Philips Fidelio L3

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 17. 08. 2021 04:30:00, Kategorija: Zvok in slika

Slušalke, kjer kompromisov ni… [Posodobljeno]

Philips Fidelio L3
[posodobljeno 17.08.2021]
Kaj morajo imeti dobre slušalke? To je vprašanje, ki se vse bolj povezanem in brezžičnem času, vse pogosteje pojavlja. In kakšne je dogovor?

Morajo seveda nuditi kakovosten zvok, se lepo prilegati ušesom, morajo dobro dušiti zunanje zvoke ali celo imeti sistem aktivne odprave zunanjih šumov, ne smejo biti (pre)težke a hkrati imeti baterijo, ki drži spodobno dolgo, upravljanje mora biti preprosto in karseda intuitivno in še kaj bi se našlo. Na trgu je mogoče najti kar nekaj modelov, ki ustrezajo mnogim od naštetih pogojev, zelo redki pa so tisti, ki ustrezajo vsem. In Philips Fidelio L3 je vsekakor eden takšnih. O slušalkah se v avdiofilskih krogih govori že nekaj časa, saj je bilo že iz napovedi sklepati, da kompromisov pri njih ne bo in da bo šlo za nekakšen ultimativni brezžični prenosni model, ki se bo lahko kosal tudi s studijskimi. In ko je zadeva prišla na trg smo se odločili, da jo preizkusimo.

Že paket sam, v katerem dobimo slušalke Philips Fidelio L3 daje vedeti, da gre za kakovosten izdelek. Spravljene so namreč v vrečko iz zračnega materiala, tako da se na slušalkah ne nabirajo ostanki znoja in vlage, vse skupaj pa je varno spravljeno v ojačano usnjeno torbico, ki jo je brez strahu pred poškodbami mogoče spraviti v nahrbtnik ali kovček, v torbici pa so v posebnem žepku shranjeni tudi vsi potrebni kabli – polnilni in povezovalni. Povezovalni? Da, slušalke se z virom zvoka lahko povežejo preko povezave Bluetooth 5.1 ali pa s priloženim klasičnim kablom s 3,5-milimetrskim priključkom. In zakaj smo zapisali, da Philips pri slušalkah Fidelio L3 ni sklepal kompromisov? Pa gremo po vrsti.

V slušalke so vgrajene 40-milimetrske zvočne enote frekvenčnega obsega 7-40.000 Hz, ki podpirajo zvok visoke ločljivosti (Hi-Res Audio ) in so kalibrirane tako, da zagotavljajo res kakovosten zvok. Nizki toni so zelo izraziti, a v pravem razmerju s srednjimi in visokimi toni, tako da se tudi govor sliši izredno razločno. Zvočne enote objemajo mehke blazinice iz spominske pene, ki se lepo prilegajo ušesom in zelo dobro dušijo zunanje zvoke oziroma šume, da pa ti ne bi kljub temu »zlezi« skozi, so slušalke opremljene s hibridnim aktivnim odpravljanjem šumov (ANC). Gre za prilagodljiv način odpravljanja šumov, ki s pomočjo zunanjega in notranjega mikrofona v vsaki slušalki odpravi neželene zvoke in omogoča, da se popolnoma osredotočite na glasbo, z uporabo aplikacije Philips Headphones za Android in iOS pa je mogoče stopnjo odpravljanja šumov tudi prilagajati lastnim potrebam. Sistem smo testirali tako, da smo poslušali glasbo v prostoru, kjer so drugi člani gospodinjstva gledali televizijo. Kljub temu, da je bilo vse skupaj precej glasno, se v slušalkah, razen seveda glasbe, ni slišalo ničesar. Odpravljanje zunanjih šumov pa vedno ni najbolj smotrno, saj jih včasih moramo slišati. Recimo na cesti ali pa v prostoru, kjer s poslušanjem glasbe nočemo nikogar motiti, hkrati pa slišati, če nas recimo kdo kliče. V ta namen slušalke nudijo način Awareness, ki na zahtevo omogoči, da znova slišimo tudi šume iz okolice.

Zapisali smo, da odpravljanje šumov poteka s pomočjo dveh mikrofonov v vsaki slušalki. To pa ni edina funkcija, ki jo opravljajo. Namenjeni so tudi telefonskim ali videokonferenčnim pogovorom, preko podprtega Googlovega Pomočnika ali Amazonove Alexe pa si je mogoče hitro pripraviti recimo seznam predvajanja glasbe.

Pri slušalkah je vedno križ z upravljanjem. Najprej zato, ker so relativno majhne naprave, na katerih že tako ali tako ni veliko prostora za gumbe ali kaj podobnega, drugič pa zato, ker teh gumbov, tudi če so, med uporabo ne vidimo in jih je zato potrebno tipati. Kar pa spet ni ravno praktično. Pri slušalkah Fidelio L3 je zadeva rešena tako, da desna zunanja ploskev opravlja funkcijo sledilne ploščice, preko katere je mogoče nastavljati glasnost, se premikati med skladbami, odgovarjati na telefonske klice in podobno. Uporaba je izvedena izredno intuitivno in logično – z drsanjem gor in dol nastavljamo glasnost, levo in desno pa se sprehajamo med posnetki. Obstaja pa še ena zelo posrečena rešitev - če ploščico prekrijemo s celo dlanjo, se slušalke utišajo, tako da lahko recimo slišimo sogovornika in nam ni treba dvigovati slušalke z ušesa. Pa še nekaj – če slušalke snamemo z ušes, se predvajanje samodejno prekine. Dober način varčevanja z baterijo…

Slušalke torej nudijo kakovosten zvok, izredno dobro odpravo zunanjih šumov, so preproste za upravljanje, povezovanje, pa naj bi žično ali brezžično, je preprosto… Kaj pa udobje? Tehnični podatki navajajo, da slušalke z enim polnjenjem baterije nudijo do 38 ur predvajanja brez uporabe sistema odpravljanja šumov in 32 ur z njim. V Fidelio L3 so torej vgradili dokaj zmogljivo baterijo, kar pa običajno pomeni, da je ta tudi večja, predvsem pa težja. In kako se to pozna na slušalkah? Njihova skupna teža je 360 gramov, kar glede na to, kar ponujajo, ni veliko, poleg tega pa so v si deli, ki se dotikajo kože oziroma las kakovostno oblazinjeni, tako da tudi daljša uporaba ne dela težav. 32 ur predvajanje je več kot solidna kapaciteta, tako da jih lahko kdaj tudi kak dan ali dva pozabimo priključiti na polnilnik. Če pa se kljub temu zgodi, da zmanjka »soka«, pa hitro 15-minutno polnjenje zagotavlja do 6 ur avtonomije.

Kaj pa cena? Za slušalke Philips Fidelio L3 je pri nas potrebno odšteti 349,99 €.

Z našo oceno se očitno strinja tudi združenje EISA (Expert Imaging and Sound Association), ki je slušalkam Philips Fidelio L3 včeraj podelilo nagrado za najboljše brezžične slušalke leta 2021–2022. V komentarju nagrade so zapisali: »Sistem aktivnega odpravljanja šumov (ANC) temelji na hibridni obliki z dvema mikrofonoma, deluje odlično in je povsem transparenten. Povečan frekvenčni obseg vgrajenih 40-milimetrskih akustičnih enot nas je prijetno presenetil, saj so slušalke vseskozi zagotavljale močan, popolnoma nadzorovan bas, izjemno nizko popačenost in popolno tonsko ravnovesje ...«

preberite še to

Zvok in slika
Resničnost ali grafika?

Resničnost ali grafika?

Je video posnel kak motoristični norec? Ne, tako je videti igranje igre Ride 4 za PS5…

Zvok in slika
Pes, robot in Tom Hanks

Pes, robot in Tom Hanks

Konec leta bo izšla post-apokaliptična različica Brodoloma...

Zvok in slika
Prenovljena lestvica najboljših

Prenovljena lestvica najboljših

Revija Rolling Stone je prevetrila lestvico najboljših pesmi vseh časov…

Zvok in slika
Državljan Kane v 4K

Državljan Kane v 4K

Gre za prvega od šestih filmskih klasikov, ki bodo doživeli kvalitativno slikovno prenovo.

Zvok in slika
Noro veliki zasloni

Noro veliki zasloni

Direct View LED Extreme Home Cinema Display je LG-jev noro velik televizor.

Zvok in slika
Prihaja še četrta Matrica (posodobljeno)

Prihaja še četrta Matrica (posodobljeno)

Izšel je uradni napovednik filma Matrica Vstajenja...

Zvok in slika
Prihaja še četrta Matrica

Prihaja še četrta Matrica

Uradni napovednik bo zunaj v prihodnjih dneh, prve odlomke Matrice 4: Vstajenja pa je mogoče najti že zdaj&hel...

Zvok in slika
ABBA se vrača

ABBA se vrača

Švedska skupina  je po 40 letih posnela nov album. Imenuje se Voyage, izšel pa bo 5. novembra.

Zvok in slika
Poslovne slušalke

Poslovne slušalke

Logitech je predstavil ušesne čepke, certificirane za videokonferenčno komunikacijo.

Zvok in slika
Philips Fidelio L3

Philips Fidelio L3

Slušalke, kjer kompromisov ni… [Posodobljeno]

Zvok in slika
In bomo dobili še en »Sam doma«

In bomo dobili še en »Sam doma«

Ste mislili, da je zgodb o Kevinu in naslednikih konec? Neeee…

Zvok in slika
Nočni način tudi za Xbox

Nočni način tudi za Xbox

Microsoft je pričel s testiranjem nočnega načina, ki bo manj naporen za oči…