»Bakterijski« sladkor

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16. 08. 2024 05:39:00, Kategorija: Trendi

Sladkor, ki ga lahko uživajo diabetiki in ne povzroča kariesa, proizvajajo pa ga – bakterije.

»Bakterijski« sladkor
Sladkor je ena večjih nadlog sodobnega sveta, saj njegova pretirana uporaba povzroča celo vrsto zdravstvenih težav, od diabetesa do kariesa. Ker je ta hudič tako okusen, je težko kar tako čez noč prekiniti z njim. In zato že desetletja iščemo nadomestke zanj, ki bi bili vsaj približno tako okusni, hkrati pa predstavljali manjše tveganje za naše zdravje. Znanstveniki ameriške univerze Tufts so sedaj razvili dokaj zanimiv postopek izdelave enega takšnih umetnih sladil. Nastane namreč s pomočjo »bakterijske farme«.

Sladkor oziroma sladilo, o katerem je govora, se imenuje tagatoza, ameriški Zvezni urad za hrano in zdravila pa zanj pravi, da »v splošnem velja za varnega«. Tagatoza je za osem odstotkov manj sladka od navadnega kristalnega sladkorja, ima pa to prednost, da je človeški organizem ne presnavlja tako učinkovito in ima zato le 38 odstotkov kalorij kristalnega sladkorja. To pa pomeni, da ima tagatoza manjši vpliv na krvni sladkor in diabetes in je zato primerna tudi za diabetike. In tudi kariesa menda ne povzroča.

Sliši se zanimivo, a stvar ima, tako kot vse, tudi en precejšnji kaveljc – proizvodnja tagatoze je dokaj zapletena in s tem draga. Poteka namreč s hidrolizo laktoze, kjer nastane galaktoza, iz katere potem s postopkom izomerizacije nastane tagatoza, ki jo je nat potrebno še prečistiti in kristalizirati. Poleg vse te kolobocije pa ima postopek zelo slab izkoristek – manj kot 30 odstotkov.

No, in tu nastopi postopek, ki so ga razvili na omenjeni univerzi. Za pretvorbo galaktoze v tagatozo so uporabili enak encim (L-arabinoza izomerazo – LAI), a z eno veliko razliko – namesto da bi jo uporabili v raztopini, kjer je izredno nestabilna, so za proizvodnjo LAI uporabili bakterijo Lactobacillus plantarum. Bakterija je varna za prehrano, ker je omenjeni encim shranjen, pa je tudi bolj stabilen, s čemer se izkoristek pri temperaturo le 50°C poveča z manj kot 30 na kar 83 odstotkov. Da bi ta izkoristek še malo dvignili, so bakterije »umili« z blagim detergentom, s čemer so njihove celične postale bolj propustne za sladkor, kar je izkoristek še malo dvignilo, ki tako znaša 85 odstotkov.

Ideja je zelo obetajoča, jo bo pa potrebno še precej dodelati, preden bo primerna za industrijsko proizvodnjo.

Raziskava je bila objavljena v reviji Nature Communications.

Vir: Tufts University, slika je simbolična

preberite še to

Trendi
Najnevarnejši rekord

Najnevarnejši rekord

Obstaja svetovni rekord, katerega rušenje je v preteklosti večinoma pomenilo smrt.

Trendi
Oko iz epruvete

Oko iz epruvete

Znanstveniki so v petrijevkah vzgojili mini oči z namenom proučevanja slepote.

Trendi
Hej, Pi, kaj pa ti tu delaš?

Hej, Pi, kaj pa ti tu delaš?

Ludolfovo število lahko najdemo tudi s štetjem medsebojnih trkov dveh teles.

Trendi
To pa je (bila) žaba!

To pa je (bila) žaba!

Spoznajte Beelzebufo, vražjo žabo, ki je lahko pomalicala tudi kakšnega majhnega dinozavrčka.

Trendi
Glasba je zdravilo

Glasba je zdravilo

Glasba lahko pri starejših odraslih za do 39 odstotkov zmanjša tveganje za demenco.

Trendi
Tudi sneg je voda, butec!

Tudi sneg je voda, butec!

Požara zaradi elektrike nikoli ne gasimo z vodo, kar ve vsak s pol pameti.

Trendi
Sanje brez meja

Sanje brez meja

Zanimiva statistika o tem, o čem ljudje po svetu največ sanjajo…

Trendi
Pivo v prahu?

Pivo v prahu?

Sliši se skoraj bogokletno, okus pa je menda tak kot pri »originalu«…

Trendi
Vaginalna biblija

Vaginalna biblija

Težko je verjeti, da morajo ginekologi v 21. stoletju opozarjati na takšne stvari.

Trendi
Čestitka za matematike

Čestitka za matematike

Za kateri rojstni dan je bila poslana ta čestitka?

Trendi
Laboratorij v straniščni školjki

Laboratorij v straniščni školjki

Revolucija v stranišču ali kako bo straniščna školjka postala vaš osebni zdravstve...

Trendi
Donosna tovarniška napaka

Donosna tovarniška napaka

Tale športni copat je zaradi tovarniške napake vreden 125.000 €. In cena še raste...