobo s kuhinjo, kjer živijo štiri osebe, ena mačka, prostor pa se ogreva s kaminsko pečjo na drva. Torej okolje, kjer imamo v zraku poleg običajnih »komponent« tudi mačje dlake, kuhinjske vonjave in občasno vonj po dimu.

Test smo izvedli po kosilu tako, da smo pred čiščenjem šli iz sobe, se nadihali svežega zraka, se vrnili nazaj in ocenili vonjave, ki so bile v njej. Nato samo vključili čistilnik in šli za eno uro na sprehod, po vrnitvi pa spet »ocenili kakovost zraka«. In ta je bila vsekakor zelo opazna. Kljub zaprtim oknom se je zrak čutil sveže, vonjav od kosila pa več ali manj ni bilo. Delo je bilo torej opravljeno.

Naša ocena: presenetljivo dobro.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro
Druga naprava, ki smo jo preizkusili, je nov model robotskega sesalnika Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro, ki stane pri nas 369 €. Če kaj spremljate cene robotskih sesalnikov, ste ob tej številki verjetno malce dvignili obrv. Je za takšno ceno mogoče dobiti kaj spodobnega? To smo se v prašali tudi mi.

Najprej spet nekaj tehničnih podatkov. Pri robotskih sesalnikih je eden najpomembnejših podatkov seveda njihova samostojnost v smislu pokrivanja prostora, ki ga čistimo. Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro ima v ta namen vgrajen 360 stopinjski laserski merilnik razdalje LDS (Laser Distance sensor), nameščen na vrhu naprave, ki podatke zbira tako, da se vrti okoli svoje osi, pomaga pa mu še 16 večsmernih senzorjev, ki mu pomagajo pri določanju položaja, izogibanju oviram, varovanju pred padcem po stopnicah in izračunavanju najbolj optimalne poti čiščenja. Zrak se filtrira preko filtra HEPA, ko mu zmanjka »soka« v 5200 mAh bateriji, pa se sesalnik sam odpelje nazaj do polnilnika in se nanj priključi.

Sesalnik ni namenjen le sesanju prahu ampak ima v grajen četrtlitrski rezervoarček za vodo in sistem mokrega brisanja tal s pomočjo zvočnih vibracij. V načinu mokrega brisanja se sesalnik giblje podobno kot če bi tla umivali ročno – torej nekako v obliki črke Y, kar po besedah proizvajalca nudi največji možni učinek. Tudi sesalnik je mogoče krmiliti preko aplikacije Mi Home, pri čemer je, poleg načina dela (samo sesanje, samo umivanje, oboje) določati tudi prostore, ki naj jih sesalnik očisti (prečka lahko do 2 cm visoke pragove), njihov vrstni red, kar pa je izredno pomembno je določanje navidezne stene, ki je sesalnik naj ne prestopi, s čemer lahko omejimo dele sobe, kjer je recimo tepih, ki naj se ne umiva ampak le posesa. In tudi sesalnik je združljiv z glasovnima pomočnikoma Google Asistent ter Amazon Alexa.

In kako se je stvar obnesla v praksi? Sesalnik smo testirali v istem prostoru kot čistilnik zraka, pri čemer so bila tla »mešanica« vinilne talne obloge, dveh tepihov in steklene zaščite ob kaminski peči. Kar zadeva čiščenje prahu, je sesalnik svoje delo opravil izredno dobro. Tudi pod mizo, kjer je moral krmariti med nogami stolov, s svojimi le 9,5 centimetri skupne višine pa je našel pot tudi pod kavč in foteljev, dolge ščetke so dobro očistile tudi kote, brez težav pa se je povzpel tudi na tepihe in zaščito kaminske peči. Nato smo preizkusili še mokro čiščenje, pri čemer smo sesalniku določili, naj umiva le vinilni del, tepihov pa ne. In tudi tu je bilo delo dobro opravljeno. Madežev, ki jih je potrebno drgniti, seveda ni mogel odstraniti, a tla so bila videti čista in lepo osvežena. Kombinirano čiščenje je trajalo dobro uro, po tem času pa je bateriji ostalo še malce več kot polovica »goriva«. Vračanje na polnilno postajo in priklop nanjo je delovalo brez težav.

Naša ocena: zelo dobro. ▪

preberite še to

Testi
Za čiste prostore in zrak

Za čiste prostore in zrak

Xiaomi ima v svojem naboru dve zanimivi »čistilni napravi« - eno za tla in eno za zrak.

Testi
Tablica, ki daje veliko

Tablica, ki daje veliko

Tablični računalnik Xiaomi Pad 5 nudi odličen zaslon, kakovosten zvok, zmogljivo baterijo in še kaj.

Testi
Ne, ni strelski obračun…

Ne, ni strelski obračun…

… to je dobrodošlica, ki vam jo »izreče« čevljekljun, ko je vesel, da vas vidi&helli...

Testi
Česa ne bo šlo igrati

Česa ne bo šlo igrati

Sony je končno razkril, katere igre ne bodo delovale na novem PlayStation 5.

Testi
Lenovo IdeaPad S540

Lenovo IdeaPad S540

AMD-jev procesor v prenosniku? O, ja.

Testi
LG G8s ThinQ

LG G8s ThinQ

Iz Južne Koreje z ljubeznijo

Testi
Hladno in nemoteče pivo

Hladno in nemoteče pivo

Pivo je dobro imeti v hladilniku, a kaj, ko zaseda veliko prostora, steklenice pa se rade kotalijo po njem. Ko...

Testi
Varnostne kamere za domačo uporabo

Varnostne kamere za domačo uporabo

Postanite kralj svojega doma in ga nadzirajte s pomočjo najnovejših varnostnih kamer kar na vašem pametnem tel...

Testi
Tudi Philips ima tankega...

Tudi Philips ima tankega...

Philips je na trg poslal serijo televizorjev z oznako 7600, ki jih odlikuje … no, ja, praktično vse.

Testi
Huawei Mate 9 - test na dlani

Huawei Mate 9 - test na dlani

Huawei je kot sklepno dejanje lanskega leta na trg poslal poslovni telefon Mate 9, ki pa bo zaradi svoje cene ...

Testi
Xbox One S

Xbox One S

Microsoft se vrača na igričarski trg z manjšo in občutno bolj stilsko konzolo. Vprašanje pa je, ali je nadgrad...

Testi
Galaxy Note 7 proti Galaxy S7 edge

Galaxy Note 7 proti Galaxy S7 edge

Ker o Galaxy S7 edge že čivkajo ptiči in o njem vemo vse, lahko Galaxy Note 7 najlažje opišemo tako, da ga pri...