Gin iz slonjega kakca

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 18. 07. 2024 05:21:00, Kategorija: Trendi

Sloni menda predelajo le polovico zaužite hrane… zakaj bi drugo polovico pustili strohneti?

Gin iz slonjega kakca
Paula in Les Ansley sta upokojena profesorja biologije iz Velike Britanije, ki sta se odločila svoja upokojenska leta preživeti v Južni Afriki. Nekega dne sta obiskala živalski rezervat, kjer sta med ogledom izvedela tudi to, da so sloni zelo izbirčni glede hrane, da jedo le najkakovostnejše rastline, pa tudi to, da njihovo telo absorbira oziroma predela manj kot polovico zaužite hrane.

Dejstvo, da več kot polovico kakovostne rastlinske hrane konča kot iztrebek je pri Lesu, velikem ljubitelju gina, prižgalo ločko. Vprašal se je ali bi bilo mogoče to nepredelano kakovostno rastlinsko hrano uporabiti za dodajanje okusa tej pijači. Vprašanje je predebatiral z ženo in ugotovila sta, da je edina zanesljiva pot do odgovora – preizkus. Stopila sta v kontakt z vodstvom rezervata Botlierskop in jih prosila, če jima lahko pošljejo kaj slonjih izrebkov. In so jih. In nastal je Indlovu Gin.

In kako nastane Indlovu Gin? Seveda ne tako, da bi slonji kakec spravljali v steklenice s pijačo. Iztrebki se najprej posušijo, sterilizirajo, operejo, spet posušijo in šele nato pridružijo brinovim jagodam, koriandru in drugim klasičnim sestavinam gina.

Vsaka serija  Indlovu Gina je opremljena GPS-koordinatami mesta, na katerem so bili iztrebki pobrani, saj ti po svojih sestavinah niso enaki. Vsebujejo namreč različne vrste trav, korenin, sadja, skorje dreves in še česa, zato se tudi okus od serije do serije nekoliko razlikuje.

Prva komercialna serija gina Indlovu je prišla na prodajne police konec leta 2019, na voljo pa je v nekaterih Afriških državah in Evropi, liter stane okoli 50 €, Ansleyeva pa 15 odstotkov dobička namenjata fundaciji za zaščito slonov.


Vir: CNN, Amazon

preberite še to

Trendi
Bi spali na javnem stranišču?

Bi spali na javnem stranišču?

V Veliki Britaniji je nek podzemni javni WC ponovno oživel kot - butični hotel.

Trendi
Prozorna koža?

Prozorna koža?

Si lahko zamislite koliko lažje bi lahko kirurgi, fizioterapevti opravljali svoje delo, če bi lahko dogajanje ...

Trendi
Piščanci brez perja

Piščanci brez perja

Ni jih treba skubiti, ni jim vroče, hitreje rastejo… ampak…

Trendi
Matematični model evolucije

Matematični model evolucije

Umetna inteligenca potrdila pravilnost tako imenovane Müllerjeve mimikrije.

Trendi
Včasih ne gre drugače...

Včasih ne gre drugače...

Kako je videti, ko strokovnjaki razstrelijo 1000-kilogramski ostanek iz 2. svetovne vojne...

Trendi
Ali novorojenčki potrebujejo elektronsko pošto?

Ali novorojenčki potrebujejo elektronsko pošto?

Prvi odgovor bi seveda bil, da absolutno ne, ko pa malce razmislimo, je ideja pravzaprav genialna. Zakaj?

Trendi
Princip je princip!

Princip je princip!

Ignoriranje neznane številke ni vedno dobra ideja… Včasih je javljanje nuja...

Trendi
S hrano nad alergije na hrano

S hrano nad alergije na hrano

Sliši se nelogično, a najnovejše raziskave kažejo, da bi se proti težavam z alergijami na h...

Trendi
Ta pa je bedak!

Ta pa je bedak!

Francoskega TikTokerja, ki je na ulicah Pariza strašil mimoidoče z lažnimi injekcijami, so obsodili na ...

Trendi
Denarni ekvivalent bolečine

Denarni ekvivalent bolečine

Z denarjem opisana bolečina je bolj natančna od vprašanja: »Kako močno vas to boli?«

Trendi
Pompeji so še vedno nesrečni

Pompeji so še vedno nesrečni

Kanadčanka je vrnila pet artefaktov, ki jih je skrivaj odnesla iz Pompejev.

Trendi
Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Tale simpatičen in prijazen kuščar ima eno lastnost, ki bi si jo ljudje še kako želeli – s...