Študija, ki jo je vodil Adrian Raine, vodilni nevrokriminolog, je razkrila, da imajo ljudje, ki jemljejo omega-3, manj verjetnosti za agresivno vedenje. Ugotovljeno je bilo, da dodatek omega-3 pomaga zmanjšati tako reaktivno kot proaktivno agresijo. Reaktivna agresija se pojavi kot trenutna reakcija na dražljaj, medtem ko proaktivna agresija zahteva načrtovanje in je bolj premišljena. Meta-analiza 29 randomiziranih študij je pokazala, da je dodajanje omega-3 v prehrano učinkovito ne glede na starost, spol ali trajanje zdravljenja.
Poleg tega, da je raziskava analizirala agresijo, so raziskovalci poskušali razumeti mehanizme, ki stojijo za tem pojavom. Omega-3 maščobne kisline igrajo ključno vlogo v strukturi možganov in njihovi funkciji, saj uravnavajo nevrotransmiterje in gensko ekspresijo, hkrati pa zmanjšujejo vnetja v možganih. Tako je mogoče domnevati, da lahko pomanjkanje teh maščobnih kislin negativno vpliva na delovanje možganov in povzroči povečano agresivnost.
Zanimanje za povezavo med omega-3 in nasiljem ni novo. Že leta 2001 je dr. Joseph Hibbeln iz Nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) objavil študijo, v kateri je odkril korelacijo med visokim vnosom rib (bogatih z omega-3) in nižjo stopnjo umorov. Leta 2002 je študija na Univerzi v Oxfordu odkrila, da so britanski zaporniki, ki so prejemali dodatke z vitamini, minerali in esencialnimi maščobami, postali manj nasilni in antisocialni.
Nova raziskava pa se osredotoča specifično na učinek omega-3 maščobnih kislin, ki so, kot kaže, pomembno orodje za zmanjšanje agresije. Čeprav ni čarobna rešitev, bi lahko z njihovo uporabo pomembno prispevali k zmanjšanju nasilja v družbi. Raziskovalci menijo, da bi dodajanje omega-3 moralo postati del vsakodnevne terapije za agresivne posameznike v različnih okoljih, vključno z zdravstvenimi ustanovami in zapori.

Nevroznanstveniki verjamejo, da omega-3 vplivajo na več ravni možganske funkcije. Ker imajo te maščobne kisline pomembno vlogo pri nevrotransmisiji in nevrološkem zdravju, lahko njihovo pomanjkanje povzroči motnje, ki vodijo do agresivnega vedenja. Prav tako so omega-3 povezane z zmanjševanjem vnetja v možganih, kar je lahko ključnega pomena za obvladovanje impulzivnega vedenja.
Čeprav so rezultati obetavni, raziskovalci opozarjajo, da je za dolgoročno potrditev učinkov omega-3 na zmanjšanje agresije potrebnih še več raziskav. Zanimivi bi bili tudi poskusi z uporabo slikanja možganov (MRI) za merjenje vpliva omega-3 na možgansko delovanje, ter raziskave o vplivu genetike na učinkovitost zdravljenja z omega-3.
Vendar pa, kot poudarjajo raziskovalci, dodajanje omega-3 v prehrano ne škodi, saj je ta dodatek široko dostopen, varen in cenovno ugoden. Starši, ki se soočajo z agresivnim vedenjem otrok, bi morali razmisliti o povečanju vnosa rib ali dodatkov omega-3 kot del celostne obravnave.
Raziskava Univerze v Pensilvaniji ponuja obetavne rezultate in namiguje, da bi lahko z vključitvijo omega-3 maščobnih kislin v prehrano pomembno prispevali k zmanjšanju agresije v družbi. Ne samo, da bi to izboljšalo kakovost življenja posameznikov, ampak bi lahko pomagalo zmanjšati nasilje in konflikt v širši skupnosti. Raziskovalci svetujejo, da bi morali omega-3 vključiti kot dodatek obstoječim psihološkim in medicinskim terapijam, s čimer bi dosegli še boljše rezultate.
Študija je bila objavljena v publikaciji Aggression and Violent Behavior.
Vir: Univerza v Pensilvaniji