Dacia Spring je v tretje leto vstopila lepša in močnejša

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16. 08. 2023 12:25:00, Kategorija: Avto tech

Promocijska vsebina
Najdostopnejši električni avto na trgu Dacia Spring je v tretje leto svojega obstoja vstopil z novimi bogatim paketom opreme Extreme in novim, močnejšim električnim motorjem.

Dacia Spring je v tretje leto vstopila lepša in močnejša
Dacia Spring po Evropi iz meseca v mesec premami več kupcev, zato ne preseneča, da je bil lani Spring tretji najbolje prodajani električni avtomobil zasebnim kupcem v Evropi!

Novost: Dacia Spring Electric 65 Extreme
Dacia Spring Electric 65 s paketom opreme Extreme je letos obogatil ponudbo tega modela z močnejšim elektromotorjem. Še naprej pa ostaja edini povsem električno gnan avtomobil iz dvajseterice najuspešnejših v Evropi, ki je lažji od tone. Tudi to predstavlja pomemben prispevek k zmanjšanju emisij v prometu. Matematika je preprosta: lahek akumulator (188 kg) za kompakten avtomobil potrebuje za izdelavo manj virov. Elektromotor za pogon rabi manj energije kot v težjem električnem avtomobilu. Gre za drzno in strukturno pomembno odločitev pri snovanju, s katero je Dacia ustvarila Springa.

Dacia je hkrati s predstavitvijo novega paketa opreme Extreme za Spring uvedla tudi povsem nov elektromotor Electric 65 (48 kW / 65 KM). Ta je na voljo le v različici Spring Extreme in je kombiniran z novim edinstvenim prenosom moči, ki povečuje na pogonski kolesi prenesen navor, ob tem pa zagotavlja naglejše speljevanje in boljše pospeške v širokem območju.

Spring Extreme ima zahvaljujoč novemu elektromotorju Electric 65 doseg 220 km v kombiniranem ciklu WLTP oziroma 310 km v mestnem ciklu WLTP.

Dejstva iz realnega življenja povedo vse
Podatki, zbrani iz digitalno povezanih vozil Spring, ki že vozijo po evropskih cestah, kažejo, da je njih raba skladna s kompaktno in lahko zasnovo avtomobila:
•             Povprečna dnevno prevožena razdalja Springa zanaša 31 km, 68 odstotkov uporabnikov pa prevozi povprečno celo manj kot 30 km na dan. Povsem napolnjen akumulator sicer zadostuje za vožnje celega tedna, vendar uporabniki svoje avtomobile polnijo bolj pogosto.
•             Vozniki v povprečju opravijo 5,4 vožnje na dan. Na začetku so Spring kupovali predvsem kot drugi avtomobil v gospodinjstvu, a se je izkazalo, da je v 90 odstotkih gospodinjstev z več avtomobili, ki so kupila tudi Spring, le-ta postal glavno prevozno sredstvo med delavniki.
•             Uporabniki Springa so vozili s povprečno hitrostjo 26 km/h, kar potrjuje njegovo prilagojenost vsakdanjim vožnjam kupcev.

Da je Spring pravi pospeševalec električne mobilnosti, kaže dejstvo, da je za 93 odstotkov zasebnih kupcev to prvi električni avtomobil.

Green NCAP: Dacia Spring je najbolj zelen avto na trgu!
Organizacija Green NCAP je avgusta 2022 Dacio Spring ocenila z najvišjo oceno pet zvezdic.

V tem ocenjevanju je Green NCAP izmeril vpliv avtomobila in njegove uporabe na kakovost zraka, na podnebno segrevanje in njegovo energijsko učinkovitost. V vsakem od teh segmentov je Spring briljiral, tako z energijsko učinkovitostjo kot z majhnim vplivom na okolje.

Green NCAP je 2. februarja 2023 objavil prejemnika priznanja Best Car Green NCAP 2022 in to je bil Spring, najlažji električni avtomobil v Evropi, ki je presegel »težkokategornike« na trgu. Ta ocena 5 zvezdic ni le simbolična, ampak je nagrada za Daciino prizadevanje, da kar največjemu krogu ljudi ponudi avtomobile, ki nimajo le najboljšega razmerja med uporabno vrednostjo in ceno na trgu, ampak so tudi kar se da spoštljiva do okolja.

Dacia Spring – najdostopnejši električni avto v Sloveniji!
Dacia Spring je ob vseh svojih prednostih obenem tudi najcenejši električni avto, kar si jih lahko danes omislite. Ob upoštevanju subvencije Eko sklada je namreč dostopna že za 16.400 evrov! Za brezskrbno vožnjo prejmejo kupci še 5 let jamstva.

S preklopom na elektriko sicer dolgoročno lahko prihranite denar. Polnjenje električnega vozila na domači vtičnici je namreč cenejše kot nakup goriva. Sam motor električnega vozila pa je cenejši za vzdrževanje, saj je manj zapleten kot motor z notranjim zgorevanjem.

Spring tudi v tovorni različici, idealen za mestne dostave
Poklicni uporabniki, kot so obrtniki in dostavljavci, potrebujejo neomejen dostop do mestnih jeder, obenem pa si tudi oni želijo čistejše rešitve mobilnosti. Najsi gre za dostavo do vrat brez izpustov ali za drug prevoz blaga, je Daciin odgovor na te potrebe Spring, enostaven in cenovno dosegljiv.

Spring Cargo ima brez sedežne klopi zadaj tovorni prostor z največjo prostornino 1.000 litrov, njegova uporabna nosilnost pa znaša več kot 350 kilogramov, ob tem pa ohranja enak doseg kot potniška različica: 230 km v kombiniranem ciklu WLTP oziroma do 305 km mestnem ciklu WLTP.

Gospodarska različica Springa je izdelana v tovarni (homologacija N1) s predelno mrežo med prednjim in zadnjim delom in obročki za pritrditev tovora.

preberite še to

Avto tech
Obstala proizvodnja v več Volkswagnovih tovarnah

Obstala proizvodnja v več Volkswagnovih tovarnah

Razlog je »okvara omrežnih komponent«

Avto tech
Od 0 do 100 km/h v manj kot sekundi

Od 0 do 100 km/h v manj kot sekundi

Ekipa švicarskih študentov je podrla rekord za najhitreje pospešujoče električno vozilo n...

Avto tech
Kdo je pravi krivec?

Kdo je pravi krivec?

Nesreča, v kateri je Lamborghini dobil »brco v rit«, ni takšna, kot je videti na prvi pogle...

Avto tech
Avtocestno obračališče

Avtocestno obračališče

Ko na Kitajskem zgrešiš izvoz, se lahko tudi obrneš. Tu in tam…

Avto tech
Penisi proti luknjam

Penisi proti luknjam

Novozelandčan je udarne luknje na cestah začel označevati s penisi, da bi jih čim prej popravili…

Avto tech
Varna sprememba voznega pasu

Varna sprememba voznega pasu

Imate težavo oceniti razdaljo v vzvratnem ogledalu? Poskusite s tem »trikom«

Avto tech
Okolju prijazen večkolesnik

Okolju prijazen večkolesnik

Štirikolesniki znajo precej zaorati po podlagi. Tale jih ima 18 in menda tega ne počne…

Avto tech
Motorje bi lahko mazala rožica

Motorje bi lahko mazala rožica

Tale vijolična rožica nosi v sebi snov, ki bi lahko nadomestila mineralna in sintetična maziva.

Avto tech
Pirotehnika za večjo varnost

Pirotehnika za večjo varnost

Bosch bo za večjo varnost električnih vozil uporabil – eksplozije.

Avto tech
Ne ravno uspelo nakladanje

Ne ravno uspelo nakladanje

Tile pa so naredili toliko neumnosti, da…

Avto tech
Dacia Spring je v tretje leto vstopila lepša in močnejša

Dacia Spring je v tretje leto vstopila lepša in močnejša

Promocijska vsebina
Najdostopnej&sca...

Avto tech
Protihrupne ograje - ali res delujejo?

Protihrupne ograje - ali res delujejo?

Avtoceste, tudi naše, so na mnogih mestih ob dane s protihrupnimi ograjami. So te res dobra reši...