»Bakterijski« sladkor

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 28. 11. 2019 05:05:00, Kategorija: Trendi

Sladkor, ki je varen za diabetike, ne povzroča kariesa, proizvajajo pa ga – bakterije.

»Bakterijski« sladkor

Sladkor je ena večjih nadlog sodobnega sveta, saj njegova pretirana uporaba povzroča celo vrsto zdravstvenih težav, od diabetesa do kariesa. Ker je ta hudič tako okusen, je težko kar tako čez noč prekiniti z njim. In zato že desetletja iščemo nadomestke zanj, ki bi bili vsaj približno tako okusni, hkrati pa predstavljali manjše tveganje za naše zdravje. Znanstveniki ameriške univerze Tufts so sedaj razvili dokaj zanimiv postopek izdelave enega takšnih umetnih sladil. Nastane namreč s pomočjo »bakterijske farme«.

Sladkor oziroma sladilo, o katerem je govora, se imenuje tagatoza, ameriški Zvezni urad za hrano in zdravila pa zanj pravi, da »v splošnem velja za varnega«. Tagatoza je za osem odstotkov manj sladka od navadnega kristalnega sladkorja, ima pa to prednost, da je človeški organizem ne presnavlja tako učinkovito in ima zato le 38 odstotkov kalorij kristalnega sladkorja. To pa pomeni, da ima tagatoza manjši vpliv na krvni sladkor in diabetes in je zato primerna tudi za diabetike. In tudi kariesa menda ne povzroča.

Sliši se zanimivo, a stvar ima, tako kot vse, tudi en precejšnji kaveljc – proizvodnja tagatoze je dokaj zapletena in s tem draga. Poteka namreč s hidrolizo laktoze, kjer nastane galaktoza, iz katere potem s postopkom izomerizacije nastane tagatoza, ki jo je potem potrebno še prečistiti in kristalizirati. Poleg vse te kolobocije pa ima postopek zelo slab izkoristek – manj kot 30 odstotkov.

No, in tu nastopi postopek, ki so ga razvili na omenjeni univerzi. Za pretvorbo galaktoze v tagatozo so uporabili enak encim (L-arabinoza izomerazo – LAI), a z eno veliko razliko – namesto da bi jo uporabili v raztopini, kjer je izredno nestabilna, so za proizvodnjo LAI uporabili bakterijo Lactobacillus plantarum. Bakterija je varna za prehrano, ker je omenjeni encim shranjen, pa je tudi bolj stabilen, s čemer se izkoristek pri temperaturo le 50°C poveča z manj kot 30 na kar 83 odstotkov. Da bi ta izkoristek še malo dvignili, so bakterije »umili« z blagim detergentom, s čemer so njihove celične postale bolj propustne za sladkor, kar je izkoristek še malo dvignilo, ki tako znaša 85 odstotkov.

Ideja je zelo obetajoča, jo bo pa potrebno še precej dodelati, preden bo primerna za industrijsko proizvodnjo.

Raziskava je bila objavljena v reviji Nature Communications.

Vir: Tufts University

preberite še to

Trendi
»Glasba« rešuje korale

»Glasba« rešuje korale

Znanstveniki so na koralne grebene skoraj dobesedno ponovno  priklicali življenje.

Trendi
»Tega pa nisem kupila!«

»Tega pa nisem kupila!«

Če kupuješ v trgovinah z rabljenim blagom, te lahko čaka presenečenje…

Trendi
12 najbogatejših

12 najbogatejših

Ducat najbogatejših ljudi na tehnološkem področju je »težkih« preko 700 milijard dol...

Trendi
Močno pivo na dan…

Močno pivo na dan…

…odžene zdravnika stran.

Trendi
Lesena optika

Lesena optika

Optična vlakna je mogoče izdelati tudi iz lesa…

Trendi
Nenavadna dekoracija

Nenavadna dekoracija

Ko se vsebini zmeša, tudi oblika ne pomaga več…

Trendi
Prvi umetni nevron

Prvi umetni nevron

Električne lastnosti nevrona prvič v obliki elektronskega vezja.

Trendi
Perfektne prsi

Perfektne prsi

Tehnologija sledenja očem razkriva, kakšne so idealne ženske prsi.

Trendi
iPhone-odpirač

iPhone-odpirač

Pametni telefoni znajo marsikaj...Ne pa vsega...

Trendi
Fotokopiranje denarja

Fotokopiranje denarja

Zakaj denarja ne moremo skenirati ali fotokopirati? Je zaščita zanesljiva?

Trendi
Baraba!

Baraba!

Ukradel 1,4 milijona dolarjev vreden lik iz igre in ga prodal za drobiž.

Trendi
Habsburška brada

Habsburška brada

Portreti habsburških vladarjev kažejo na incestna razmerja v družini.