Nekoč del zimskih spektaklov, danes preobraženi v nosilce napredka

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 26. 05. 2023 03:57:00, Kategorija: Avto tech

Promocijska vsebina
Audi se je kot nosilec razvoja že v preteklosti dokazoval s številnimi inovativnimi rešitvami, ki so poudarjale trajnostne vrednote premijske avtomobilske znamke.

Nekoč del zimskih spektaklov, danes preobraženi v nosilce napredka
Prednost njegovih inovacij je dejstvo, da Audi v središču razvoja izdelkov združuje podporo krožni ekonomiji ter želje in potrebe uporabnika. Cilj je jasen: Znamka Audi želi postati vodilni ponudnik trajnostne premijske e-mobilnosti,  zavezanost k trajnostnemu razvoju in napredku pa se odraža na vseh ravneh.

Na svetovni dan Zemlje znamka Audi predstavlja projekt Uporabimo uporabljeno, s katerim izkazuje svojo zavezanost k trajnostnemu razvoju, visokotehnološkim napredkom in uporabi recikliranih materialov tudi izven avtomobilskega področja. V sodelovanju s prestižnim unikatnim oblikovalcem Mariom Herzogom je na slovenskih tleh nastala kolekcija petdesetih unikatnih potovalnih torb Audi, izdelanih iz odsluženih oglasnih transparentov. Projekt je sinonim za napredek, ki predstavlja skupno vrednoto vseh sodelujočih v zgodbi Uporabimo uporabljeno.

Franci Bolta, direktor znamke Audi, je pojasnil ozadje zgodbe in koncept projekta Uporabimo uporabljeno z naslednjimi besedami: “Audi je dolgoletni partner FIS svetovnega pokala v alpskem smučanju in to sodelovanje je na tekmah obeleženo z oglasnimi transparenti. V tem času se je celostna podoba znamke zamenjala in zdelo se nam je škoda, da bi odsluženi transparenti končali na odlagališču in obremenjevali okolje, saj so v osnovi narejeni iz kakovostnega materiala. Razmišljali smo, kaj bi lahko naredili iz njih in prišli do ideje, da bi lahko izdelali vrhunske torbe, ki bi jih ljubitelji znamke Audi koristno uporabljali še naprej. Želja je, da vsak zaposleni ponotranji trajnostne vrednote znamke in da vsak razmišlja o tem, kaj lahko naredi pozitivnega za okolje. Vsak od nas deluje tako in v ekipi Audi Slovenija smo med razmišljanjem o trajnostnem razvoju prišli do ideje, kako uporabiti odslužene oglasne transparente.

Mario Herzog, unikatni oblikovalec in izdelovalec vrhunskih čevljev, ki je v svoji rokodelski delavnici studia M. H. Atelier obudil oglasne transparente v obliki novega izdelka s povsem novim namenom, povezuje napredek tudi z rokodelstvom: “Ročna izdelava, rokodelstvo je tisto, kar je oblikovalo človeka, kar nas določa in izhaja neposredno iz narave. V osnovi je rokodelstvo neposredni podaljšek narave – vzame iz narave in vrne v naravo. Napredek ni le izumljanje popolnoma novih stvari. Predvsem gre za izboljšanje načina, kako na izviren način oživimo že izumljeno, da bo v novi preobleki imelo pozitiven vpliv na svet.

Lastnica piranske ribogojnice Fonda ter predstavnica zavoda YouSea, Irena Fonda, ki je že od nekdaj povezana z morjem in razmišlja o naprednih rešitvah za varovanje okolja, vidi v projektu pomembno sporočilnost: “To ni material za odpad, v bistvu gre za neko zorenje materialov. Pri izdelavi torb iz oglasnih transparentov je napredek povezan tudi z ustvarjalnostjo. To, da ti iz neke stvari uspe narediti nekaj drugega, je v bistvu neka preobrazba. Kot pri gosenici, ko se iz nje razvije metulj.

Projekt Uporabimo uporabljeno je inovativen pristop k trajnostnemu razvoju, ki se osredotoča na reuporabo materialov in varstvo okolja. Osrednja ideja projekta je ponovna uporaba odsluženih oglasnih transparentov, ki jih je Audi nekoč uporabljal na FIS tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju, v imenu projekta pa so jih v čevljarski delavnici studia M. H. Atelier, pod vodstvom unikatnega oblikovalca visokokakovostnih čevljev po meri Maria Herzoga, preoblikovali v prvovrstno materialno osnovo za izdelavo kolekcije petdesetih popolnoma unikatnih potovalnih torb. Vsaka izmed njih je posebna in v svoji oblikovalski formi in videzu enkratna, elegantna s potiski vzorcev na transparentih, kar ji daje dostojanstvo obeh znamk, ki prisegata na tradicijo, kakovost in inovativnost. Projekt predstavlja inovativno rešitev za okoljske izzive, saj se osredotoča na ponovno uporabo materialov, ki sicer končajo na smetiščih. Odsluženi oglasni transparenti so bili očiščeni, preoblikovani in uporabljeni na način, ki je omogočil izdelavo torb visoke kakovosti. Poleg ponovne uporabe transparentov so za dopolnitev kakovosti uporabili tudi različne vrhunske podložne materiale, ki so ostanki večjih serij iz tovarn, ter kakovostne ostanke usnja, ki so se nabrali v delavnici.

Znamka Audi bo na svetovni dan oceanov, v skladu s svojim poslanstvom trajnostnega razvoja, ponudila omejeno serijo enajstih potovalnih torb Audi na dobrodelni dražbi, katere sredstva bodo namenjena zavodu YouSea za izdelavo in namestitev morske oaze za ohranitev morskega ekosistema v Piranskem zalivu. Gre za pilotski projekt, s katerim želijo sodelavci zavoda skupaj z zunanjimi ustanovami raziskati njene multiplikativne pozitivne učinke na okolje. Odkrivali bodo načine, kako bi lahko prispevali k bolj trajnostnemu načinu pridelave hrane v prihodnosti in raziskovali delovanje takih struktur pri odvajanju ogljikovega dioksida iz morja ter njihovo čistilno sposobnost. Na degradiranih območjih bi tako lahko povečali samočistilno sposobnost morja, izboljšali njegovo kakovost in obnavljanje.

Preostalih devetintrideset unikatnih potovalnih torb bo na voljo za nakup v spletni trgovini. Informacije o začetku prodaje potovalnih torb Audi, izdelanih iz recikliranih materialov, bodo objavljene naknadno na spletni strani napredek.audi.si. Tako bo zaključen celoten krog trajnostne rabe materialov: zmanjšali bomo število odpadnih materialov, jih ponovno uporabili v novih izdelkih ter našli načine, kako z njimi ustvariti pozitiven vpliv na okolje.

Spletno stran projekta Uporabimo uporabljeno si lahko ogledate na: napredek.audi.si.

preberite še to

Avto tech
Čisto nalivanje olja

Čisto nalivanje olja

Olje je mogoče tudi brez lijaka naliti tako, da ostane motor čist...

Avto tech
Olje za 30.000 kilometrov

Olje za 30.000 kilometrov

Zadnje čase se na trgu pojavljajo motorna olja, ki naj bi brez težav držala tudi več kot 30.000 kilometrov. Ka...

Avto tech
Ko ni tvoj dan

Ko ni tvoj dan

Voznik tega vlečnega vozila pa res ni imel srečnega dne.

Avto tech
Prihodnost avtomobilizma ali le nova oblika financiranja?
Avto tech
So nižje hitrosti res prava rešitev?

So nižje hitrosti res prava rešitev?

Mnoga mesta želijo zmanjšati število nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji in pešci, z...

Avto tech
Digitalne registrske tablice

Digitalne registrske tablice

Bomo lahko končno tistemu za nami povedali, kaj si mislimo o njem? Niti ne, toda…

Avto tech
Ko avtomobili skačejo...

Ko avtomobili skačejo...

Tole dirkanje je vsaj tako zanimivo kot  F1, če ne celo bolj…

Avto tech
»Empatično« šolanje

»Empatično« šolanje

Da bodo vozniki avtobusov vedeli, kako se med prehitevanjem počuti kolesar.

Avto tech
Varnostni pasovi prepovedani

Varnostni pasovi prepovedani

Na tej 26 km dolgi cesti ne smete voziti med 25 in 40 km/h in ne smete biti pripeti…

Avto tech
Navigacija nas dobesedno poneumlja

Navigacija nas dobesedno poneumlja

Navigacijske naprave zmanjšujejo umski napor, ki ga je potrebno vložiti za to, da pridemo iz točke A v ...

Avto tech
Je zaviranje z motorjem res škodljivo?

Je zaviranje z motorjem res škodljivo?

Vam je kdo rekel, da zaviranje z motorjem ni dobro, saj se s tem avtomobil uničuje? No – ni res. Zakaj?

Avto tech
Dvakratna (ne)sreča

Dvakratna (ne)sreča

Pod kakšno zvezdo moraš biti rojen, da se ti zgodi kaj takega.