Brezžična elektrika postaja realnost?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7. 04. 2021 06:12:00, Kategorija: Trendi

Nova Zelandija že testira brezžični prenos električne energije na daljše razdalje.

Brezžična elektrika postaja realnost?
Sanje o tem, da za prenos elektrike ne bi potrebovali žic, so daleč od novih. Nikola Testa je na idejo prišel že pred več kot 120 leti in jo tudi realiziral. Njegova skoraj 43 metrov velika tuljava je prižgala žarnico na razdalji več kot tri kilometre. Pri tem je sicer »skurila« generator v lokalni elektrarni in cel Colorado Springs zavila v temo, a koncept je bil dokazan. Teslina ideja je bila, da bi po celotni zemeljski obli postavili velikanske stolpe, ki bi brezžično napajali domove, poslovne objekte, celo velikanske električne ladje, ki bi lahko plule brez onesnaževanja okolja. A idejo je znani investitor J. P. Morgan zatrl z enim samim vprašanjem: »Kam pa naj postavim števec?«

Sedaj dobrih 120 let kasneje, je nekomu očitno le uspelo narediti korak v pravo smer. Novozelandsko podjetje Emrod je prepričalo Powerco, drugega največjega distributerja električne energije na Novi Zelandiji, da investira v njihovo tehnologijo brezžičnega prenosa energije na daljše razdalje.

In kako deluje Emrodov brezžični prenos? Sistem sestavljajo oddajna antena, serija relejnih postajaj in sprejemna antena, vsi pa so videti kot veliki kvadrati, nasajeni na stolpiče. Oddajniki oddaja neionizirajoče radijske »žarke« frekvenčnega spektra, ki se uporablja v industriji, medicini in znanosti, v katerega sodita tudi Wi-Fi in Bluetooth. Za razliko od Tesline ideje, se ti žarki ne oddajajo »kar nekam« ampak v točno določeni smeri, tako da okoli žarka kot takega ni nobenega elektromagnetnega sevanja, okoli žarka pa je postavljena tudi »nizkoenergetska laserska zavesa«, ki, če jo prekine ptica, dron, helikopter, tatovi energije ali kak drug predmet, prekine energetski žarek. Žarek iz oddajnika proti sprejemniku, ki ga je sposoben pretvoriti nazaj v električno energijo, potuje preko relejnih postaj, pogoj pa je, da so te med seboj v vidnem polju. Zadeva baje deluje tudi v megli, dežju in prahu. Ker je razdalja med relejnimi postajami je omejena le z vidnim poljem, je prenos mogoč tudi za zelo velike razdalje po ceni, ki je le delček tiste »žične«. In to tako kar zadeva gradnjo kot vzdrževanje. Da o okoljskih vplivih niti ne govorimo. Emrod je v vseh fazah razvoja tesno sodeloval z novozelandskimi organi za upravljanje radiofrekvenčnega spektra z namenom zagotoviti vsem varnostnim standardom ko bo tehnologija enkrat širše dosegljiva.

Ideja ima vsekakor velik potencial, posebej v povezavi z obnovljivimi viri. Ker so ti pogosto precej oddaljeni od uporabnikov, recimo morske vetrne farme, jih je precej drago povezati v obstoječa omrežja. Z Emrodovo tehnologijo je stvar precej lažja. Tovrsten prenos energije bo krepko pocenil in olajšal elektrifikacijo težko dostopnih in/ali oddaljenih lokacij, zelo prav pa bo prišel tudi kot pomoč ob vzdrževalnih delih na obstoječi infrastrukturi.

Emrod ima trenutno izdelan en prototip sistema, oktobra pa naj bi bil narejen še eden, ki ga bo v svojih testih uporabljal Powerco, Najprej v svojih laboratorijih, nato pa tudi na terenu. Prototip bo sposoben prenesti le »nekaj kilovatov moči«, a ga je zelo preprosto mogoče razširiti: »Povsem enaka tehnologija je uporabna tudi za prenos stokrat več moči na mnogo daljših razdaljah. Naš brezžični sistem lahko prenaša enako količino energije kot obstoječe žične rešitve!« pravi Greg Kushnir, ustanovitelj podjetja.

In kako bi na to reagiral J. P. Morgan? Vsekakor bi bil vesel, ker bi imel kam postaviti števec…


Vir: Emrod, Popular Mechanic

preberite še to

Trendi
Štirice zmorejo vse

Štirice zmorejo vse

Angleški fizik je pokazal, da je vsa naravna števila mogoče ponazoriti z matematičnim izrazom, k...

Trendi
Lažje računanje odstotkov

Lažje računanje odstotkov

S preprostim trikom bo nekatere odstotne vrednosti precej lažje izračunati.

Trendi
Še vedno je v Sueškem prekopu

Še vedno je v Sueškem prekopu

Kolobocij okoli nasedle ladje še ni konec

Trendi
Z malo volje in pravimi orodji…

Z malo volje in pravimi orodji…

… je vsakdanje življenje hitro in brez težav pod nadzorom.

Trendi
Jadransko morje bo nekoč jezero... Morda...

Jadransko morje bo nekoč jezero... Morda...

Čez 250 milijonov let bo zemlja videti precej drugače. In kje bo Slovenija?

Trendi
Hotel je »ubiti« internet

Hotel je »ubiti« internet

Možak je hotel razstreliti Amazonov podatkovni center in s tem »ubiti večino interneta«

Trendi
Prvi Applov logotip…

Prvi Applov logotip…

… je bil precej drugačen od današnjega.

Trendi
To pa je bil »zobotrebec«

To pa je bil »zobotrebec«

Ste se kdaj zaskalili? Seveda ste. Toda tako najverjetneje ne.

Trendi
Še znate izračunati ploščino?

Še znate izračunati ploščino?

Se še spomnite toliko osnovnošolske matematike, da znate izračunati ploščino tega trikotn...

Trendi
Do daljšega dopusta…

Do daljšega dopusta…

… s kupiljenim zdravniškim izvidom, ki kaže, da ima - tuberkulozo.

Trendi
Je to najbolj neumna igra?

Je to najbolj neumna igra?

Doofus Dro‪p je povsem bedasta, a hudo zasvojljiva igra za Android in iOS.

Trendi
Ste slišali za pol-enojajčne dvojčke?

Ste slišali za pol-enojajčne dvojčke?

V Avstraliji so zabeležili do sedaj drugi primer dvojčkov, pri katerih sta eno jajčece oplodila dva spermija.