Električna mobilnost

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 20. 03. 2024 04:59:00, Kategorija: Avto tech

Promocijska vsebina
Vstopni baterijski električni model bo Škoda Epiq

Električna mobilnost
Majhen, a epski: družba Škoda Auto je razkrila ime svojega mestnega SUV-križanca z baterijskim električnim pogonom in pokazala oblikovalsko študijo, ki nakazuje ključne poteze novega modela. Škoda Epiq, ki bo predstavljen leta 2025, bo naprodaj za okoli 25.000 evrov. V dolžino bo meril 4,1 metra, v notranjosti pa bo ponujal obilo prostora za potnike in prtljažnik s prostornino do 490 litrov. Avtomobil bo optimalno poosebljal suvereni, funkcionalni in pristni novi oblikovalski slog Modern Solid – tako z notranjo kot tudi z zunanjo zasnovo. Dovršeno podobo bo dopolnjevala brezhibna digitalna izkušnja z novimi tehnologijami in asistenčnimi sistemi.

Klaus Zellmer, predsednik uprave družbe Škoda Auto, je povedal: "Novi Škoda Epiq bo za privlačno ceno ponujal veliko avtomobila in prostorno notranjost ob kompaktnih merah. Naši kupci si želijo veliko izbire, zato širimo našo rastočo ponudbo električne mobilnosti v ta priljubljeni segment. Upam, da prvi napovedniki zasnove vozila jasno kažejo, da bo Epiq blestel s sodobnim dizajnom, z dosegom za vsakodnevne potrebe in z uporabniku prijaznimi tehnologijami – vse pa bo na voljo po dostopni ceni."

Dolžina 4,1 metra, električni doseg prek 400 kilometrov in prostornina prtljažnika do 490 litrov
Nova digitalna oblikovalska študija, ki jo je predstavila Škoda, izpostavlja ključne značilnosti prihodnjega serijskega vozila. Mestni SUV-križanec Škoda Epiq bo v dolžino meril 4,1 metra, v njegovi notranjosti pa bo obilo prostora za pet potnikov in za prtljago s skupno prostornino do 490 litrov. Cena osnovne izvedbe bo znašala okoli 25.000 evrov, s čimer bo Epiq idealen za vse, ki se bodo prvič odločili za avtomobil z električnim pogonom. Model ima vse prvine suverenega novega oblikovalskega sloga Modern Solid – tako pri notranji kot tudi pri zunanji zasnovi – in se obenem ponaša z električnim dosegom, ki znaša več kot 400 kilometrov.

Oliver Stefani, vodja oblikovanja pri Škodi, je pojasnil: "Naš novi oblikovalski slog – Modern Solid – predstavlja naslednjo stopnjo sodobnosti. Premišljena funkcionalnost in praktičnost sta harmonično uravnoteženi s privlačnim novim dizajnom in z našim trajnostnim pristopom. Oblikovalska študija Škoda Epiq optimalno pooseblja vse ključne lastnosti našega novega oblikovalskega sloga."

Modern Solid: suveren, funkcionalen in pristen dizajn na novo opredeljuje klasične značilnosti znamke Škoda
Novi oblikovalski slog Modern Solid združuje suverenost, funkcionalnost in pristnost. Oblikovalska študija Škoda Epiq ima izrazito izoblikovan sprednji pokrov z novim napisom Škoda. Maska Tech-Deck v visokosijajni črni barvi je sodobna reinterpretacija znane Škodine mreže hladilnika. V njej so integrirane naprave, kot sta radar za merjenje razdalje in sprednja kamera. Ob straneh masko Tech-Deck obdajajo dvofunkcijski, kot črka T oblikovani LED-elementi za dnevne luči in smernike. Sprednja žarometa imata nižji, sekundarni položaj. Njuna svetlobna modula s kubističnim dizajnom sta opremljena z matrično LED-tehnologijo. Posebnost robustnega sprednjega odbijača je unikaten usmernik zraka v edinstveni temni kromirani barvi. Stranski silhueti daje svojstven pečat visoka in široka tornado linija, ki vizualno ločuje stranska stekla od spodnjega dela karoserije in poudarja močna ramena avtomobila. Kolesna ohišja so obdana z markantnimi obrobami, pod katerimi so nameščena aerodinamično izpopolnjena kolesa. Nizka streha, ki se počasi spušča proti zadku, nad zadnjim steklom prehaja v usmernik zraka, ki zagotavlja optimalno aerodinamično učinkovitost. Specifična značilnost zadka sta tudi robusten odbijač in napis Škoda v edinstveni temni kromirani barvi na pokrovu prtljažnika. Minimalistični videz oblikovalske študije Škoda Epiq optimalno zaokroža matiran kovinski lak v mesečevo beli barvi, ki jo markantno dopolnjujejo bleščeče oranžni detajli na strešnih letvah, platiščih ter sprednjem in zadnjem odbijaču.

Minimalistična, funkcionalna notranjost in nove tehnologije
Škoda Epiq bo prvi serijski model z minimalističnim notranjim dizajnom Modern Solid. Izdelan bo iz vzdržljivih, praktičnih in trajnostnih materialov. Oblikovalska študija ima med sprednjima sedežema odprt prostor za shranjevanje. V sredinski konzoli, ki na videz prosto lebdi, je predal za brezžično polnjenje pametnih telefonov. Poleg tega so za shranjevanje na voljo še drugi premišljeno zasnovani predali. Tudi prtljažnik ima nekatere značilne Škodine 'simply clever' rešitve, kot so kaveljčki za vrečke, elementi za fiksiranje prtljage, pritrdilni obročki in skriti predal pod dnom. Dvokraki volan je opremljen z novim napisom Škoda ter s fizičnimi gumbi in haptičnimi kolesci za upravljanje ključnih funkcij med vožnjo. Njegova posebnost so tudi bleščeče oranžni detajli. Mobilni digitalni ključ omogoča širok nabor interakcij prek uporabnikovega pametnega telefona in tako izboljšuje uporabnikovo digitalno izkušnjo. S tem je v okviru Škodinega pristopa 'mobile first' poudarjena osredotočenost na potrebe strank, ki kot glavno komunikacijsko sredstvo želijo uporabljati mobilni telefon. Znamka s tem pristopom želi voznikom poenostaviti vsakdanje življenje. Škoda Epiq poleg tega podpira dvosmerno polnjenje, s čimer se avtomobil spremeni v potujoči hranilnik energije, ki lahko odvečno električno energijo dovaja v uporabnikov dom in druge naprave.

Markantno ime za epski mejnik v Škodini zgodovini
Škoda Epiq predstavlja mejnik v Škodini zgodovini, kar poudarja tudi njegovo posebno in zlahka prepoznavno ime. To je optimalno usklajeno s poimenovanjem Škodinih baterijskih SUV-modelov: E na začetku pomeni, da gre za baterijski električni model znamke Škoda, Q na koncu pa avtomobil uvršča v družino Škodinih SUV-modelov. Ime Epiq izhaja iz starogrške besede 'epos', ki pomeni 'beseda' ali 'verz', pa tudi 'zgodba' ali 'pesem'. Ime vzbuja pozitivne asociacije, kot so neverjeten, odličen, izjemen in izreden. Škoda Epiq želi s svojimi pametnimi rešitvami in vsestransko zasnovo zadovoljiti tako potrebe družin kot tudi potrebe trendovsko naravnanih kupcev. Proizvodnja mestnega SUV-križanca bo potekala v Pamploni v Španiji kot skupni razvojni in proizvodni projekt Škode, Cupre in Volkswagna, jedrnih znamk koncerna Volkswagen. Škoda Auto se je zavezala, da bo v prihodnjih letih vložila več milijard evrov v svojo preobrazbo v smeri električne mobilnosti. Škoda Elroq, baterijski električni SUV s kompaktno zasnovo, bo prvo vozilo, ki bo predstavljeno v okviru prihajajoče kampanje električnih modelov, njegova premiera pa je predvidena še za letošnje leto.

preberite še to

Avto tech
Digitalne registrske tablice

Digitalne registrske tablice

Bomo lahko končno tistemu za nami povedali, kaj si mislimo o njem? Niti ne, toda…

Avto tech
Ko avtomobili skačejo...

Ko avtomobili skačejo...

Tole dirkanje je vsaj tako zanimivo kot  F1, če ne celo bolj…

Avto tech
»Empatično« šolanje

»Empatično« šolanje

Da bodo vozniki avtobusov vedeli, kako se med prehitevanjem počuti kolesar.

Avto tech
Varnostni pasovi prepovedani

Varnostni pasovi prepovedani

Na tej 26 km dolgi cesti ne smete voziti med 25 in 40 km/h in ne smete biti pripeti…

Avto tech
Navigacija nas dobesedno poneumlja

Navigacija nas dobesedno poneumlja

Navigacijske naprave zmanjšujejo umski napor, ki ga je potrebno vložiti za to, da pridemo iz točke A v ...

Avto tech
Je zaviranje z motorjem res škodljivo?

Je zaviranje z motorjem res škodljivo?

Vam je kdo rekel, da zaviranje z motorjem ni dobro, saj se s tem avtomobil uničuje? No – ni res. Zakaj?

Avto tech
Dvakratna (ne)sreča

Dvakratna (ne)sreča

Pod kakšno zvezdo moraš biti rojen, da se ti zgodi kaj takega.

Avto tech
Adijo vztrajnik?

Adijo vztrajnik?

Zanimiva ideja, po kateri bi se v štiritaktnih motorjih vztrajnik zamenjal z majhnim elektromotorjem.

Avto tech
Še slaba dva meseca do obvezne »hitrostne pomoči«

Še slaba dva meseca do obvezne »hitrostne pomoči«

Od julija letos bo moral imeti vsak nov avtomobil, prodan v EU, vgrajen sistem za preprečevanje prehitre ...

Avto tech
Pametni prehod za pešce

Pametni prehod za pešce

Pametni prehodi za pešce bodo povečali varnost predvsem v nočnih urah.

Avto tech
Od 0 do 100 km/h v manj kot sekundi

Od 0 do 100 km/h v manj kot sekundi

Ekipa švicarskih študentov je podrla rekord za najhitreje pospešujoče električno vozilo n...

Avto tech
Bakterije proti luknjam na cesti

Bakterije proti luknjam na cesti

Dodajanje bakterij posipnim sredstvom bi lahko preprečil nastajanje razpok v asfaltu.