Nemogoči burger se širi

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 3. 04. 2019 04:24:00, Kategorija:

Hamburger iz umetnega mesa sedaj  tudi v Burger Kingu.

Nemogoči burger se širi
On Nemogočem burgerju smo na t3tech.si prvič pisali že leta 2015, ko je bila stvar prvič predstavljena javnosti, nato pa spet lani, ko je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) dovolila prodajo in uporabo tega umetnega mesa. In kaj je Nemogoči burger?

Vzgoja živali za hrano je okoljsko problematična, zato se znanstveniki na eni strani trudijo najti načine, kako jo »očistiti«, na drugi strani pa iščejo alternative mesu. In to takšne, ki bi bile videti kot meso, ki bi vonjale kot meso in imele tudi okus kot meso. In ljudem iz podjetja Impossible Foods naj bi z Impossible Burgerjem to tudi uspelo.

In kako je zadeva nastala? Najprej so morali seveda ugotoviti, kaj dela meso – meso. To naj bi bila molekula, imenovana hem. Gre za molekulo, ki jo najdemo v človekovem telesu in je odgovorna za to, da nase veže kisik iz pljuč in ga »razvozi« po telesu, krvi pa daje tudi njeno značilno rdečo barvo. Molekul hema je veliko tudi v živalskem mišičnem tkivu, ki daje mesu tisti značilni okus, ki ga imamo mesojedci tako radi. A ker človeškega oziroma živalskega hema seveda ne morejo uporabiti za »vegetarijansko meso«, so se pri Impossible Foods odločili, da ga ustvarijo umetno.

Identično molekulo so našli v soji, tako da jim je ni bilo treba »kopirati«, a brez genskega spreminjanja ni šlo. Vzeli so DNK molekul hema in ga dodali lastnemu genetsko vzgojenemu kvasu. Ko ta kvas, pomešan z DNK sojinega hema, fermentira, nastane protein, imenovan sojin hemoglobin. Tega potem zmešajo z drugimi nadomestki mesa, kot so pšenični, krompirjevi in sojini proteini, rezultat pa je pleskavica, ki je videti kot da je iz mesa - je »krvava«,  baje ima tudi okus po mesu, je pa okoljsko neprimerno bolj prijazna od govejega burgerja. Za proizvodnjo Nemogočega burgerja (Impossible burger) je baje potrebno 75 odstotkov manj vode, 95 odstotkov manj zemlje (pašniki, pridobivanje hrane za govedo), celoten proces pa ustvarja 87 odstotkov manj toplogrednih plinov.

Nemogoči burgerji so se začeli prodajati v verigah hitre hrane White Castle in Umami Burger, sedaj pa je ideji uspel met, za katerega so mnogi mislili, da je nemogoč -  Nemogoče Burgerje začela prodajati veriga Burger King. Zaenkrat sicer le testno v 59 poslovalnicah v ameriškem St. Louisu, a nekje je treba začeti. Če so odzivi, ki jih je zabeležil Burger King v  spodnjem videu iskreni, potem, ima zadeva vsekakor lepo prihodnost. Ker se je prodaja začela s 1. aprilom je marsikdo mislil, da gre za prvoaprilsko šalo, a ni tako. Stvar je še kako resnična in resna…


Vir: Burger King