Reaktivec v vaši kleti…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 04. 2025 05:13:00, Kategorija: Trendi

...ali kaj imata skupnega nadzvočno letalo in steklenica penečega.

Reaktivec v vaši kleti…
Kaj se zgodi, ko odprete šampanjec, pardon, peneče vino? Ker je v tistem trenutku sila oziroma tlak, ki ga proizvajajo plini, višji od sile, ki zamašek drži v steklenici, ta odleti in plini »pobegnejo na svobodo«. Toda to ni vse… Francoske (koga pa drugega) znanstvenike univerze Reims Champagne Ardenne je zanimalo, kaj točno se dogaja v trenutku odpiranja steklenice, kakšne sile pri tem nastajajo, kako na dogajanje vpliva temperatura in še kaj. Zadevo so seveda raziskali, njihove ugotovitve pa so prav zanimive.

Plini iz steklenice v nekaj milisekundah potem, ko zamašek zapusti vrat steklenice, uidejo s takšno hitrostjo, da nastane udarni val, imenovan Machov diamant, podoben tistim, ki jih poznamo pri plinskih izpustih reaktivnih letal in raket. Gérard Liger-Belair, eden od vodilnih znanstvenikov pri raziskavi je povedal, da lahko plini zaradi hitre spremembe tlaka v steklenici iz nje uidejo s kar dvakratno zvočno hitrostjo. Kaj se torej dogaja?

Med fermentacijo se v vinu tvorijo mehurčki ogljikovega dioksida. Ti zaradi tlaka, ki ga povzroča CO2 v vratu steklenice, tam tudi ostanejo. Dokler seveda steklenice ne odpremo. Tlak v steklenici je odvisen od temperature, pri kateri je steklenica shranjena. Pri temperaturi 20°C je ta tlak 7,5 bara, pri 30°C pa 10,2 bara. Ko se ta tlak sprosti, se temperatura ogljikovega dioksida (in okoliških vodnih hlapov), ki uide iz steklenice, sunkovito zniža in plini zaradi fenomena, imenovanega adiabatno ohlajevanje, kondenzirajo v modro meglico. Modro zato, ker ledeni delci odbijajo modro svetlobo. Raziskava je pokazala, da se pri odprtju steklenice, shranjene pri 20°C, plini skoraj v trenutku ohladijo na -90°C, pri steklenici, shranjeni pri 30°C, pa celo na -95°C.

Dogajanje ob odprtju steklenice penečega vina, shranjene pri 20°C (zgoraj) in 30°C (spodaj). Številke na sličicah pomenijo čas v mikrosekundah.

Raziskava je bila pred časom objavljena v znanstveni publikaciji Science Advances, v kateri lahko najdete več informacij.

Vir: Science Advances

preberite še to

Trendi
Bi radi naredili nekaj, kar ni še nihče?

Bi radi naredili nekaj, kar ni še nihče?

Stvar je pravzaprav izredno preprosta – vzeti morate le kupček kart in ga dobro premešati…

Trendi
Če morate, pojdite

Če morate, pojdite

Kaj se dogaja v vašem telesu, če vas tišči lulat, pa ne greste.

Trendi
Niso prav dobro razmislili...

Niso prav dobro razmislili...

Sušilnik rok, postavljen nad umivalnik, ni prav dobra rešitev…

Trendi
Telepatija? Ne, ni pa hudo daleč…

Telepatija? Ne, ni pa hudo daleč…

Znanstveniki so izdelali »omrežno povezavo« med možgani treh ljudi in omogočili »deljenje mi...

Trendi
Niso črvi!

Niso črvi!

Majhen otoček je postal simbol človekovega svinjanja narave…

Trendi
Devet kapljic v 95 letih

Devet kapljic v 95 letih

Najstarejši znanstveni poskus traja že 95. leto, njegovo bistvo pa je opazovanje - kapljanja smole...

Trendi
Prihaja Game Changer 3.0

Prihaja Game Changer 3.0

Promocijska vsebina
Od blizu doživite stičišče poslovnega in tehnološkega sveta

Trendi
Je nič na nič enako 1 ali 0?

Je nič na nič enako 1 ali 0?

Neko število na potenco 0 je vedno 1, nič na katerokoli potenco pa vedno nič... Koliko pa je nič na nič...

Trendi
Medvedek, ki zaznava duhove

Medvedek, ki zaznava duhove

Imenuje se BooBuddy in je plišasti medvedek, ki »zaznava paranormalne pojave v prostoru, v katere...

Trendi
Močan kot pravi

Močan kot pravi

Z uporabo hrustanca iz kevlarja naj bi bile poškodbe sklepov bistveno hitreje sanirane.

Trendi
Zamenjano v nekaj sekundah

Zamenjano v nekaj sekundah

Zamenjava zadnjega kolesa je precej zamudna. Kmalu ne več?

Trendi
Vikend zaspanci živijo dlje

Vikend zaspanci živijo dlje

Radi med vikendom zjutraj malce dlje spite? Kar dajte, boste dlje živeli…