Reaktivec v vaši kleti…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 04. 2025 05:13:00, Kategorija: Trendi

...ali kaj imata skupnega nadzvočno letalo in steklenica penečega.

Reaktivec v vaši kleti…
Kaj se zgodi, ko odprete šampanjec, pardon, peneče vino? Ker je v tistem trenutku sila oziroma tlak, ki ga proizvajajo plini, višji od sile, ki zamašek drži v steklenici, ta odleti in plini »pobegnejo na svobodo«. Toda to ni vse… Francoske (koga pa drugega) znanstvenike univerze Reims Champagne Ardenne je zanimalo, kaj točno se dogaja v trenutku odpiranja steklenice, kakšne sile pri tem nastajajo, kako na dogajanje vpliva temperatura in še kaj. Zadevo so seveda raziskali, njihove ugotovitve pa so prav zanimive.

Plini iz steklenice v nekaj milisekundah potem, ko zamašek zapusti vrat steklenice, uidejo s takšno hitrostjo, da nastane udarni val, imenovan Machov diamant, podoben tistim, ki jih poznamo pri plinskih izpustih reaktivnih letal in raket. Gérard Liger-Belair, eden od vodilnih znanstvenikov pri raziskavi je povedal, da lahko plini zaradi hitre spremembe tlaka v steklenici iz nje uidejo s kar dvakratno zvočno hitrostjo. Kaj se torej dogaja?

Med fermentacijo se v vinu tvorijo mehurčki ogljikovega dioksida. Ti zaradi tlaka, ki ga povzroča CO2 v vratu steklenice, tam tudi ostanejo. Dokler seveda steklenice ne odpremo. Tlak v steklenici je odvisen od temperature, pri kateri je steklenica shranjena. Pri temperaturi 20°C je ta tlak 7,5 bara, pri 30°C pa 10,2 bara. Ko se ta tlak sprosti, se temperatura ogljikovega dioksida (in okoliških vodnih hlapov), ki uide iz steklenice, sunkovito zniža in plini zaradi fenomena, imenovanega adiabatno ohlajevanje, kondenzirajo v modro meglico. Modro zato, ker ledeni delci odbijajo modro svetlobo. Raziskava je pokazala, da se pri odprtju steklenice, shranjene pri 20°C, plini skoraj v trenutku ohladijo na -90°C, pri steklenici, shranjeni pri 30°C, pa celo na -95°C.

Dogajanje ob odprtju steklenice penečega vina, shranjene pri 20°C (zgoraj) in 30°C (spodaj). Številke na sličicah pomenijo čas v mikrosekundah.

Raziskava je bila pred časom objavljena v znanstveni publikaciji Science Advances, v kateri lahko najdete več informacij.

Vir: Science Advances

preberite še to

Trendi
Kitajska v vratolomnem tempu namešča vetrne in sončne zmogljivosti

Kitajska v vratolomnem tempu namešča vetrne in sončne zmogljivosti

Kitajsko pogosto obtožujejo gradnje novih termoelektrarn na premog, manj pa se govori o tem, da je v tej držav...

Trendi
Letalski zrak ni tako slab

Letalski zrak ni tako slab

Imate občutek, da je v letalih slab zrak? Ni…

Trendi
Čudežno zdravilo ali nevaren trend?

Čudežno zdravilo ali nevaren trend?

Kaj pravi znanost? So ledene kopeli res tako zdrave?

Trendi
Morali so ga razrezati

Morali so ga razrezati

Robotsko podjetje je na odru »odprlo« svojega humanoidnega robota, da bi dokazalo, da v njem ni ži...

Trendi
Občutiti demenco…

Občutiti demenco…

Kako razmišlja in kako se počuti nekdo, ki trpi za demenco.

Trendi
Kdo je začel z zaroto?

Kdo je začel z zaroto?

Kdo je prvi »ugotovil«, da Američani niso bili na Luni?

Trendi
Vse bolj natančen datum poroda

Vse bolj natančen datum poroda

Novi bio-markerji lahko datum poroda napovedo več tednov vnaprej.

Trendi
Najglasnejši zvok na svetu

Najglasnejši zvok na svetu

Nastal je pod vodo in s pomočjo rentgenskih laserskih žarkov.

Trendi
Fantastično gorivo!

Fantastično gorivo!

Znanstveniki naj bi iznašli poceni metodo, kako ogljikov dioksid iz zraka spremeniti v brezogljično gor...

Trendi
Bi radi naredili nekaj, kar ni še nihče?

Bi radi naredili nekaj, kar ni še nihče?

Stvar je pravzaprav izredno preprosta – vzeti morate le kupček kart in ga dobro premešati…

Trendi
Če morate, pojdite

Če morate, pojdite

Kaj se dogaja v vašem telesu, če vas tišči lulat, pa ne greste.

Trendi
Niso prav dobro razmislili...

Niso prav dobro razmislili...

Sušilnik rok, postavljen nad umivalnik, ni prav dobra rešitev…