Ne zmorejo

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 1. 05. 2019 07:47:00, Kategorija:

Proizvajalec »veganskega burgerja, ki krvavi« ne zmore zadostiti povpraševanja…

Ne zmorejo
O Nemogočem burgerju smo na t3tech.si prvič pisali že leta 2015, ko je bila stvar prvič predstavljena javnosti, nato pa spet lani, ko je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) dovolila prodajo in uporabo tega umetnega mesa, nazadnje pa pred slabim mesecem ko smo pisali o tem, da je Nemogoče burgerje začela prodajati tudi veriga Burger King.

Spomnimo. Ker je vzgoja živali za hrano okoljsko problematična, zato se znanstveniki na eni strani trudijo najti načine, kako jo »očistiti«, na drugi strani pa iščejo alternative mesu. In to takšne, ki bi bile videti kot meso, ki bi vonjale kot meso in imele tudi okus kot meso. In ljudem iz podjetja Impossible Foods naj bi z Impossible Burgerjem to tudi uspelo. Uspelo jim je umetno izdelati molekulo, ki je zelo podobna molekulam hema, ki daje mesu značilno rdečo barvo in tudi okus, ki ga imamo mesojedci tako radi. Molekulo so našli v soji in je gensko spremenili tako, da so DNK molekul hema dodali lastnemu genetsko vzgojenemu kvasu. Ko ta kvas, pomešan z DNK sojinega hema, fermentira, nastane protein, imenovan sojin hemoglobin. Ko se ta hemoglobin zmeša z drugimi nadomestki mesa, kot so pšenični, krompirjevi in sojini proteini je rezultat pleskavica, ki je videti kot da je iz mesa - je »krvava«,  baje ima tudi okus po mesu, je pa okoljsko neprimerno bolj prijazna od govejega burgerja. Za proizvodnjo Nemogočega burgerja (Impossible burger) je baje potrebno 75 odstotkov manj vode, 95 odstotkov manj zemlje (pašniki, pridobivanje hrane za govedo), celoten proces pa ustvarja 87 odstotkov manj toplogrednih plinov.

Nemogoči burgerji so se najprej začeli prodajati v verigah hitre hrane White Castle in Umami Burger, s prvim aprilom letos pa tudi v Burger Kingu in to v 59 poslovalnicah v ameriškem St. Louisu. To mesto naj bi bil test, ki bo povedal ali ima zadeva prihodnost ali ne. In očitno jo ima, saj je Nemogoči burger sedaj postal nemogoč tudi zato, ker ga je skoraj nemogoče dobiti. Povpraševanje je menda tako veliko, da Impossible Foods ne zmore proizvesti toliko hema oziroma sojinega hemoglobina, kot to zahteva trg in restavracije se sedaj menda kar »tepejo«, katera bo prišla prej na vrsto. In to kljub temu, da so pred dvema mesecema uvedli dvoizmensko delo, ki je podvojilo proizvodnjo. Sedaj uvajajo še tretjo izmeno, pripravljajo pa se tudi na izgradnjo še enega proizvodnega obrata.


Vir: Eater