Nissanov prvi povsem električni križanec Ariya prinaša novo definicijo električne vožnje

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13. 03. 2024 04:19:00, Kategorija: Avto tech

Promocijska vsebina
Ariya s tremi različnimi kombinacijami pogonskega sklopa in baterije ter dosegom do 536 km lahko zadovolji potrebe vsakega kupca.

Nissanov prvi povsem električni križanec Ariya prinaša novo definicijo električne vožnje
Ariya označuje novo poglavje v Nissanovi evoluciji vožnje na elektriko predstavljajoč električnega križanca, ki ne le na novo zamišlja potencial električnega avtomobila ampak tudi kako se počutijo vozniki za volanom.

Ariya je zasnovana, da navdihne kupce za prehod na vožnjo brez izpustov, zato ponuja vrhunsko doživetje vožnje na elektriko in je ergonomsko oblikovana za kar največje udobje. Nissanovo strokovno znanje in izkušnje na področju elektrifikacije v kombinaciji z najboljšimi lastnostmi, ki jih nudijo crossoverji, omogočajo, da Nissan Ariya brezhibno zagotavlja napredne vozne zmogljivosti in neprimerljivo izkušnjo električnega vozila.

»Ariyo smo ustvarili za kupce, ki si želijo vrhunski električni avtomobil, ki se gladko prilega njihovemu življenjskemu slogu,« je dejal Leon Dorssers, višji podpredsednik za trženje in prodajo na komercialnem območju AMIEO. »V postopku snovanja je bilo bistveno, da smo kupce postavili v ospredje vsake odločitve, kot so na primer drsna konzola, več prostora za noge in prikaz podatkov na dveh zaslonih. Rezultat je fantastičen električen avtomobil, ki pomeni novo poglavje za Nissan, pri utiranju poti v prihodnost električnih vozil.« 
 
Vožnja na elektriko: gladka, odzivna in uravnotežena 
Prav električnim avtomobilom namenjena konstrukcijska osnova Ariye združuje izvrstno dovajanje energije, možnosti polnjenja in doseg s skrbno uglašenim ravnovesjem med udobnostjo vožnje in voznimi lastnostmi. Ariya je na voljo v treh različicah (Ariya 2WD 63 kWh, Ariya 2WD 87 kWh in Ariya e-4ORCE AWD 87 kWh) in ima doseg do 536 kilometrov, zato lahko zanesljivo izpolni različne potrebe kupcev.

Ariya ostaja zvesta Nissanovemu izročilu vznemirljivih avtomobilov, ki jih je veselje voziti, in je zasnovana na povsem novi platformi CMF-EV, optimizirani za zagotavljanje zmogljivosti brez primere in razviti v okviru zveze Renault Nissan. Zahvaljujoč povsem električnemu pogonskemu sklopu, Ariya ponuja takojšen navor in močne pospeške, ki zagotavljajo gladko, tiho in odzivno vožnjo. Nissan je poskrbel, da je električni pogonski sklop Ariye ne le izjemno tih, temveč da med vožnjo noben hrup ne prevladuje nad drugim, kar zagotavlja enakomerno tih in sproščujoč prostor za potnike - tudi na zadnjih sedežih, kjer je v številnih vozilih sicer zvočna izolacija slabša.

Ariya 87 kWh se ponaša z izjemno zmogljivostjo hitrega polnjenja in obnovitve dosega, saj lahko s 30-minutnim hitrim polnjenjem s polnilnim sistemom CCS slednjega poveča za do 350 kilometrov. Baterija je nameščena v podu karoserije, kar zagotavlja porazdelitev teže v razmerju 50:50 pri različici e-4ORCE in skoraj enako porazdelitev teže pri različicah z dvokolesnim pogonom. V primerjavi s konkurenčnimi modeli, so pri Ariyi inženirji velik poudarek namenili doseganju idealnega ravnovesja med vodljivostjo, občutkom varnosti in udobnostjo vožnje.

Tudi pri Ariyi obstajajo subtilne regionalne razlike. Evropski kupci na primer zahtevajo odziven volan in veliko okretnost, hkrati pa tudi veliko stabilnost pri višji hitrosti, zato so utrdili blažilnike in s tem izboljšali nadzor gibanja karoserije. Inženirji pri Nissan Europe so prilagodili tudi trdoto vzmeti in na novo uglasili prenos informacij na volanu in s tem povečali njegovo natančnost v osrednjem območju pri višji hitrosti.

Nov oblikovni jezik: brezčasen japonski futurizem 
Ariya vključuje japonsko gensko zasnovo Nissana, z osupljivo zunanjostjo in notranjstjo predstavlja na novo zamišljen potencial električnega avtomobila z utelešenjem Nissanove filozofije brezčasnega japonskega futurizma, ki estetiko združuje s funkcionalnostjo, hkrati pa ustvarja plemenito, odprto vzdušje.

Popolnoma nova platforma za električne avtomobile in kompaktnost komponent pogonskega sklopa sta Nissanu omogočili, da je klimatsko napravo Ariye umestil pod pokrov motorja. To je oblikovalcem omogočilo, da so izkoristili celotno dolžino prostora za potnike in ustvarili raven, odprt pod ter salonu podoben prostor z navdihom vrhunskega futurizma. Notranjost Ariye, ki je oblikovana s prefinjenostjo in udobjem na prvem mestu, vsem potnikom zagotavlja obilo prostora, ki je na ravni višjega segmenta, prostor za potnike pa ima največjo prostornino v tem segmentu. Od »Zero Gravity« sedežev, s funkcijo prezračevanja, in bogatega prostora za noge do panoramskega strešnega okna z možnostjo odpiranja in električno nastavljive sredinske konzole, oblika Nissan Ariye dokazuje, da se udobje in prefinjenost v avtomobilih ne izključujeta.

Osredotočenost na kupca: tehnologije in rešitve 
Ariya vključuje najnovejše napredne tehnologije, ki so zasnovane za pomoč vozniku in postavljajo uporabnika, ne stroj, v središče vozne izkušnje. Inženirji so med drugim upoštevali mnenja kupcev modela LEAF in svoj najnovejši povsem električen model prilagodili tako, da so povečali prostor za shranjevanje in splošno uporabnost.

Sedeži, volan in električno pomična sredinska konzola so nastavljivi po voznikovih željah. Za lažjo uporabo je nastavitve možno shraniti v osebne profile v pomnilniku, kar je priročno v primeru, da avtomobil vozi več voznikov. Ariya se še posebej razlikuje po pomični konzoli, ki voznikom omogoča, da si z njenim premikom ustvarijo prilagodljiv naslon za roke in dodaten prostor. Prav tako ustreza ergonomskim željam glede položaja prestavne ročice na konzoli in bližnjih upravljal. Povratne informacije kupcev modela LEAF so botrovale vključitvi dodatnega prostora za polnilne kable. Za večjo uporabnost ima Ariya v prtljažniku tudi premične pregrade.

Monolitni prikazovalnik v Ariyi sestavljata dva zaslona z diagonalo 31,2 centimetra (12,3 palca), ki zagotavljata enostaven dostop do pomembnih informacij o avtomobilu, kot so napolnjenost baterije, razpoložljivi doseg in navigacija. S prikazom več različnih informacij na vodoravnih zaslonih, povezanih v obliki črke S, je mogoče podatke hitro prebrati, hkrati pa se zmanjša odvračanje voznikove pozornosti. Ariya ima tudi projicirni zaslon, ki na varen način vozniku prikazuje najbolj uporabne informacije.

V minimalistično armaturno ploščo Ariye so vgrajena haptična upravljala, ki ob dotiku podajajo povratne informacije, medtem ko je nekaj glavnih upravljal ostalo fizičnih - na primer gumb za glasnost in ključni gumbi na volanu. Armaturna plošča, ki se brezhibno zlije z obliko potniškega prostora, te gumbe za upravljanje prefinjeno vključuje v elegantno podobo Ariye, vključno s prestavno ročico, ki se prilega voznikovi dlani in spodbuja sproščen položaj med vožnjo.

Inteligentna integracija: povezane storitve in tehnologije za vožnjo
V skladu z Nissanovo filozofijo, ki v središče oblikovanja vozil postavlja voznika, je Ariya opremljena z Nissanovo inteligentno tehnologijo za pomoč, ki vključuje hibridni sistem glasovnega upravljanja z naprednim razumevanjem naravnega jezika. Zahvaljujoč temu lahko nekatere funkcije Ariye upravljate brez dotika!

Inteligentni načrtovalec poti (Intelligent Route Planner) najboljšo pot izračunava sproti na podlagi različnih dejavnikov, kot so promet, razmere na cesti, trenutna razpoložljivost polnilnih mest in preostanek energije v bateriji. Aplikacija NissanConnect Services omogoča zaklepanje in odklepanje vrat na daljavo. Na voljo sta tudi brezžični Apple CarPlay in Android Auto z možnostjo povezovanja prek kabla.

Varnostne funkcije in pomoč vozniku
Nissan Ariya ima vgrajene najnovejše tehnologije za varnost in za pomoč vozniku, vključno s sistemom ProPILOT z navigacijo Navi-link, najbolj inovativno generacijo Nissanovega naprednega sistema za pomoč pri vožnji v Evropi doslej. Ariya ima širok nabor varnostnih funkcij, saj je bila zasnovana z mislijo na varnost. Ponaša se s sistemom Nissan Safety Shield 360, poleg tega pa vključuje tudi inteligentni nadzor okolice (Intelligent Around View Monitor), inteligentni sistem opozarjanja na nevarnost čelnega trka (Intelligent Forward Collision Warning), sistem za ohranjanje vozila znotraj voznega pasu (Emergency Lane Keeping), inteligentni sistem pomoči pri zaviranju v sili (Intelligent Emergency Braking) in sistem za samodejno zaviranje pri vzvratni vožnji (Rear Automatic Emergency Braking).

Za več informacij obiščite spletno mesto nissan.si.

preberite še to

Avto tech
Digitalne registrske tablice

Digitalne registrske tablice

Bomo lahko končno tistemu za nami povedali, kaj si mislimo o njem? Niti ne, toda…

Avto tech
Ko avtomobili skačejo...

Ko avtomobili skačejo...

Tole dirkanje je vsaj tako zanimivo kot  F1, če ne celo bolj…

Avto tech
»Empatično« šolanje

»Empatično« šolanje

Da bodo vozniki avtobusov vedeli, kako se med prehitevanjem počuti kolesar.

Avto tech
Varnostni pasovi prepovedani

Varnostni pasovi prepovedani

Na tej 26 km dolgi cesti ne smete voziti med 25 in 40 km/h in ne smete biti pripeti…

Avto tech
Navigacija nas dobesedno poneumlja

Navigacija nas dobesedno poneumlja

Navigacijske naprave zmanjšujejo umski napor, ki ga je potrebno vložiti za to, da pridemo iz točke A v ...

Avto tech
Je zaviranje z motorjem res škodljivo?

Je zaviranje z motorjem res škodljivo?

Vam je kdo rekel, da zaviranje z motorjem ni dobro, saj se s tem avtomobil uničuje? No – ni res. Zakaj?

Avto tech
Dvakratna (ne)sreča

Dvakratna (ne)sreča

Pod kakšno zvezdo moraš biti rojen, da se ti zgodi kaj takega.

Avto tech
Adijo vztrajnik?

Adijo vztrajnik?

Zanimiva ideja, po kateri bi se v štiritaktnih motorjih vztrajnik zamenjal z majhnim elektromotorjem.

Avto tech
Še slaba dva meseca do obvezne »hitrostne pomoči«

Še slaba dva meseca do obvezne »hitrostne pomoči«

Od julija letos bo moral imeti vsak nov avtomobil, prodan v EU, vgrajen sistem za preprečevanje prehitre ...

Avto tech
Pametni prehod za pešce

Pametni prehod za pešce

Pametni prehodi za pešce bodo povečali varnost predvsem v nočnih urah.

Avto tech
Od 0 do 100 km/h v manj kot sekundi

Od 0 do 100 km/h v manj kot sekundi

Ekipa švicarskih študentov je podrla rekord za najhitreje pospešujoče električno vozilo n...

Avto tech
Bakterije proti luknjam na cesti

Bakterije proti luknjam na cesti

Dodajanje bakterij posipnim sredstvom bi lahko preprečil nastajanje razpok v asfaltu.