Da, bili so na Luni

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 26. 08. 2022 05:31:00, Kategorija: Trendi

Teorije zarote o pristanku na Luni leta 1969 ne »držijo vode«

Da, bili so na Luni
Dvomi o tem, da naj so astronavti ameriške vesoljske agencije NASA pristali na Luni, se pojavljajo že od zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Kdo je bil prvi, ki je prišel na dan s takšno trditvijo, sicer ni znano, ve pa se, kdo je zgodbo prvi »populariziral«. To je bil pisec Bill Kaysing, ki je leta 1976 v samozaložbi izdal knjigo  z naslovom We Never Went to the Moon: America’s Thirty Billion Dollar Swindle, kar bi se v prevodu glasilo nekako Nikoli nismo bili na Luni: Ameriška 30-milijardna prevara. Knjiga je izšla le nekaj let po odpravi Apollo 17, zadnji Nasini odpravi, v okviru katere so pristali na Luni in je hitro postala nekakšna biblija zanikovalcev tega dogodka. V knjigi je bilo navedenih kar nekaj trditev, ki so bile sicer kaj hitro ovržene, a jih pristaši teorije zarot kljub temu uporabljajo še zdaj - od tega, da astronavti ne bi preživeli prečkanja Van Allenovih sevalnih pasov, do tega, da na fotografijah in filmskih zapisih ni videti zvezd, da pod lunarnim modulom ni kraterja, ki bi ga morali povzročiti motorji ob pristanku in še kaj bi se našlo.

O tem, kaj je vodilo Kaysinga v »križarski pohod« smo pisali aprila, tokrat pa vam predstavljamo video, ki bo privržence teorij zarot še dodatno spravil v slabo voljo, saj dokazuje, da posnetkov z Lune s tehnologijo, ki je bila na voljo leta 1969, preprosto ni bilo mogoče ponarediti. Dokazi, o katerih govorijo seveda niso nič novega, so pa v tem videu dokaj zabavno prikazani.


In o čem govorijo v videu? O te, da je forenzična analiza fotografij na primer pokazala, da takšnega položaja senc, kot jih vidimo na njih, na Zemlji preprosto ne bi mogli poustvariti. So namreč popolnoma vzporedne, kar kaže na vir svetlobe, ki je zelo oddaljen od predmeta, ki pušča senco. Recimo 150 milijonov kilometrov oddaljeno Sonce. Če bi hoteli poustvariti kaj takega, bi potrebovali več milijonov laserskih žarkov, kar pa bi pri takratni ravni laserske tehnologije pomenilo nemogoč podvig. Takratni laserji so bili namreč ogromni in več milijonov bi jih bilo nemogoče stisniti skupaj, da o tem, da jih takšno število ni bilo na vsem svetu skupaj in da bi, tudi če bi jih bilo toliko na voljo, vse skupaj stalo več kot celoten vesoljski projekt, niti ne govorimo. Poleg tega pa so bili takratni laserji le rdeči, kar pomeni, da barvne fotografije, kot jih imamo, na tak način sploh ne bi mogle nastati. Dandanes bi tovrstne fotografije lahko mimogrede ustvarili s pomočjo računalniške grafike, ki pa je v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja še ni bilo.

A to je seveda le eden od mnogih dokazov o tem, da so res bili »tam gori«. Če še vedno ne verjamete in vas tehnološki ne prepričajo, vas bodo mogoče politični. Filmski signal pristanka so prestregle tudi druge države, ne le ZDA. Ujeli so ga tudi v Avstraliji, Španiji, Veliki Britaniji in, kar je najpomembneje, tudi v takratni Sovjetski Zvezi, ki je bila zagrizen tekmec ZDA v vesoljski tekmi. Če bi sovjeti imeli vsaj minimalne dokaze o tem, da je bilo vse skupaj zrežirano, bi o tem kričali na ves glas…

Vir: truTV/YouTube

preberite še to

Trendi
Pandora je imela skledo…

Pandora je imela skledo…

… in ne skrinjice, kot so nas učili.

Trendi
Naše družinsko drevo

Naše družinsko drevo

Ameriški prirodoslovni muzej je pred časom objavil zanimiv rodovnik, ki prikazuje 7 milijonov let razvo...

Trendi
Evolucijski simulator

Evolucijski simulator

Računalniška simulacija, ki lepo in nazorno prikazuje »filozofijo« evolucije. Če je do seda...

Trendi
»Napadena« tudi trgovina Mimovrste

»Napadena« tudi trgovina Mimovrste

Nepridipravi so pričeli »oponašati« tudi to našo spletno trgovino. Ne klikajte povez...

Trendi
Eno uro zanimive vožnje

Eno uro zanimive vožnje

V nemškem Miniatur Wunderlandu najdemo najdaljšo modelno železnico na svetu… Tako se je v...

Trendi
Ponovljena evolucija

Ponovljena evolucija

Ptica, ki je izumrla pred 136.000 leti, se je ponovno »vrnila« na otok, kjer je nazadnje živela.

Trendi
Vijak ali žebelj?

Vijak ali žebelj?

Lesene predmete najpogosteje spajamo z vijaki ali žeblji, včasih pa dodamo še kaj lepila. Toda kdaj upo...

Trendi
Zakaj na pamet?

Zakaj na pamet?

Še en trik, za katerega bi bili veseli, če bi nam ga v srednji šoli kdo pokazal.

Trendi
Kaj je meme?

Kaj je meme?

Na socialnih omrežjih jih vidite dnevno, se jim smejite, toda ali veste, od kod so dobili ime?

Trendi
Zakaj so psi tako ljubki?

Zakaj so psi tako ljubki?

Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas pasji pogled tako očara…

Trendi
Glina proti debelosti

Glina proti debelosti

Bomo hujšali tako, da bomo za desert pojedli malo gline? Zelo verjetno...

Trendi
Tole pa je čisto preveč

Tole pa je čisto preveč

Dobre praktične šale so vsekakor nekaj zabavnega, a včasih gredo predaleč. Tale vsekakor sodi v to kate...