Reaktivec v vaši kleti…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 04. 2025 05:13:00, Kategorija: Trendi

...ali kaj imata skupnega nadzvočno letalo in steklenica penečega.

Reaktivec v vaši kleti…
Kaj se zgodi, ko odprete šampanjec, pardon, peneče vino? Ker je v tistem trenutku sila oziroma tlak, ki ga proizvajajo plini, višji od sile, ki zamašek drži v steklenici, ta odleti in plini »pobegnejo na svobodo«. Toda to ni vse… Francoske (koga pa drugega) znanstvenike univerze Reims Champagne Ardenne je zanimalo, kaj točno se dogaja v trenutku odpiranja steklenice, kakšne sile pri tem nastajajo, kako na dogajanje vpliva temperatura in še kaj. Zadevo so seveda raziskali, njihove ugotovitve pa so prav zanimive.

Plini iz steklenice v nekaj milisekundah potem, ko zamašek zapusti vrat steklenice, uidejo s takšno hitrostjo, da nastane udarni val, imenovan Machov diamant, podoben tistim, ki jih poznamo pri plinskih izpustih reaktivnih letal in raket. Gérard Liger-Belair, eden od vodilnih znanstvenikov pri raziskavi je povedal, da lahko plini zaradi hitre spremembe tlaka v steklenici iz nje uidejo s kar dvakratno zvočno hitrostjo. Kaj se torej dogaja?

Med fermentacijo se v vinu tvorijo mehurčki ogljikovega dioksida. Ti zaradi tlaka, ki ga povzroča CO2 v vratu steklenice, tam tudi ostanejo. Dokler seveda steklenice ne odpremo. Tlak v steklenici je odvisen od temperature, pri kateri je steklenica shranjena. Pri temperaturi 20°C je ta tlak 7,5 bara, pri 30°C pa 10,2 bara. Ko se ta tlak sprosti, se temperatura ogljikovega dioksida (in okoliških vodnih hlapov), ki uide iz steklenice, sunkovito zniža in plini zaradi fenomena, imenovanega adiabatno ohlajevanje, kondenzirajo v modro meglico. Modro zato, ker ledeni delci odbijajo modro svetlobo. Raziskava je pokazala, da se pri odprtju steklenice, shranjene pri 20°C, plini skoraj v trenutku ohladijo na -90°C, pri steklenici, shranjeni pri 30°C, pa celo na -95°C.

Dogajanje ob odprtju steklenice penečega vina, shranjene pri 20°C (zgoraj) in 30°C (spodaj). Številke na sličicah pomenijo čas v mikrosekundah.

Raziskava je bila pred časom objavljena v znanstveni publikaciji Science Advances, v kateri lahko najdete več informacij.

Vir: Science Advances

preberite še to

Trendi
So mehiški val »iznašle« čebele?

So mehiški val »iznašle« čebele?

Kdo pravi, da mehiški val obvladamo le ljudje?

Trendi
Saj je način, ampak…

Saj je način, ampak…

Mehiški učitelj je prišel na »genialno« idejo, kako preprečiti prepisovanje…

Trendi
Odkrijte najbolj noro ljubezensko igro vseh časov

Odkrijte najbolj noro ljubezensko igro vseh časov

Če želite, se  lahko romantično zapletete tudi s hladilnikom…

Trendi
Pralni stroji so eni največjih onesnaževalcev z mikroplastiko

Pralni stroji so eni največjih onesnaževalcev z mikroplastiko

A če bo vse po sreči, ne več dolgo...

Trendi
Je to način?

Je to način?

Herbicidi okolju niso najbolj prijazni, zato si ljudje izmišljajo druge načine boja proti plevelu. Je t...

Trendi
YouTube zobozdravniki

YouTube zobozdravniki

Nek 22-letni Čeh in njegova starša so se pretvarjali, da so zobozdravstveni strokovnjaki, in opravili n...

Trendi
Jezni pijanci

Jezni pijanci

Združenje Ganskih pijancev protestira zaradi visokih cen alkohola

Trendi
»Vi odločite!«

»Vi odločite!«

Mlada Francozinja je svojim oboževalcem na internetu prepustila sprejemanje pomembnih odločitev v svojem življ...

Trendi
Lahko tri grame lepila drži več kot 17 ton? Lahko!

Lahko tri grame lepila drži več kot 17 ton? Lahko!

Spoznajte moč sodobnih industrijskih lepil...

Trendi
Katera evropska letalska družba ima najvišje skrite stroške?

Katera evropska letalska družba ima najvišje skrite stroške?

Reševalne takse, pristojbine za dojenčke, skupinske rezervacije… Razlike so precejšnje&he...

Trendi
Kdo za vraga je Cleo?

Kdo za vraga je Cleo?

Nihče ne ve, kdo je ta matematik/matematičarka