Reaktivec v vaši kleti…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 04. 2025 05:13:00, Kategorija: Trendi

...ali kaj imata skupnega nadzvočno letalo in steklenica penečega.

Reaktivec v vaši kleti…
Kaj se zgodi, ko odprete šampanjec, pardon, peneče vino? Ker je v tistem trenutku sila oziroma tlak, ki ga proizvajajo plini, višji od sile, ki zamašek drži v steklenici, ta odleti in plini »pobegnejo na svobodo«. Toda to ni vse… Francoske (koga pa drugega) znanstvenike univerze Reims Champagne Ardenne je zanimalo, kaj točno se dogaja v trenutku odpiranja steklenice, kakšne sile pri tem nastajajo, kako na dogajanje vpliva temperatura in še kaj. Zadevo so seveda raziskali, njihove ugotovitve pa so prav zanimive.

Plini iz steklenice v nekaj milisekundah potem, ko zamašek zapusti vrat steklenice, uidejo s takšno hitrostjo, da nastane udarni val, imenovan Machov diamant, podoben tistim, ki jih poznamo pri plinskih izpustih reaktivnih letal in raket. Gérard Liger-Belair, eden od vodilnih znanstvenikov pri raziskavi je povedal, da lahko plini zaradi hitre spremembe tlaka v steklenici iz nje uidejo s kar dvakratno zvočno hitrostjo. Kaj se torej dogaja?

Med fermentacijo se v vinu tvorijo mehurčki ogljikovega dioksida. Ti zaradi tlaka, ki ga povzroča CO2 v vratu steklenice, tam tudi ostanejo. Dokler seveda steklenice ne odpremo. Tlak v steklenici je odvisen od temperature, pri kateri je steklenica shranjena. Pri temperaturi 20°C je ta tlak 7,5 bara, pri 30°C pa 10,2 bara. Ko se ta tlak sprosti, se temperatura ogljikovega dioksida (in okoliških vodnih hlapov), ki uide iz steklenice, sunkovito zniža in plini zaradi fenomena, imenovanega adiabatno ohlajevanje, kondenzirajo v modro meglico. Modro zato, ker ledeni delci odbijajo modro svetlobo. Raziskava je pokazala, da se pri odprtju steklenice, shranjene pri 20°C, plini skoraj v trenutku ohladijo na -90°C, pri steklenici, shranjeni pri 30°C, pa celo na -95°C.

Dogajanje ob odprtju steklenice penečega vina, shranjene pri 20°C (zgoraj) in 30°C (spodaj). Številke na sličicah pomenijo čas v mikrosekundah.

Raziskava je bila pred časom objavljena v znanstveni publikaciji Science Advances, v kateri lahko najdete več informacij.

Vir: Science Advances

preberite še to

Trendi
Najnevarnejši rekord

Najnevarnejši rekord

Obstaja svetovni rekord, katerega rušenje je v preteklosti večinoma pomenilo smrt.

Trendi
Oko iz epruvete

Oko iz epruvete

Znanstveniki so v petrijevkah vzgojili mini oči z namenom proučevanja slepote.

Trendi
Hej, Pi, kaj pa ti tu delaš?

Hej, Pi, kaj pa ti tu delaš?

Ludolfovo število lahko najdemo tudi s štetjem medsebojnih trkov dveh teles.

Trendi
To pa je (bila) žaba!

To pa je (bila) žaba!

Spoznajte Beelzebufo, vražjo žabo, ki je lahko pomalicala tudi kakšnega majhnega dinozavrčka.

Trendi
Glasba je zdravilo

Glasba je zdravilo

Glasba lahko pri starejših odraslih za do 39 odstotkov zmanjša tveganje za demenco.

Trendi
Tudi sneg je voda, butec!

Tudi sneg je voda, butec!

Požara zaradi elektrike nikoli ne gasimo z vodo, kar ve vsak s pol pameti.

Trendi
Sanje brez meja

Sanje brez meja

Zanimiva statistika o tem, o čem ljudje po svetu največ sanjajo…

Trendi
Pivo v prahu?

Pivo v prahu?

Sliši se skoraj bogokletno, okus pa je menda tak kot pri »originalu«…

Trendi
Vaginalna biblija

Vaginalna biblija

Težko je verjeti, da morajo ginekologi v 21. stoletju opozarjati na takšne stvari.

Trendi
Čestitka za matematike

Čestitka za matematike

Za kateri rojstni dan je bila poslana ta čestitka?

Trendi
Laboratorij v straniščni školjki

Laboratorij v straniščni školjki

Revolucija v stranišču ali kako bo straniščna školjka postala vaš osebni zdravstve...

Trendi
Donosna tovarniška napaka

Donosna tovarniška napaka

Tale športni copat je zaradi tovarniške napake vreden 125.000 €. In cena še raste...