Čebula, ki ne - joče

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 17. 04. 2025 04:59:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so s križanjem ustvarili čebulo, ki nam je ob rezanju »ni žal« in zaradi nje ne jočemo. In baje je zelo dobra.

Čebula, ki ne - joče
Čebula je zdrava in zato jo pri kuhi pogosto uporabljamo. Če le ne bi tako pekla v oči, ko jo režemo… In zakaj to sploh počne?

Pravzaprav gre za njen ohranitveni instinkt. Z izločanjem kemikalije, ki povzroča draženje oči, čebula poskuša odgnati plenilce. Kaj dejansko se dogaja v njej pa so znanstveniki odkrili šele pred kratkim. Med rezanjem čebule se celice poškodujejo, zaradi česar začne čebula sproščati encim, imenovan alinaza, ta pa povzroči nastanek spojin, ki s svojo razgradnjo dajejo čebulni njen značilni okus. Ena od teh spojin se imenuje propanetski S-oksid, ki ga drugače poznamo tudi kot tako imenovani lakrimatorni oziroma solzilni faktor. Ko ta hlapljiv plin pride v stik z roženico, živčni končiči v njej možganom javijo, da so prišli v stik z dražljivo snovjo, zato možgani sprožijo obrambni mehanizem – solzenje.

Torej – če želimo dobiti čebulo, ki nas ne bo »grizla« v oči, moramo nekako preprečiti, da bi ob rezanju začela sproščati prej omenjeni encim, ki je očitno vir naših solza. In prav to so naredili ameriški znanstveniki v Nevadi in Washingtonu. Pravzaprav večino časa skoraj nevede, saj je prej omenjeni mehanizem delovanja znan šele kakih 15 let, znanstveniki pa so začeli križati »manj pekoče« sorte že pred dobrimi tridesetimi leti.

In sedaj so očitno tam, kjer so želeli – dobili smo čebulo, imenovano Sunions, ki ob sekljanju ne draži oči. Pri tem je pohvalno to, da ne gre za genetsko spremenjeno čebulo ampak za nekaj, kar je nastalo s premišljenim naravnim križanjem sort. Semena so v ZDA zadnja leta že na voljo, kupiti pa je mogoče tudi zre čebulo.

Sunions pa ni prva čebula, ki ne peče. Leta 2015 naj bi nekaj podobnega naredilo japonsko podjetje House Foods Group, ki naj bi prav tako proizvedlo čebulo, v kateri ni dražečih spojin, a se zadeva ni obnesla, saj so to dosegli z – obsevanjem. To pa je nekaj, kar kupcev ne privlači najbolj.

preberite še to

Trendi
Najglasnejši zvok na svetu

Najglasnejši zvok na svetu

Nastal je pod vodo in s pomočjo rentgenskih laserskih žarkov.

Trendi
Fantastično gorivo!

Fantastično gorivo!

Znanstveniki naj bi iznašli poceni metodo, kako ogljikov dioksid iz zraka spremeniti v brezogljično gor...

Trendi
Bi radi naredili nekaj, kar ni še nihče?

Bi radi naredili nekaj, kar ni še nihče?

Stvar je pravzaprav izredno preprosta – vzeti morate le kupček kart in ga dobro premešati…

Trendi
Če morate, pojdite

Če morate, pojdite

Kaj se dogaja v vašem telesu, če vas tišči lulat, pa ne greste.

Trendi
Niso prav dobro razmislili...

Niso prav dobro razmislili...

Sušilnik rok, postavljen nad umivalnik, ni prav dobra rešitev…

Trendi
Telepatija? Ne, ni pa hudo daleč…

Telepatija? Ne, ni pa hudo daleč…

Znanstveniki so izdelali »omrežno povezavo« med možgani treh ljudi in omogočili »deljenje mi...

Trendi
Niso črvi!

Niso črvi!

Majhen otoček je postal simbol človekovega svinjanja narave…

Trendi
Devet kapljic v 95 letih

Devet kapljic v 95 letih

Najstarejši znanstveni poskus traja že 95. leto, njegovo bistvo pa je opazovanje - kapljanja smole...

Trendi
Prihaja Game Changer 3.0

Prihaja Game Changer 3.0

Promocijska vsebina
Od blizu doživite stičišče poslovnega in tehnološkega sveta

Trendi
Je nič na nič enako 1 ali 0?

Je nič na nič enako 1 ali 0?

Neko število na potenco 0 je vedno 1, nič na katerokoli potenco pa vedno nič... Koliko pa je nič na nič...

Trendi
Medvedek, ki zaznava duhove

Medvedek, ki zaznava duhove

Imenuje se BooBuddy in je plišasti medvedek, ki »zaznava paranormalne pojave v prostoru, v katere...

Trendi
Močan kot pravi

Močan kot pravi

Z uporabo hrustanca iz kevlarja naj bi bile poškodbe sklepov bistveno hitreje sanirane.