Nenavadni izumi VI.

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 30. 03. 2021 04:37:00, Kategorija:

Šesti del prispevkov o nenavadnih izumih, ki so luč sveta ugledali v 21. stoletju.

Nenavadni izumi VI.
V šestem delu (1., 2., 3. 4., 5.) serije pišemo o čokoladi, ki se inhalira ter vratih, ki so lahko tudi miza za namizni tenis.

LE WHIF -  »inhalabilna« čokolada
Leta 2007 je David Edwards, biomedicinski inženir univerze v Harvardu, je razvil inhalator, imenovan Le Whif, ki uporabniku skozi nos »dostavi« - čokolado. Seveda ne klasično mlečno ampak takšno v prahu, katere prašni delci so dovolj majhni, da jih je mogoče »snifati« in dovolj veliki, da ne dosežejo pljuč ampak se ustavijo ob korenu jezika in uporabniku dajo okus čokolade.

Zadeva je menda zabavno učinkovita, ima pa tudi svojo medicinsko plat. Metoda se namreč klinično testira kot nadomestek cepljenja s cepivom BCG proti tuberkulozi.


Ping-pong vrata
Imate radi namizni tenis, a nimate dovolj prostora za mizo? Potem je nekaj za vas rešitev, ki si jo je leta 2018 zamislil nemški izumitelj Tobias Fränzel, izdeluje pa jo podjetje Finkeldei. Gre za 10.000 € vredna vrata, ki se s pomočjo posebnega mehanizma »prevrnejo« tako, da iz njih nastane miza za namizni tenis. Nekaj ožja od tiste ta prave, a vendarle…