»Bakterijski« sladkor

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16. 08. 2024 05:39:00, Kategorija: Trendi

Sladkor, ki ga lahko uživajo diabetiki in ne povzroča kariesa, proizvajajo pa ga – bakterije.

»Bakterijski« sladkor
Sladkor je ena večjih nadlog sodobnega sveta, saj njegova pretirana uporaba povzroča celo vrsto zdravstvenih težav, od diabetesa do kariesa. Ker je ta hudič tako okusen, je težko kar tako čez noč prekiniti z njim. In zato že desetletja iščemo nadomestke zanj, ki bi bili vsaj približno tako okusni, hkrati pa predstavljali manjše tveganje za naše zdravje. Znanstveniki ameriške univerze Tufts so sedaj razvili dokaj zanimiv postopek izdelave enega takšnih umetnih sladil. Nastane namreč s pomočjo »bakterijske farme«.

Sladkor oziroma sladilo, o katerem je govora, se imenuje tagatoza, ameriški Zvezni urad za hrano in zdravila pa zanj pravi, da »v splošnem velja za varnega«. Tagatoza je za osem odstotkov manj sladka od navadnega kristalnega sladkorja, ima pa to prednost, da je človeški organizem ne presnavlja tako učinkovito in ima zato le 38 odstotkov kalorij kristalnega sladkorja. To pa pomeni, da ima tagatoza manjši vpliv na krvni sladkor in diabetes in je zato primerna tudi za diabetike. In tudi kariesa menda ne povzroča.

Sliši se zanimivo, a stvar ima, tako kot vse, tudi en precejšnji kaveljc – proizvodnja tagatoze je dokaj zapletena in s tem draga. Poteka namreč s hidrolizo laktoze, kjer nastane galaktoza, iz katere potem s postopkom izomerizacije nastane tagatoza, ki jo je nat potrebno še prečistiti in kristalizirati. Poleg vse te kolobocije pa ima postopek zelo slab izkoristek – manj kot 30 odstotkov.

No, in tu nastopi postopek, ki so ga razvili na omenjeni univerzi. Za pretvorbo galaktoze v tagatozo so uporabili enak encim (L-arabinoza izomerazo – LAI), a z eno veliko razliko – namesto da bi jo uporabili v raztopini, kjer je izredno nestabilna, so za proizvodnjo LAI uporabili bakterijo Lactobacillus plantarum. Bakterija je varna za prehrano, ker je omenjeni encim shranjen, pa je tudi bolj stabilen, s čemer se izkoristek pri temperaturo le 50°C poveča z manj kot 30 na kar 83 odstotkov. Da bi ta izkoristek še malo dvignili, so bakterije »umili« z blagim detergentom, s čemer so njihove celične postale bolj propustne za sladkor, kar je izkoristek še malo dvignilo, ki tako znaša 85 odstotkov.

Ideja je zelo obetajoča, jo bo pa potrebno še precej dodelati, preden bo primerna za industrijsko proizvodnjo.

Raziskava je bila objavljena v reviji Nature Communications.

Vir: Tufts University, slika je simbolična

preberite še to

Trendi
Zavezani k povračilu škode: delni uspeh hotelirjev proti Booking.com

Zavezani k povračilu škode: delni uspeh hotelirjev proti Booking.com

Sodišče je razsodilo, da Booking.com načeloma odgovarja za škodo, nastalo zaradi nedopustni...

Trendi
Če morate, pojdite

Če morate, pojdite

Kaj se dogaja v vašem telesu, če vas tišči lulat, pa ne greste.

Trendi
Včasih nam pa rata tudi kaj rešiti

Včasih nam pa rata tudi kaj rešiti

Tu in tam pa znamo tudi kakšno živalsko vrste rešiti pred izumrtjem…

Trendi
Konkurenca Pokémonu?

Konkurenca Pokémonu?

Palworld: Palfarm močno spominja na Animal Crossing. In Nintendo je spet jezen...

Trendi
Kaj pomeni koda Matrice

Kaj pomeni koda Matrice

Se spomnite tistega »digitalnega dežja« iz Matrice, kjer po črnem zaslonu polzijo čudne črke? Te d...

Trendi
Kdo so največji mesojedci?

Kdo so največji mesojedci?

Slovenci smo na lestvici nižje, kot bi človek pričakoval…

Trendi
Nikar tako…

Nikar tako…

Če boste kupovali novoletno jelko, dobro razmislite, kako jo boste prepeljali domov.

Trendi
Genialna ideja šifriranja

Genialna ideja šifriranja

Nekatere računalniške pisave se med seboj komaj opazno razlikujejo. Je to njihovo podobnost m...

Trendi
Najmanjši programirljiv avtonomni robot

Najmanjši programirljiv avtonomni robot

In stane menda le en ameriški cent…

Trendi
Je 2201 edina izjema?

Je 2201 edina izjema?

Palindromi obstajajo tudi med števili. In eden od njih ima prav posebno lastnost...

Trendi
Se je odtalil ali ne?

Se je odtalil ali ne?

Dober nasvet za tiste, ki veliko potujete in hočete imeti dogajanje v zamrzovalniku pod nadzorom.

Trendi
Je imel čas svoj začetek?

Je imel čas svoj začetek?

Kaj je bilo pred Velikim pokom?