Vetrna elektrarna brez vetra

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 28. 04. 2021 03:26:00, Kategorija: Trendi

Vetrna elektrarna, ki proizvaja energijo tudi ko vetra – ni… No ja, vsaj naravnega ne…

Vetrna elektrarna brez vetra
V grobem obstajata dva tipa vetrnih turbin – z vodoravno osjo (Horizontal Axis Wind Turbine – HAWT) in z navpično osjo (Vertical Axis Wind Turbine – VAWT). Običajne vetrne turbine za proizvodnjo električne energije imajo vodoravno os in tri lopatice, od katerih je vsaka lahko dolga tudi krepko več kot 60 metrov. Zato so takšne elektrarne postavljene zunaj naselij. Na drugi strani pa imamo vetrne turbine z navpično osjo, ki zasedajo neprimerno manj prostora, niso tako odvisne od smeri vetra, a imajo zato manjši izkoristek. Več o prednostih in slabostih obeh tehnologij lahko izveste v tem videu.

Običajne vetrne elektrarne  imajo torej turbine z vodoravno osjo, saj je pri njih izkoristek večji, pa tudi več energije lahko proizvedejo. Toda ali to pomeni, da so turbine z navpično osjo neuporabne? Še zdaleč ne. To, da zasedajo malo prostora in jih je mogoče umestiti tudi v urbana naselja, je zelo privlačna lastnost, a do zdaj je bilo na tem področju le malo komercialno uspešnih projektov. A ta, ki ga od leta 2018 razvija britansko podjetje Alpha 311, kaže precej potenciala, saj omogoča proizvodnjo električne energije tudi v primeru, ko vetra sploh – ni. No ja, je, a ga na proizvaja mati narava ampak vozila. Saj veste, kako zapiha, ko mimo vas z veliko hitrostjo zapelje avtomobil. No, to…

Osnovna ideja podjetja Alpha 311 je bila proizvesti vetrno turbino, ki bi se namestila na obcestne svetilke na avtocestah in drugih prometnicah, ta pa bi služila za napajanje svetilke, s čemer bi se krepko znižali stroški električne energije za osvetlitev. Zanimalo jih je ali je mogoče izdelati turbino, ki bi bila tako poceni in proizvedla toliko energije, da bi se vse skupaj izplačalo. A ko so začeli zadevo razvijati so ugotovili, da ne le, da se izplača ampak da je iz nje mogoče dobiti precej več energije, kot so mislili.

Turbina, ki so jo izdelali, se začne vrteti že pri hitrosti vetra 1,2 m/s, analiza prometa na eni od britanskih avtocest pa je pokazala, da povprečna hitrost zračnega toka, ki ga proizvede avtomobil pri 100 km/h, merjena na povprečni razdalji, na kateri stoji obcestna svetilka, znaša kar 5,4 m/s. To pa, tudi ob upoštevanju, da prometa med 22:00 in 07:00 skorajda ni in da je povprečen izkoristek turbine le okoli 30% pomeni, da vsaka turbina dnevno proizvede okoli 2,5 kW moči. Ko so številke umestili v dejanski, 8,7-kilometrski avtocestni odsek, na katerem je 410 obcestnih svetilk so ugotovili, da bi s prav toliko turbinami letno proizvedli okoli 860 MWh električne energije. To pa je že zelo zanimiva številka, ki pa postane še bolj zanimiva zato, ker ne zahteva obsežnih posegov v obstoječo infrastrukturo. Turbine, ki so izdelane iz reciklirane plastike, visoke so do 2 m in težke med 3,5 in 8 kg, so izdelane tako, da jih je mogoče namestiti na obstoječe obcestne svetilke in uporabiti njihovo obstoječo električno napeljavo. Kar seveda zelo zniža stroške investicije.


Ideja tovrstnih vetrnih turbin ni v tem, da bi nadomestile obstoječih vetrnih VAWT-turbine ampak kot njihovo dopolnilo oziroma kot še en vir obnovljive električne energije. Njihova uporaba tudi ni omejena na prometnice. V prihodnosti bi jih lahko nameščali tudi na bazne postaje mobilne telefonije. Povprečni stolp, opremljen z antenami 5G, porabi okoli 7 kWh dnevno in če bi na njegov vrh namestili le eno takšno turbino, bi ta lahko proizvedla skoraj vso energijo, ki jo antene in ostala oprema potrebujejo. In ker je takšnih stolpov veliko, je lahko tudi energetski prihranek velik. Ker takšne turbine ne zasedajo veliko prostora in niso nevarne okolici, bi se lahko nameščale tudi na stanovanjske objekte. Lahko bi bile zanimivo dopolnilo domačim sončnim elektrarnam, saj bi proizvajale elektriko tudi ponoči.

Vir: Alpha 311, Just Have a Think/YouTube, Engineering with Rosie/YouTube

preberite še to

Trendi
Beljakovine namesto antibiotikov

Beljakovine namesto antibiotikov

Bakterije bi namesto antibiotikov lahko ubijal kar imunski sistem…

Trendi
Še en kuharski tvit

Še en kuharski tvit

Pričakujete obisk večje družbe? S to le »odlično idejo« jih boste nahranili brez veliko dela in um...

Trendi
Drugačen pristop

Drugačen pristop

»Zakaj bi zaposlili prav vas?«… »Zato!«

Trendi
Ime, ki ni za sodišče

Ime, ki ni za sodišče

Sodnik je stranki v postopku, ki se je prijavila z ne ravno čednim imenom, povedal svoje.

Trendi
A smo res tako daleč?

A smo res tako daleč?

Ruski mladenič prodaja oglasni prostor v oblili trajnih tetovaž na svojem – vratu.

Trendi
160 kilometrov dosega

160 kilometrov dosega

Električno kolo, s katerim se boste lahko vozili ves dan…

Trendi
Lovetris – prijazen Tetris

Lovetris – prijazen Tetris

Tetris, ki vam vedno servira točno to, kar potrebujete. Za manj stresa…

Trendi
Malce prehitro

Malce prehitro

Kaj se zgodi, če pilot malce prehitro spustil letalo… Pristajalna steza je bila menda le 800 metrov dol...

Trendi
Senator, senator...

Senator, senator...

Ameriški republikanski senator je z ozadjem na Zoomu hotel skriti da je v avtomobilu…

Trendi
Čevlji za slepe

Čevlji za slepe

Čevlji, ki slepe opozarjajo na kamne, luknje in druge ovire na poti.

Trendi
Varen predal

Varen predal

Predal s »tristopenjskim preverjanjem pristnosti«…

Trendi
Varnostni dodatek

Varnostni dodatek

Ste kolesar in vam gre na živce, če vas avtomobili preblizu prehitevajo?