Diagnostični noski

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 19. 02. 2024 05:21:00, Kategorija: Trendi

Poleg vsega, da so čudoviti družabniki, znajo psi zavohati tudi različne bolezni…

Diagnostični noski
Psi so naši spremljevalci že tisoče let. Ščitijo nas, na letališčih odkrivajo droge, eksploziv, pomagajo ljudem z omejeno mobilnostjo, pa še odlični družabniki so nam. A to še ni vse. Znanstveniki ugotavljajo, da znajo psi zaznati malarijo, nekatere vrste raka ali celo možgansko kap v fazi, ko te bolezni in stanja še ne kažejo simptomov.

Psi imajo neverjeten vonj. V njihovem nosi se nahaja okoli 300 milijonov vohalnih receptorjev, kar je napram petim milijonom, ki jih ima človek, velikanska številka. A tu se zgodba šele prav začne. Poleg 60-krat večjega števila receptorjev je pri psih funkcija dihanja ločena od funkcije vohanja, poleg tega pa vohajo z vsako nosnico posebej, možgani pa nato te informacije združijo in s tem dobijo nekakšno vonjalno sliko realnosti. Poleg tega imajo v nosu tudi tako imenovani vomeronazalni ali Jacobsonov organ, ki jim omogoča zaznavanje feromonov, torej hormonov, ki jih živali uporabljajo za medsebojno komunikacijo. Feromoni recimo povedo psu, da je zašel na tuj revir, da je v bližini psica, ki se goni, da je nek drug pes našel hrano… Zato ni čudno, če psi vonjajo 100.000-krat bolje od nas.

Vse več raziskav, izvedenih v zadnjih desetletjih kaže tudi na to, da znajo psi zaznati tudi nekatere bolezni. Kaj psi dejansko zaznavajo, znanstveniki še ne vedo, sumijo pa, da tako imenovane hlapne organske spojine, ki jih ljudje izločamo z dihanjem in telesnimi tekočinami in s tem določajo naš telesni vonj. Ta zagotovo pripomore k temu, da nas psi lahko zaznajo in nam sledijo, zelo verjetno pa je,da  se v teh vonjih skrivajo tudi »informacije« o različnih boleznih.

Leta 2018 je ekipa francoskih in ameriških znanstvenikov izvedla raziskavo, v kateri je uporabile pse za ugotavljanje prihajajočih epileptičnih napadov. Uporabili so pet psov, od katerih so trije bili usposobljeni za zaznavanje napadov, dva pa sta bila na začetku tega usposabljanja. Psom so dali povohati vzorce sape in znoja različnih ljudi, ki so trpeli za epilepsijo, pri čemer so nekateri kmalu po zajetju vzorcev doživeli napade, nekateri pa ne. Trije izurjeni psi so zaznali vse bolnike, ki so bili blizu napadov, dva manj usposobljena pa sta zadela v dveh tretjinah primerov, kar je odličen rezultat. S tem so znanstveniki dokazali, da lahko psi bolnikom z epilepsijo krepko izboljšajo kakovost življenja.

Kar nekaj študij do sedaj je pokazalo tudi, da lahko psi z ustreznim urjenjem zaznajo nekatere vrste raka. Tako lahko iz sape zaznajo raka na pljučih, iz vzorca krvi raka na jajčnikih, iz vzorca urina pa raka na prostati. Novejša študija je pokazala, da psi, ki so jih urili za zaznavanje raka na dojki, zaznajo tudi raka na pljučih in melanom, za kar jih niso urili. To odkritje bi lahko pomenilo, da telesa bolnikov z različnimi vrstami raka oddajajo podobne vonjave glede na vrsto raka.

V Gambiji, ki se pogosto srečujejo z malarijo, so izurili dva psa, ki sta znala odkriti malarijo kar iz vonja – nogavic. V študiji so uporabili nogavice 175 gambijskih otrok in psa sta v 90 odstotkih pravilno zaznala nogavice tistih, ki so bili okuženi z malarijo. Še bolj fascinantno pa je dejstvo, da so nekatere od teh nogavic otroci nosili tudi leto in pol nazaj. Devetdeset odstotkov je res odličen rezultat, ki pa je v bistvu še boljši, saj je v vseh šestih primerih, ko sta se psa zmotila, šlo za nogavice, ki so jih nosili zdravi otroci, ki pa so spali v isti postelji kot bolni.

Poleg vsega naštetega pa je obsežna raziskava, ki je vključevala 3,8 milijona ljudi in jo je izvedlo Ameriško združenje za srce ( American Heart Association - AHA) pokazala, da je imajo ljudje, ki živijo s psi, za 27-odstotkov večjo možnost preživetja pri možganski kapi in kar za 33 odstotkov pri srčnem infarktu. Poleg tega pa so ugotovili, da je stopnja smrtnosti pri lastnikih psov za 24 odstotkov nižja kot pri tistih, ki psov nimajo, tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni in kapi pa je znižje za kar 31 odstotkov.

In poleg vsega tega so še zabavni, prijazni in odlični družabniki.

Vir: Interesting Engineering

preberite še to

Trendi
Tudi implantat ni pomagal

Tudi implantat ni pomagal

Indijski študent si je dal v uho kirurško vstaviti slušalko Bluetooth, da bi lahko goljuf...

Trendi
Hitro kvadriranje

Hitro kvadriranje

Tako lahko na pamet in (dokaj) hitro kvadrirate dvomestna števila…

Trendi
Najdaljši vodni tobogan na svetu

Najdaljši vodni tobogan na svetu

Ni pretirano hiter, se pa zato po njem peljete dobre štiri minute…

Trendi
Zakaj pa to leti?

Zakaj pa to leti?

Ali lahko helikopter leti brez vrtenja elise? Tale očitno lahko. Ali pa tudi ne…

Trendi
Ne, hvala... Bom raje klasiko...

Ne, hvala... Bom raje klasiko...

Zakaj bi nekdo dovoli frizerju, da ga striže s - kotnim brusilnikom?

Trendi
Zakaj pa to ne gre?

Zakaj pa to ne gre?

Znano sestavljanko je mogoče rešiti na več načinov, le na enega ne…

Trendi
Dobrota je sirota

Dobrota je sirota

Kaj se zgodi, če si vrane napačno razlagajo reševanje njihovega mladička.

Trendi
Mladi in stare tehnologije

Mladi in stare tehnologije

Poglejte, kako sta dva najstnika poskušala odvrteti številko na starem telefonu.

Trendi
Življenje s Tourettom

Življenje s Tourettom

Iz prve roke o žalostnih in zabavnih posledicah zoprne motnje…

Trendi
To pa je vztrajnost

To pa je vztrajnost

Možak je kar 11 let sestavljal »progo« v Line Riderju…

Trendi
Zakaj žoga »felša«?

Zakaj žoga »felša«?

V nogometu, tenisu, odbojki in še kje se pogosto zgodi, da žoga ne leti ravno ampak med letom zavije. Z...

Trendi
Resetirani možgani

Resetirani možgani

Zaradi možganske poškodbe se je dekletu vsaki dve uri zbrisal spomin.