Vaš avto jih ne mara

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 26. 06. 2019 03:25:00, Kategorija: Avto tech

Razkužila za roke in sredstva za sončenje - slaba novica za zdravje vašega avtomobila

Vaš avto jih ne mara

Razkužila za roke in zaščita proti soncu z visokim faktorjem, katerih uporaba močno narašča, so morda koristna vašemu zdravju, za vaše avtomobile pa so slaba novica. Kemikalije, ki jih pogosto najdemo v teh izdelkih, lahko reagirajo s površinami v vozilu in če površine niso zaščitene s posebnimi premazi, povzročijo predčasno obrabo.

»Od razkužil do losjonov za sončenje in repelentov za mrčes – trendi se ves čas spreminjajo in na trg prihajajo vedno novi izdelki,« pravi Mark Montgomery, za materiale specializirani inženir v Fordovem Centru za tehnologijo materialov tehničnega centra v Duntonu v Veliki Britaniji. »Na videz najbolj nedolžni izdelki lahko povzročijo težave, ko več stokrat ali celo tisočkrat letno pridejo v stik s površinami.«

Evropski trg z razkužili za roke, vključno z geli, penami in robčki, ki v večini primerov vsebujejo etanol, se bo po pričakovanjih povečal za 60 odstotkov, s 371,92 milijona ameriških dolarjev leta 2018 na 593,62 milijona ameriških dolarjev do leta 2024. Sredstva za zaščito pred sončnimi žarki z višjimi faktorji vsebujejo večje količine titanovega oksida, ki lahko reagira s plastiko in naravnimi maščobami v usnju, še posebej, ko je v notranjosti vozila vroče. Dietiltoluamid ali DEET je najpogostejša aktivna sestavina repelentov.

Fordove ekipe v Duntonu in Kölnu testirajo tudi pri temperaturah, ki lahko v primeru, da je avto na vroč poletni dan parkiran na plaži, dosegajo tudi 74 °C. Pri drugih testih simulirajo daljšo izpostavljenost soncu, kjer testna vozila izpostavljajo obsevanju z ultravijolično svetlobo, ustrezno najsvetlejšim krajem na svetu za čas do 1152 ur (48 dni). Čvrstost plastike preverjajo s ponavljajočim se odbijanjem gumijaste žoge, desetkrat težje od nogometne, pri temperaturah do -30 °C, ko plastika ta postane najbolj krhka in lomljiva.

Na osnovi izkušenj iz testov lahko na novo določijo sestavo zaščitnih premazov za notranje površine in tako ohranijo lep videz notranjosti v vsej življenjski dobi vozila, kar lahko prispeva k uspešnejši prodaji vozila, ko nastopi čas za to.

»Včasih naše delo vključuje detektivske metode,« je povedal Richard Kyle, inženir za materiale, ki prav tako dela v Duntonu. »Imeli smo primere posebno hude obrabe v Turčiji in ugotovili smo, da bi lahko bil sokriv etanol v zelo priljubljenem razkužilu za roke, ki vsebuje kar 80 odstotkov etanola, kar je bistveno več od vseh ostalih doslej znanih sredstev. Ko smo vedeli, za kaj gre, smo lahko primerno ukrepali


Vir: Ford Europe

preberite še to

Avto tech
Upanje umre zadnje

Upanje umre zadnje

Če zgori bencinska črpalka, je bencin še na voljo?

Avto tech
Že enkrat je dovolj…

Že enkrat je dovolj…

… kaj šele dvakrat. K sreči je šlo za avtomobil.

Avto tech
Električni avto brez vtičnice

Električni avto brez vtičnice

Toyota razvija solarni avtomobil, ki ga bo polnilo izključno sonce.

Avto tech
Kako mu pa je to uspelo?

Kako mu pa je to uspelo?

To ni več nesreča, to je že mojstrovina.

Avto tech
Prvi električni VW

Prvi električni VW

Volkswagen je predstavil svoj prvi čisto električni avtomobil – ID.3

Avto tech
Avto v kuhinji…

Avto v kuhinji…

…da ga ne bi poškodoval orkan.

Avto tech
Honda e

Honda e

Znanih je nekaj več podatkov o težko pričakovanem Hondinem električnem malčku.

Avto tech
Pariški »hrupni radar«

Pariški »hrupni radar«

V Parizu boste v kratkem zaradi prehrupnega avtomobila dobili samodejno kazen…

Avto tech
Kako ukrasti Teslo…

Kako ukrasti Teslo…

... v pol minute. Pa ne le Teslo…

Avto tech
Vrhunsko vsestranski

Vrhunsko vsestranski

Promocijska vsebina
Škoda Superb je model tega podjetja z največ izvedbami in ...

Avto tech
Avtomobilsko tuširanje

Avtomobilsko tuširanje

Zakaj bi šli umazani v avto, če pa se lahko stuširate. Pa ne le sebe…

Avto tech
Največje električno vozilo je…

Največje električno vozilo je…

…45-tonski tovornjak, ki ga poleg tega sploh ni treba polniti.