Kmalu zdravilo proti mačku?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 1. 09. 2023 05:39:00, Kategorija: Trendi

Čisto mogoče… Mogoče celo proti pijanosti…

Kmalu zdravilo proti mačku?
Božič je mimo, novoletna praznovanja pred nami, čas torej ko smo malce bolj na udaru učinka alkohola. Kljub temu, da ga človek pije če tisočletja, pa je alkoholiziranost kot taka še vedno zavita v skrivnost. Znanstveniki raziskovalnega inštituta Scripps so odkrili novo fazo procesa opitosti. Kako? Da so napili – vinske mušice.

Verjetno vam je vse skupaj znano – po dveh ali treh pijačah postanete veseli, polni energije, pogumni ali po domače »fajhtni«, po nekaj dodatnih kozarčkih pa to hiperaktivnost nadomesti zaspanost. Alkohol ima najprej torej poživilni učinek, ki se čez čas spremeni v sedativnega. Da se to zgodi, je znano, ni pa znano, zakaj. Dolgo časa se je mislilo, da alkohol vpliva neposredno na živčni sistem, sedaj pa se je izkazalo, da so v verigi prisotna še vsaj ene vrste molekul.

Znanstveniki omenjenega inštituta so se raziskave lotili na vinskih mušicah. Sicer se precej razlikujejo od nas, a so nam dovolj podobne, da jih je mogoče uporabiti v tovrstnih raziskavah kot preprost biološki in genetski vzorec. Tokrat za študij opitosti. Mušice so vstavili v steklene posode in jim počasi dodajali etanol in s kamerami opazovali dogajanje. Muhe so najprej postale, enako kot ljudje, »polne energije«, čez čas pa so se umirile in nastopila je »sedativna« faza. Kaj se torej dogaja?

Podrobnejše raziskave so pokazale, da je molekularni mehanizem opitosti zelo podoben tistemu pri anesteziji. Izkazalo se je, da molekule etanola ne vplivajo direktno na živčne celice ampak preko encima, imenovanega fosfolipaza D2 (PLD2). Ta encim poveže molekule etanola z lipidi, s čemer nastane maščobni alkoholni metabolit, imenovan fosfatidil etanol (PEtOH). Nabiranje tega metabolita povzroči pogostejše in hitrejše proženje živčnih povezav, kar lahko povežemo s prvo, »poživilno« fazo alkoholiziranosti. Da bi potrdili povezavo med PEtOH in »fajhtnostjo« so znanstveniki spremenili nekaj mušic tako, da so jim odstranili gen, ki sproža nastanek PLD2 in ugotovili, da te muhe niso šle skozi »veselo« fazo. Kaj pa sedativna faza? No, na njej delajo sedaj in ugotavljajo ali PEtOH vpliva tudi na to, nato pa se bodo pozabavali še z mačkom, ki ga tako dobro poznamo.

In kaj lahko takšna raziskava prinese? Poznavanje dogajanja na molekularni ravni bi lahko dalo odgovore na to, zakaj si nekateri ljudje z alkoholom lajšajo takšne in drugačne bolečine, sčasoma pa pripeljalo tudi do zdravila, ki bi pripomogla k hitrejšemu treznjenju, mogoče pa tudi preprečila ali ozdravila mačka.

Raziskava je bila objavljena v reviji Journal of Molecular Biology.

Vir: Scripps Research Institute

preberite še to

Trendi
Obglavljeni polž

Obglavljeni polž

Polžek, ki se najprej sam obglavi, nato pa mu zraste novo telo.

Trendi
»Prevrni mizo!«

»Prevrni mizo!«

Na Japonskem obstaja tekmovanje, kjer tekmovalci poskušajo prevrniti čajno mizico tako, da ribica, ki j...

Trendi
»Dvigalo smrti«

»Dvigalo smrti«

Dvigalo, ki po učinkovitosti prekaša vse druge, a tudi po nevarnosti…

Trendi
Spiritualne baterije

Spiritualne baterije

A veste, da je spiritualno energijo mogoče shraniti v posebne baterije za čas, ko bo ta bolj potrebna?

Trendi
S polžem proti bolečinam

S polžem proti bolečinam

Strup, ki ga izloča nek karibski polž, je enako učinkovit kot protibolečinska zdravila, a ne povzroča odvisnos...

Trendi
Polžek, ki zmore

Polžek, ki zmore

Tale polžji podvig bo zagotovo najbolj srčkana stvar, ki jo boste videli danes…

Trendi
Ribji vohun

Ribji vohun

Od sedaj bo proučevanje morskega življenja nekaj lažje. Tale robotska ribica je namreč čisto podobna pravi in ...

Trendi
Kolo brez verige

Kolo brez verige

Kolesa imajo verige že skoraj 140 let. A ni že čas, da se jih znebimo?

Trendi
Pas namesto palice

Pas namesto palice

Pas GUIDi uporablja računalniški vid in haptiko za vodenje slepih

Trendi
Uganka o žalostni babici

Uganka o žalostni babici

Možnosti niso tako enake, kot je videti...

Trendi
Je aspartam res nevaren?

Je aspartam res nevaren?

Ali ob zaužitju v našem telesu res nastaja formaldehid?