»Bakterijski« sladkor

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16. 08. 2024 05:39:00, Kategorija: Trendi

Sladkor, ki ga lahko uživajo diabetiki in ne povzroča kariesa, proizvajajo pa ga – bakterije.

»Bakterijski« sladkor
Sladkor je ena večjih nadlog sodobnega sveta, saj njegova pretirana uporaba povzroča celo vrsto zdravstvenih težav, od diabetesa do kariesa. Ker je ta hudič tako okusen, je težko kar tako čez noč prekiniti z njim. In zato že desetletja iščemo nadomestke zanj, ki bi bili vsaj približno tako okusni, hkrati pa predstavljali manjše tveganje za naše zdravje. Znanstveniki ameriške univerze Tufts so sedaj razvili dokaj zanimiv postopek izdelave enega takšnih umetnih sladil. Nastane namreč s pomočjo »bakterijske farme«.

Sladkor oziroma sladilo, o katerem je govora, se imenuje tagatoza, ameriški Zvezni urad za hrano in zdravila pa zanj pravi, da »v splošnem velja za varnega«. Tagatoza je za osem odstotkov manj sladka od navadnega kristalnega sladkorja, ima pa to prednost, da je človeški organizem ne presnavlja tako učinkovito in ima zato le 38 odstotkov kalorij kristalnega sladkorja. To pa pomeni, da ima tagatoza manjši vpliv na krvni sladkor in diabetes in je zato primerna tudi za diabetike. In tudi kariesa menda ne povzroča.

Sliši se zanimivo, a stvar ima, tako kot vse, tudi en precejšnji kaveljc – proizvodnja tagatoze je dokaj zapletena in s tem draga. Poteka namreč s hidrolizo laktoze, kjer nastane galaktoza, iz katere potem s postopkom izomerizacije nastane tagatoza, ki jo je nat potrebno še prečistiti in kristalizirati. Poleg vse te kolobocije pa ima postopek zelo slab izkoristek – manj kot 30 odstotkov.

No, in tu nastopi postopek, ki so ga razvili na omenjeni univerzi. Za pretvorbo galaktoze v tagatozo so uporabili enak encim (L-arabinoza izomerazo – LAI), a z eno veliko razliko – namesto da bi jo uporabili v raztopini, kjer je izredno nestabilna, so za proizvodnjo LAI uporabili bakterijo Lactobacillus plantarum. Bakterija je varna za prehrano, ker je omenjeni encim shranjen, pa je tudi bolj stabilen, s čemer se izkoristek pri temperaturo le 50°C poveča z manj kot 30 na kar 83 odstotkov. Da bi ta izkoristek še malo dvignili, so bakterije »umili« z blagim detergentom, s čemer so njihove celične postale bolj propustne za sladkor, kar je izkoristek še malo dvignilo, ki tako znaša 85 odstotkov.

Ideja je zelo obetajoča, jo bo pa potrebno še precej dodelati, preden bo primerna za industrijsko proizvodnjo.

Raziskava je bila objavljena v reviji Nature Communications.

Vir: Tufts University, slika je simbolična

preberite še to

Trendi
Eno uro zanimive vožnje

Eno uro zanimive vožnje

V nemškem Miniatur Wunderlandu najdemo najdaljšo modelno železnico na svetu… Tako se je v...

Trendi
Zakaj so vlaki tako glasni?

Zakaj so vlaki tako glasni?

Tale povsem »logična in znanstvena« razlaga je stara že nekaj desetletij, a je še vedno akt...

Trendi
Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Sodobne tehnologije s seboj prinašajo mnogo izzivov, ko smo jim vse težje kos. Kateri so ti izzivi? Kak...

Trendi
Stimulator presredka

Stimulator presredka

Menda pomaga pri težavah s prezgodnjim izlivom…

Trendi
Brisača je boljša...

Brisača je boljša...

Raziskava je pokazala, da električni sušilniki rok opravljajo odlično delo zbiranja bakterij in njihovo...

Trendi
Kaj koga kje straši

Kaj koga kje straši

Verjetno ima vsaka država na svetu neko svoje »strašilo«, pošast ali pojavo, s kater...

Trendi
Najdražja tekočina na svetu

Najdražja tekočina na svetu

En liter stane slabih 8,5 milijona evrov, pa še hudo strupena je…

Trendi
Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Nova dognanja, ki bi lahko preprečila bakterijam, da postanejo odporne na antibiotike

Trendi
Potresno tuširanje

Potresno tuširanje

Kaj se zgodi, če imate na vrhu stolpnice bazen in pride do potresa? Tole.

Trendi
Rekordni »megablisk«

Rekordni »megablisk«

Najdaljša do zdaj zabeležena strela je bila dolga več kot 800 km.

Trendi
Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas pasji pogled tako očara…

Trendi
Skrivnost je (tudi) v stresu

Skrivnost je (tudi) v stresu

Znanstveniki so ugotovili, da bi z blokado stresnega proteina bilo mogoče preprečiti debelost in diabetes.