Gin iz slonjega kakca

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 18. 07. 2024 05:21:00, Kategorija: Trendi

Sloni menda predelajo le polovico zaužite hrane… zakaj bi drugo polovico pustili strohneti?

Gin iz slonjega kakca
Paula in Les Ansley sta upokojena profesorja biologije iz Velike Britanije, ki sta se odločila svoja upokojenska leta preživeti v Južni Afriki. Nekega dne sta obiskala živalski rezervat, kjer sta med ogledom izvedela tudi to, da so sloni zelo izbirčni glede hrane, da jedo le najkakovostnejše rastline, pa tudi to, da njihovo telo absorbira oziroma predela manj kot polovico zaužite hrane.

Dejstvo, da več kot polovico kakovostne rastlinske hrane konča kot iztrebek je pri Lesu, velikem ljubitelju gina, prižgalo ločko. Vprašal se je ali bi bilo mogoče to nepredelano kakovostno rastlinsko hrano uporabiti za dodajanje okusa tej pijači. Vprašanje je predebatiral z ženo in ugotovila sta, da je edina zanesljiva pot do odgovora – preizkus. Stopila sta v kontakt z vodstvom rezervata Botlierskop in jih prosila, če jima lahko pošljejo kaj slonjih izrebkov. In so jih. In nastal je Indlovu Gin.

In kako nastane Indlovu Gin? Seveda ne tako, da bi slonji kakec spravljali v steklenice s pijačo. Iztrebki se najprej posušijo, sterilizirajo, operejo, spet posušijo in šele nato pridružijo brinovim jagodam, koriandru in drugim klasičnim sestavinam gina.

Vsaka serija  Indlovu Gina je opremljena GPS-koordinatami mesta, na katerem so bili iztrebki pobrani, saj ti po svojih sestavinah niso enaki. Vsebujejo namreč različne vrste trav, korenin, sadja, skorje dreves in še česa, zato se tudi okus od serije do serije nekoliko razlikuje.

Prva komercialna serija gina Indlovu je prišla na prodajne police konec leta 2019, na voljo pa je v nekaterih Afriških državah in Evropi, liter stane okoli 50 €, Ansleyeva pa 15 odstotkov dobička namenjata fundaciji za zaščito slonov.


Vir: CNN, Amazon

preberite še to

Trendi
Eno uro zanimive vožnje

Eno uro zanimive vožnje

V nemškem Miniatur Wunderlandu najdemo najdaljšo modelno železnico na svetu… Tako se je v...

Trendi
Zakaj so vlaki tako glasni?

Zakaj so vlaki tako glasni?

Tale povsem »logična in znanstvena« razlaga je stara že nekaj desetletij, a je še vedno akt...

Trendi
Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Sodobne tehnologije s seboj prinašajo mnogo izzivov, ko smo jim vse težje kos. Kateri so ti izzivi? Kak...

Trendi
Stimulator presredka

Stimulator presredka

Menda pomaga pri težavah s prezgodnjim izlivom…

Trendi
Brisača je boljša...

Brisača je boljša...

Raziskava je pokazala, da električni sušilniki rok opravljajo odlično delo zbiranja bakterij in njihovo...

Trendi
Kaj koga kje straši

Kaj koga kje straši

Verjetno ima vsaka država na svetu neko svoje »strašilo«, pošast ali pojavo, s kater...

Trendi
Najdražja tekočina na svetu

Najdražja tekočina na svetu

En liter stane slabih 8,5 milijona evrov, pa še hudo strupena je…

Trendi
Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Nova dognanja, ki bi lahko preprečila bakterijam, da postanejo odporne na antibiotike

Trendi
Potresno tuširanje

Potresno tuširanje

Kaj se zgodi, če imate na vrhu stolpnice bazen in pride do potresa? Tole.

Trendi
Rekordni »megablisk«

Rekordni »megablisk«

Najdaljša do zdaj zabeležena strela je bila dolga več kot 800 km.

Trendi
Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas pasji pogled tako očara…

Trendi
Skrivnost je (tudi) v stresu

Skrivnost je (tudi) v stresu

Znanstveniki so ugotovili, da bi z blokado stresnega proteina bilo mogoče preprečiti debelost in diabetes.