Mercedes z znamko EQ postavil temelje elektrifikacije

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 10. 06. 2021 05:09:00, Kategorija: Avto tech

Promocijska vsebina
Premijska električna znamka Mercedes-EQ - prestiž, varnost, odgovornost, popolnost in prežetost z inteligentnimi tehnologijami.

Mercedes z znamko EQ postavil temelje elektrifikacije
Mercedes-EQ postaja pionir na področju elektromobilnosti. Celotna modelna paleta temelji na vrhunskem oblikovanju, celovitem naboru naprednih sistemov za varnost in udobje, preverjenem informacijsko-zabavnem sistemu MBUX s podporo umetne inteligence, vrhunskih voznih lastnostih s pospeški kot pri športnih vozilih AMG pri najbolj zmogljivih različicah, hkrati pa z elektrifikacijo prinaša dodano vrednost v smislu brezemisijske in neslišne vožnje.

Storitev Mercedes me Charge, ki bo v prihodnosti na voljo tudi v Sloveniji, prikazuje lokacije, kjer je omogočeno polnjenje baterije z električno energijo iz električno obnovljivih virov, tudi na omrežju hitrih polnilnic Ionity, ki so na voljo v Sloveniji. Polnjenje z močjo do 22 kW je omogočeno z domačo stensko polnilno postajo. EQA,  EQC in EQV imajo garancijo na baterijo v dobi 8 let oziroma 160.000 prevoženih kilometrov, EQS pa ob prihodu na trg kar 10 let oziroma 250.000 prevoženih kilometrov.

SUV EQC in enoprostorec EQV sta že na voljo v Sloveniji, prihaja še vstopni SUV model EQA ter prvi električni razred S, limuzina EQS. Mercedes bo ofenzivo EQ nadaljeval, do konca leta 2022 bo na voljo kar 10 električnih modelov.
EQC velja za začetnika novodobnih električnih Mercedesov.(foto: Media Daimler)

EQA  - na zunaj kompakten, znotraj razkošen
Po velikosti je EQA primerljiv z modelom GLA z motorjem na notranje zgorevanje, v kabini pa električni model zagotavlja veliko udobja in prilagajanja. Digitalna armaturna plošča samoučečega se informacijsko-razvedrilnega sistema MBUX vključuje program za pametno električno navigiranje, s katerim lahko voznik načrtuje najhitrejšo pot z vmesnim polnjenjem baterije.
EQA ima črno motorno masko, nove polne LED luči in nove LED zadnje luči, ki so zdaj združene z LED trakom. In ker gre za izdelek EQ, ima veliko modrih podrobnosti, ki so zaščitni znak električnih Mercedesov. (foto: Media Daimler)

Polna baterija kapacitete 66,5 kWh omogoča potovanja z dosegom do 486 km (cikel NEDC) oziroma 426 km (cikel WLTP). Polnimo jo na več načinov, tudi na hitri polnilni postaji z močjo do 100 kW. Prihajajo še zmogljivejše različice z vrhunskimi pospeški in električnim pogonom na vsa štiri kolesa.
Močnejše različice EQA imajo na zadnji osi še drugi elektromotor, velika moč pa omogoča vozne užitke, enakovredne športnim različicam AMG. (foto: Media Daimler)

EQC - družinski električni SUV
EQC velja za Mercedesovega pionirja znamke EQ. Par elektromotorjev s skupno močjo 300 kW v kombinaciji z baterijo s kapaciteto 80 kWh zagotavlja kombinacijo brezkompromisnih pospeškov in zavidljivih 450 km električnega dosega (cikel NEDC), oziroma do 417 km (WLTP).

Na hitrih polnilnicah lahko v 40 minutah zalogo energije v bateriji obnovite z 10 na 80 odstotkov.

Razkošna, zračna in povsem digitalna kabina razvaja z vsemi najbolj naprednimi asistenčnimi sistemi za udobje in varnost. Brezkompromisno družinsko uporabnost EQC dokazuje s 500-litrskim prtljažnikom.
Mercedes EQC je družinski športni terenec, s katerim lahko brezskrbno odrinejo na dopust tudi družine, ki želijo aktivno preživljati prosti čas. (foto: Media Daimler)

EQS - novo doživetje potovanja v avtomobilih
EQS s številnimi inovacijami, naprednim oblikovanjem, zmogljivim pogonom in velikim dosegom dokazuje, kako močno se bo spremenilo potovanje v avtomobilu. Gre za električni razred S, a dodaja veliko novega.
Nova platforma omogoča prestižni električni limuzini pogon na zadnji kolesi in različico štirikolesnega pogona z veliko moči, udobja in varnosti, kar je Mercedes vedno zagotavljal. (foto: Media Daimler)

To je najbolj aerodinamičen serijski avtomobil na svetu. Električni motor energijo črpa iz baterije z večjo gostoto, s kapaciteto kar 107,8 kWh. Doseg vozila z enim polnjenjem je do 770 km (cikel WLTP), skupna moč električnega pogona pa kar 385 kilovatov.
Navigacijski sistem v EQS omogoča samodejni izračun porabe energije in načrtovanje najhitrejše poti do polnilnih postaj. (foto: Media Daimler)

Baterijo lahko na ultra hitrih polnilcih napolnite z močjo do 200 kW, oziroma povedano drugače, v le 15 minutah se bo na hitrih polnilnicah v baterijio steklo dovolj energije za nadaljnjih 300 kilometrov poti. Popolnoma digitalna kabina ponuja udobje potovanja prvega razreda v letalih. Ukrivljen zaslon se razteza od stebra do stebra in v svojem drobovju vključuje programsko opremo, ki se nenehno uči in prilagaja potnikom.

In še nekaj zanimivega – EQS vam sam odpira vrata, ne samo prtljažnika.

EQV - Največji električni enoprostorec pri nas
Prednost EQV je, da se lahko do osem potnikov pelje v središča mest, ki vse bolj omejujejo dostop avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje, zanimiv pa je tudi za zasebnike, ki iščejo okolju prijazno električno vozilo s prostornostjo in uporabnostjo velikega kombija. Elektromotor z največjo močjo 150 kilovatov se napaja iz baterije z uporabno kapaciteto 90 kilovatnih ur, ki zadostuje za 363 kilometrov vožnje v skladu s ciklusom WLTP (418 kilometrov v ciklu NEDC), na hitri 110-kilovatni polnilnici pa se v tričetrt ure napolni od 10 do 80 odstotkov kapacitete. EQV zagotavlja kar pet stopenj rekuperacije elektrike in tudi vožnjo zgolj z enim pedalom.
Polnilni priključek Mercedesa EQV so tehniki uredili spredaj levo, da se lahko približa polnilnim priključkom javnih polnilnic, ki imajo kratke kable. (foto: Media Daimler)

preberite še to

Avto tech
Mercedes z znamko EQ postavil temelje elektrifikacije

Mercedes z znamko EQ postavil temelje elektrifikacije

Promocijska vsebina
Premijska elektr...

Avto tech
Fiat do leta 2030 povsem električen

Fiat do leta 2030 povsem električen

Podjetje bo z letom 2025 pričelo opuščati modele z notranjim izgorevanjem.

Avto tech
A je sploh zavirala?

A je sploh zavirala?

K sreči je bilo zunaj slabo vreme in se nihče ni kopal…

Avto tech
Najdražji ražnjič na svetu

Najdražji ražnjič na svetu

Če bi radi pekli ražnjiče na izpuhu dragega avtomobila, vam to toplo odsvetujemo…

Avto tech
Luč v pnevmatikah...

Luč v pnevmatikah...

Goodyear je pred šestdesetimi leti izdelal pnevmatike z vgrajenimi lučmi. Zakaj jih nimamo?

Avto tech
Malce (pre)visoki obrati

Malce (pre)visoki obrati

Se je hotel postaviti z močnim motorjem, pa se je izkazalo, da tako močen spet ni…

Avto tech
Delata Ikea in Renault na skupnem avtomobilu?

Delata Ikea in Renault na skupnem avtomobilu?

Ne, a ideja električnega avtomobila po načelu »sestavi si sam« je vseeno zanimiva... in kar kliče ...

Avto tech
Nesreča številka 167

Nesreča številka 167

Most, ki že trinajst let »brije« tovorna vozila.

Avto tech
Ups, Tesla!

Ups, Tesla!

James May razlaga, kako lahko korona iz Tesle Model S naredi »opeko«...

Avto tech
Tudi Subaru se elektrificira

Tudi Subaru se elektrificira

Japonski Subaru je napovedal model Solterra, svoj prvi čisto električni avtomobil.

Avto tech
Se zgodi…

Se zgodi…

»Poduhovljen« možak je odklenil svoj avto, sedel pa v tujega…

Avto tech
Najbolj priljubljeni »električarji«

Najbolj priljubljeni »električarji«

Zemljevid priljubljenosti električnih avtomobilov celega sveta je dokaj zanimiv.