Z glasbo nad stres...

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 22. 09. 2022 05:11:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki pravijo, da tale pesem zniža raven stresa za 65 odstotkov…

Z glasbo nad stres...
Obvladovanje stresa je lahko v teh dneh, ko se nam je porušila vsakdanja rutina, precejšen izziv. Izpostavljeni smo mu tako tisti, ki smo doma, še bolj pa zdravstveni delavci, trgovci in ostali, ki nudite storitve, brez katerih ne gre. Eden od načinov, kako znižati raven stresa je, to je znano že dolgo, tudi glasba. A vsa glasba ni enako sproščujoča. Skupina britanskih nevroznanstvenikov pod vodstvom dr. Davida Lewis-Hodgsona je sedaj menda našla pesem, ki zniža raven stresa za kar 65 odstotkov.

Glasbena oziroma zvočna terapija je dolgo ena od bolj priljubljenih metod sproščanja in tudi zdravljenja. Nekatere kulture uporabljajo glasbo v zdravilne namene že stoletja, razvoj pa je šel seveda intuitivno, saj ni bilo znanstvenih metod, ki bi idejo podprle. In kakšne zvok nam koristi? Britanski znanstveniki so se k temu spravili v skladu s svojimi nazivi in začeli ugotavljati, katera glasba nam najbolj koristi. Študijo so izvedli tako, da so udeležencem eksperimenta naložili, da morajo čim hitreje rešiti dokaj težke uganke. Uganke so zato pri udeležencih sprožile precej stresa, ki so ga znanstveniki merili preko senzorjev, merili pa so tudi fiziološke znake, kot so srčni utrip, krvni tlak in frekvenco dihanja. Meritve so opravljali v tišini, pa tudi med predvajanjem različne glasbe in šumov.

Po besedah dr. Lewis-Hodgsona so rezultati pokazali, da se je pesem Weightless odrezala precej bolje od vseh drugih pesmi in šumov, vključno s tišino, saj se je raven stresa pri poskusnih osebah zmanjšala za 65 odstotkov, utrip, tlak in dihanja pa v povprečju za 35 odstotkov. Sliši se nenavadno, še bolj nenavadno pa je, da je bila pesem narejena točno v te namene. Skupina Marconi Union, ki jo je sproducirala, je to naredila v sodelovanju z zvočnimi terapevti in skupaj z njimi določila harmonije, ritme in basovske linije, ki povzročajo umiritev srčnega utripa, znižujejo tlak in raven stresnega hormona kortizola.

In če ta dognanja postavimo v kontekst sodobnega življenja vidimo, da ideja ni mogla priti ob boljšem času. Najnovejša medicinska dognanja namreč kažejo, da stres neposredno vpliva na srčno-žilna obolenja, debelost, depresijo, želodčno-črevesna obolenja, astmo in še mnoge druge težave. Znanstveniki univerz Harvard in Stanford so tudi ugotovili, da stres kot tak povzroči več smrti kot diabetes, Alzheimerjeva bolezen ali gripa.

V času, ko smo neprestano bombardirani z vsem mogočim je znanost jasna – če hočete ostati kolikor toliko zdravi, morate telesu omogočiti počitek in sprostitev. In glasba je odličen način, da se odklopite od zvoncev, aplikacij, pošte, SMS-ov, tvitov, sestankov, šefov in rokov, ki, vsak po malem, dvigujejo raven stresa tekom dneva.

Pesem Weightless je bila tako uspešna pri umirjanju testnih oseb, da dr. Lews-Hodgson celo odsvetuje njeno poslušanje med vožnjo, saj bi lahko bila nevarna.

A Weightless ni edina takšna pesem. Obstaja jih še kar nekaj in so tudi znanstveno potrjene. Tu je seznam desetih najuspešnejših od desetega do prvega mesta, na katerem boste našli tudi kakšno zelo znano ime.

10. "We Can Fly", Rue du Soleil (Café Del Mar)
9. "Canzonetta Sull'aria", Mozart
8. "Someone Like You", Adele
7. "Pure Shores", All Saints
6. "Please Don't Go", Barcelona
5. "Strawberry Swing", Coldplay
4. "Watermark", Enya
3. "Mellomaniac (Chill Out Mix)", DJ Shah
2. "Electra", Airstream
1. "Weightless", Marconi Union

Na spodnji povezavi na YouTube pa lahko najdete celo 10-urno različico pesmi Weightless, ki vas bo umirjala do onemoglosti.

Vir: Inc.com

preberite še to

Trendi
Pankerji, opice in škrati

Pankerji, opice in škrati

Promocijska vsebina
Aplikacija hi in Mastercard predstavljata prvo kartico, ki omogoča uporabo NFT-podobe.

Trendi
Bodo kmalu hitrejši od Bolta?

Bodo kmalu hitrejši od Bolta?

Dvonožni roboti znajo tudi dokaj hitro teči…

Trendi
Jamrajoča letala

Jamrajoča letala

Potniki več letal družbe American Airlines poročajo o čudnih zvokih iz razglasnega sistema…

Trendi
Zaljubljeni papagaj

Zaljubljeni papagaj

Da ljubezen očitno ne pozna meja se je prepričal tudi ta snemalec…

Trendi
S herpesom nad raka

S herpesom nad raka

Gensko spreminjanje virusov kot obetajoč pristop k zdravljenju raka…

Trendi
Korenček in ohrovt

Korenček in ohrovt

Otroci že v maternici vedo, kaj jim je všeč in kaj ne…

Trendi
Kruh z belo skorjo

Kruh z belo skorjo

Da je ne bi odstranjevali, so Japonci iznašli kruh z belo skorjo…

Trendi
Smetimo tudi vesolje…

Smetimo tudi vesolje…

V nizki orbiti okoli našega planeta kroži na tisoče kosov takšnih in drugačnih odpadkov…

Trendi
»Pridite, pridite!«

»Pridite, pridite!«

Bo beljakovina, ki pritegne spermo k jajčecem, odklenila nove načine zdravljenja neplodnosti?

Trendi
Svetilka, ki nas spremlja

Svetilka, ki nas spremlja

Namizna svetilka, ki sveti točno tja, kjer je to potrebno

Trendi
Z glasbo nad stres...

Z glasbo nad stres...

Znanstveniki pravijo, da tale pesem zniža raven stresa za 65 odstotkov…

Trendi
Nenavadna in nepričakovana povezava

Nenavadna in nepričakovana povezava

Nad simptome avtizma z zdravilom proti – driski…