Reaktivec v vaši kleti…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 20. 06. 2024 05:56:00, Kategorija: Trendi

...ali kaj imata skupnega nadzvočno letalo in steklenica penečega.

Reaktivec v vaši kleti…
Kaj se zgodi, ko odprete šampanjec, pardon, peneče vino? Ker je v tistem trenutku sila oziroma tlak, ki ga proizvajajo plini, višji od sile, ki zamašek drži v steklenici, ta odleti in plini »pobegnejo na svobodo«. Toda to ni vse… Francoske (koga pa drugega) znanstvenike univerze Reims Champagne Ardenne je zanimalo, kaj točno se dogaja v trenutku odpiranja steklenice, kakšne sile pri tem nastajajo, kako na dogajanje vpliva temperatura in še kaj. Zadevo so seveda raziskali, njihove ugotovitve pa so prav zanimive.

Plini iz steklenice v nekaj milisekundah potem, ko zamašek zapusti vrat steklenice, uidejo s takšno hitrostjo, da nastane udarni val, imenovan Machov diamant, podoben tistim, ki jih poznamo pri plinskih izpustih reaktivnih letal in raket. Gérard Liger-Belair, eden od vodilnih znanstvenikov pri raziskavi je povedal, da lahko plini zaradi hitre spremembe tlaka v steklenici iz nje uidejo s kar dvakratno zvočno hitrostjo. Kaj se torej dogaja?

Med fermentacijo se v vinu tvorijo mehurčki ogljikovega dioksida. Ti zaradi tlaka, ki ga povzroča CO2 v vratu steklenice, tam tudi ostanejo. Dokler seveda steklenice ne odpremo. Tlak v steklenici je odvisen od temperature, pri kateri je steklenica shranjena. Pri temperaturi 20°C je ta tlak 7,5 bara, pri 30°C pa 10,2 bara. Ko se ta tlak sprosti, se temperatura ogljikovega dioksida (in okoliških vodnih hlapov), ki uide iz steklenice, sunkovito zniža in plini zaradi fenomena, imenovanega adiabatno ohlajevanje, kondenzirajo v modro meglico. Modro zato, ker ledeni delci odbijajo modro svetlobo. Raziskava je pokazala, da se pri odprtju steklenice, shranjene pri 20°C, plini skoraj v trenutku ohladijo na -90°C, pri steklenici, shranjeni pri 30°C, pa celo na -95°C.

Dogajanje ob odprtju steklenice penečega vina, shranjene pri 20°C (zgoraj) in 30°C (spodaj). Številke na sličicah pomenijo čas v mikrosekundah.

Raziskava je bila pred časom objavljena v znanstveni publikaciji Science Advances, v kateri lahko najdete več informacij.

Vir: Science Advances

preberite še to

Trendi
Priključeni kovčki

Priključeni kovčki

Včasih moramo na pot vzeti veliko prtljage. S tole idejo bo šlo lažje.

Trendi
Obvlada…

Obvlada…

Tale viličarist ne le, da dobro obvlada vilice na svojem delovnem stroju, tudi vozi ga zelo natančno.

Trendi
Nad baterije z medom

Nad baterije z medom

Če je vaš otrok pogoltnil gumbno baterijo, je to lahko precej nevarno, zato je nujen obisk pri zdravnik...

Trendi
»Olajšanje« po alarmu

»Olajšanje« po alarmu

Na Havajih so pred tednom doživeli alarm, ki napoveduje raketni napad. K sreči je šlo za napako, a...

Trendi
Tale pa zna

Tale pa zna

Obstaja kolesarjenje in KOLESARJENJE. Razlika? Tole…

Trendi
Ko učitelj naredi korak več...

Ko učitelj naredi korak več...

Osnovnošolska učiteljica si je omislila nazoren način prikaza človekove anatomije.

Trendi
Periskopska očala

Periskopska očala

Imate na koncertih težave, ker ne vidite preko ljudi pred seboj? S temi očali bo tega konec.

Trendi
Matematične karte

Matematične karte

Če hočete poskrbeti za malo zabave, uporabite tale matematično-magični trik

Trendi
Najbolj odvratna pijača na svetu?

Najbolj odvratna pijača na svetu?

Američani pravijo, da je Malört pijača z najbolj grozim okusom na svetu. Mi jo pijemo že od nekdaj.

Trendi
Nad insekte s tobakom

Nad insekte s tobakom

Tobak najpogosteje povezujemo s škodljivim kajenjem, lahko pa je tudi koristen. Recimo kot okolju prija...

Trendi
Z glasbo nad stres...

Z glasbo nad stres...

Znanstveniki pravijo, da tale pesem zniža raven stresa za 65 odstotkov…

Trendi
Kriv je regrat!

Kriv je regrat!

Kako naj 19-letno dekle konservativnim staršem pove, kako to, da je noseča?