»Bakterijski« sladkor

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 28. 11. 2019 05:05:00, Kategorija: Trendi

Sladkor, ki je varen za diabetike, ne povzroča kariesa, proizvajajo pa ga – bakterije.

»Bakterijski« sladkor

Sladkor je ena večjih nadlog sodobnega sveta, saj njegova pretirana uporaba povzroča celo vrsto zdravstvenih težav, od diabetesa do kariesa. Ker je ta hudič tako okusen, je težko kar tako čez noč prekiniti z njim. In zato že desetletja iščemo nadomestke zanj, ki bi bili vsaj približno tako okusni, hkrati pa predstavljali manjše tveganje za naše zdravje. Znanstveniki ameriške univerze Tufts so sedaj razvili dokaj zanimiv postopek izdelave enega takšnih umetnih sladil. Nastane namreč s pomočjo »bakterijske farme«.

Sladkor oziroma sladilo, o katerem je govora, se imenuje tagatoza, ameriški Zvezni urad za hrano in zdravila pa zanj pravi, da »v splošnem velja za varnega«. Tagatoza je za osem odstotkov manj sladka od navadnega kristalnega sladkorja, ima pa to prednost, da je človeški organizem ne presnavlja tako učinkovito in ima zato le 38 odstotkov kalorij kristalnega sladkorja. To pa pomeni, da ima tagatoza manjši vpliv na krvni sladkor in diabetes in je zato primerna tudi za diabetike. In tudi kariesa menda ne povzroča.

Sliši se zanimivo, a stvar ima, tako kot vse, tudi en precejšnji kaveljc – proizvodnja tagatoze je dokaj zapletena in s tem draga. Poteka namreč s hidrolizo laktoze, kjer nastane galaktoza, iz katere potem s postopkom izomerizacije nastane tagatoza, ki jo je potem potrebno še prečistiti in kristalizirati. Poleg vse te kolobocije pa ima postopek zelo slab izkoristek – manj kot 30 odstotkov.

No, in tu nastopi postopek, ki so ga razvili na omenjeni univerzi. Za pretvorbo galaktoze v tagatozo so uporabili enak encim (L-arabinoza izomerazo – LAI), a z eno veliko razliko – namesto da bi jo uporabili v raztopini, kjer je izredno nestabilna, so za proizvodnjo LAI uporabili bakterijo Lactobacillus plantarum. Bakterija je varna za prehrano, ker je omenjeni encim shranjen, pa je tudi bolj stabilen, s čemer se izkoristek pri temperaturo le 50°C poveča z manj kot 30 na kar 83 odstotkov. Da bi ta izkoristek še malo dvignili, so bakterije »umili« z blagim detergentom, s čemer so njihove celične postale bolj propustne za sladkor, kar je izkoristek še malo dvignilo, ki tako znaša 85 odstotkov.

Ideja je zelo obetajoča, jo bo pa potrebno še precej dodelati, preden bo primerna za industrijsko proizvodnjo.

Raziskava je bila objavljena v reviji Nature Communications.

Vir: Tufts University

preberite še to

Trendi
Ples v času korone

Ples v času korone

Tako je videti plesna zabava, ki upošteva varnostno razdaljo…

Trendi
Brezplačen Call of Duty: WWII

Brezplačen Call of Duty: WWII

Sony je objavil prvo junijsko igro, ki bo na voljo uporabnikom PlayStation Plus.

Trendi
Bi bili mravljica?

Bi bili mravljica?

Facebookova skupina, kjer se skoraj 1,9 milijona uporabnikov pretvarja, da so - mravlje…

Trendi
Sladka uganka tedna [Rešitev]

Sladka uganka tedna [Rešitev]

Ste našli strategijo, kako priti do želenega bonbona?

Trendi
Gradbinsko lulanje v vesolju

Gradbinsko lulanje v vesolju

Astronavti bodo na Luni izdelovali beton s pomočjo urina.

Trendi
Sladka uganka tedna

Sladka uganka tedna

Kakšno strategijo boste ubrali, da pridete do želenega peperminta?

Trendi
»Pojdi že…«

»Pojdi že…«

Kako je vrana pomagala ježku čez cesto.

Trendi
Potegnili so guvernerja

Potegnili so guvernerja

Dijaki so za guvernerja Mississippija malce »dodelali« seznam maturantov

Trendi
Frizerski dosežki

Frizerski dosežki

Koronavirusni vpliv na frizerske storitve se očitno še ni izpel…

Trendi
Zadnji posnetek tasmanskega tigra

Zadnji posnetek tasmanskega tigra

V avstralskih filmskih arhivih se je našel izgubljen posnetek izumrlega tasmanskega tigra.

Trendi
Koronavirus in Mount Everest

Koronavirus in Mount Everest

Iz Katmanduja se zaradi čistejšega zraka prvič vidi celo najvišja gora sveta.

Trendi
Zlati metulj

Zlati metulj

Ne, ni obesek za verižico ali kak podoben okrasek ampak buba metulja…