Se bomo tetovirali kar sami?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16. 09. 2022 05:42:00, Kategorija: Trendi

Bodo tudi »prave tetovaže« kmalu nastajale kar z obliži? Bo kmalu konec bolečinam in uram in uram sedenja ali ležanja?

Se bomo tetovirali kar sami?
Poleg izbranega vzorca je del ponosnega razkazovanja tetovaže tudi spominjanje na bolečine, ki ste jih prestali ob njeni izdelavi. A to morda ne bo vedno tako. Raziskovalci Tehnološkega inštituta v Georgii našli način, kako ustvariti tetovaže, ki si jih nanašate sami in ki ne povzročajo nobenih bolečin. Pri tem so malce »varali«, saj niso šli razvijati nove tehnologije ampak so si izposodili idejo, ki se zadnja leta vse bolj pojavlja v medicini oziroma farmaciji.

In zakaj kje tetoviranje tako boleče? Vzrok leži v zagotavljanju trajnosti tetovaž. Tetovatorji z iglami vbrizgajo drobne kapljice črnila v kožo tik pod njeno površino, v tako imenovani dermis, kjer ne glede na to, koliko plasti kože se sčasoma naravno odstrani, ostane varno ujeto pod to samoobnovljivo zunanjo plastjo.

Tetovaže se pogosto uporabljajo tudi kot medicinsko orodje. Na primer, bolnikom z rakom, ki se večkrat zdravijo z obsevanjem, se vtetovirajo majhne referenčne oznake, ki omogočajo hitro, natančno in varno vsakokratno usmerjanje naprav in sevalnih žarkov. Tetovaže se lahko uporabljajo tudi za prikrivanje brazgotin po operacijah ali za trajna opozorila o resnih zdravstvenih težavah nekaterih bolnikov.

Zato je skupina raziskovalcev s Tehnološkega inštituta v Georgii prišla do rešitve, kako uporabiti tehnologijo mikroigel kot alternativno tehniko tetoviranja. Mikroigle, iglice, ki so dovolj majhne, da lahko v dermisno plast kože vbrizgajo učinkovine brez da bi pacient čutil, da so prebodle njegovo povrhnjico, se že uporabljajo za doziranje nekaterih zdravil skozi kožo, omenjeni strokovnjaki pa so zdaj to idejo uporabili tudi za tetoviranje. Te mikroigle so manjše od zrnc peska, narejene pa so kar iz črnila za tetoviranje. Igle so razporejene na obliž v obliki želene sličice, vsaka pa deluje kot točka večje slike. Uporabnik obliž nanese na kožo, pritisne in pusti delovati nekaj minut, da se črnilo raztopi in ostane v koži. Ko se obliž odstrani, za seboj pusti prepoznavno sliko, vendar brez otekanja ali krvavitev, ki so pogosto povezane s tradicionalnimi tehnikami tetoviranja.

Ker posamezne iglice lahko nosijo črnilo različne barve, je na ta način mogoče ustvariti tudi raznobarvne tetovaže, za medicinsko pomembne oznake pa se lahko uporabljajo tudi črnila, vidna le pod recimo ultravijolično svetlobo.

Tovrstne tetovaže bi na tej stopnji razvoja lahko trajale do enega leta, njihova življenjska doba pa je po potrebi lahko tudi krajša, če se uporabijo začasne barve za tetoviranje. V sedanji obliki se zdi pristop z mikronapravo obetavna alternativa tradicionalnim tehnikam tetoviranja, ko gre za označevanje bolnikov, ne more pa še nadomestiti tetoviranja pri kakšnem nadarjenem umetniku. Sklopi mikroigel so sicer res razmeroma majhni, a nimajo dovolj velike gostote, da bi lahko ustvarili res verne slike. A s postopnim izboljševanjem tehnologije se lahko zgodi, da postopek pridobivanja »pravega« tatuja nekega dne ne bo nič drugačen od začasnih tatujev, ki ste si jih nanašali kot otroci.

Raziskava in spremljajoča študija sta bili nedavno predstavljeni v članku, objavljenem v reviji iScience.

Vir: iScience

preberite še to

Trendi
Pankerji, opice in škrati

Pankerji, opice in škrati

Promocijska vsebina
Aplikacija hi in Mastercard predstavljata prvo kartico, ki omogoča uporabo NFT-podobe.

Trendi
Bodo kmalu hitrejši od Bolta?

Bodo kmalu hitrejši od Bolta?

Dvonožni roboti znajo tudi dokaj hitro teči…

Trendi
Jamrajoča letala

Jamrajoča letala

Potniki več letal družbe American Airlines poročajo o čudnih zvokih iz razglasnega sistema…

Trendi
Zaljubljeni papagaj

Zaljubljeni papagaj

Da ljubezen očitno ne pozna meja se je prepričal tudi ta snemalec…

Trendi
S herpesom nad raka

S herpesom nad raka

Gensko spreminjanje virusov kot obetajoč pristop k zdravljenju raka…

Trendi
Korenček in ohrovt

Korenček in ohrovt

Otroci že v maternici vedo, kaj jim je všeč in kaj ne…

Trendi
Kruh z belo skorjo

Kruh z belo skorjo

Da je ne bi odstranjevali, so Japonci iznašli kruh z belo skorjo…

Trendi
Smetimo tudi vesolje…

Smetimo tudi vesolje…

V nizki orbiti okoli našega planeta kroži na tisoče kosov takšnih in drugačnih odpadkov…

Trendi
»Pridite, pridite!«

»Pridite, pridite!«

Bo beljakovina, ki pritegne spermo k jajčecem, odklenila nove načine zdravljenja neplodnosti?

Trendi
Svetilka, ki nas spremlja

Svetilka, ki nas spremlja

Namizna svetilka, ki sveti točno tja, kjer je to potrebno

Trendi
Z glasbo nad stres...

Z glasbo nad stres...

Znanstveniki pravijo, da tale pesem zniža raven stresa za 65 odstotkov…

Trendi
Nenavadna in nepričakovana povezava

Nenavadna in nepričakovana povezava

Nad simptome avtizma z zdravilom proti – driski…