Prihaja navpično kmetijstvo

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7. 07. 2018 07:05:00, Kategorija: Trendi

Takšna pridelava baje zahteva 99 odstotkov manj vode, herbicidi in pesticidi so nepotrebni, pridelek pa 300-krat večji. Kaj pa okus?

Prihaja navpično kmetijstvo

Število ljudi na Zemlji dokaj strmo raste in, če se na področju kmetijstva ne bo kaj spremenilo, bo kmalu prišel čas, ko bo preprosto zmanjkalo prostora za pridelavo ustrezne količine hrane. Toda kaj lahko naredimo? Najpreprostejša ideja je, da poskušamo povečati hektarski donos obstoječih površin. A če je preprosta ideja, to ne pomeni, da je preprosta tudi rešitev. Hektarskega donosa brez postopkov genske manipulacije ter povečane uporabe pesticidov, herbicidov, fungicidov in še kakšnih –cidov, ni mogoče kar tako povečati. Da o vedno bolj nepredvidljivih vremenskih vplivih ne govorimo. Kaj še lahko naredimo?

Zadnja leta se vse več govori o tako imenovanih navpičnih kmetijah. Gre za zgradbe, v katerih rastline rastejo v zaprtih prostorih, v katerih se nadzorujejo vsi parametri rasti. Po svetu je takšnih kmetij kar nekaj, novembra pa se bo začela gradnja nove, največje. Kje? Seveda tam, kjer zadnje čase raste vse, kar je največje – v Dubaju.

Nova kmetija bo namenjena pridelavi solat in druge listne zelenjave za letalskega prevoznika Emirates. Kmetijo, veliko 12.000 m2 bo postavilo ameriško zagonsko podjetje Crop One, financiral pa Emirates Flight Catering, podjetje, ki se ukvarja s pripravo hrane za potnike, ki potujejo z omenjenim prevoznikom. Ko bo kmetija v polnem zagonu, naj bi proizvedla toliko zelenjave, kot bi je zraslo na 364 hektarjih klasičnih polj oziroma 2700 kilogramov dnevno.

Kmetija, ki jo bo gradil Crop One, bo precej večja od obstoječih. Trenutno največja obratujoča je tista podjetja FarmedHere, nahaja se v Chicagu in je velika 8400 m2, druga pa je 6400 m2 velika kmetija v New Jerseyu, postavilo pa jo je podjetje Aerofarms.

In kaj takšno navpično kmetijstvo pomeni v številkah? Tako na prvi pogled so te zelo prepričljive. To, da zahtevajo bistveno manj kmetijskih površin, je le najočitnejša prednost. Poleg tega naj bi takšna pridelava zahtevala kar 99 odstotkov manj vode, ker se vse skupaj dogaja v zaprtem prostoru, pa tudi vremenski vplivi ne igrajo posebne vloge. Poleg tega takšna pridelava ne zahteva pesticidov, herbicidov, fungicidov in podobnih kemikalij, ki človeku niso najbolj prijazne, saj se vse skupaj dogaja v nadzorovanem okolju, kjer je mogoče že s prilagajanjem temperature, vlage, svetlobe in podobnih parametrov preprečiti pojav bolezni in škodljivcev. Le o okusu se ne govori kaj dosti…

Omenjena kmetija v Dubaju bo postavljena v neposredni bližini letališča  Al Maktoum, kar pomeni, da bodo tudi transportni stroški minimalni, potniki pa bodo dobili zelenjavo, ki je le nekaj ur nazaj bila še na »njivi«.

Ideja pa ima še drugo zanimiv plat. Takšne kmetije je mogoče postaviti kjerkoli – v mestnih središčih, na prikolicah, ladjah in celo v vesolju. Da, tudi tam bo nekoč treba jesti…


Vir: Emirates Flight Catering

preberite še to

Trendi
Domači vlakec smrti

Domači vlakec smrti

Bi radi razveselili otroke (in sebe)? Zakaj si ne bi izdelali lastnega vlakca smrti…

Trendi
Napihljivi nosilci

Napihljivi nosilci

Avtomobilski strešni nosilci so uporabni, a nerodni. Ne vsi…

Trendi
Zmaji namesto vetrnic

Zmaji namesto vetrnic

Zakaj vetrne farme na zemlji, če so lahko zmaji nad morjem?

Trendi
Nič več »skritih mest«?

Nič več »skritih mest«?

Lufthansi je dovolj tega, da potniki izkoriščajo luknjo v sistemu in tako ceneje letijo.

Trendi
Kdo pravi, da ne gre?

Kdo pravi, da ne gre?

Nov način varjenja omogoča varjenje zlitin, ki so veljale za nezvarljive.

Trendi
Ljubezenski gumb

Ljubezenski gumb

Vam je do seksa, pa vam je to nerodno pokazati? Uporabite gumb LoveSync.

Trendi
Vsestranski merilnik

Vsestranski merilnik

Laserskih merilnikov je na trgu kar nekaj, tale Boschev pa je nekaj posebnega.

Trendi
Taborniški multipraktik

Taborniški multipraktik

Tale večfunkcijski pribor bi prišel prav v vsakem nahrbtniku.

Trendi
Najbolj zeleni sta…

Najbolj zeleni sta…

Kdo največ prispeva k »ozelenitvi« Zemlje? Indija in Kitajska… In to že dvajset let…

Trendi
Elektrika iz – zastav

Elektrika iz – zastav

Znanstveniki so izdelali zastavo, ki med plapolanjem zajema tako vetrno kot sončno energijo.

Trendi
Matematična risanka

Matematična risanka

V risani seriji Futurama je mogoče najti zanimive matematične »pojave«.

Trendi
Da, tudi to obstaja

Da, tudi to obstaja

Obstaja robotska roka, ki stane slabih 450 € in vam - očisti WC.