Čebula, ki ne - joče

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 17. 04. 2025 04:59:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so s križanjem ustvarili čebulo, ki nam je ob rezanju »ni žal« in zaradi nje ne jočemo. In baje je zelo dobra.

Čebula, ki ne - joče
Čebula je zdrava in zato jo pri kuhi pogosto uporabljamo. Če le ne bi tako pekla v oči, ko jo režemo… In zakaj to sploh počne?

Pravzaprav gre za njen ohranitveni instinkt. Z izločanjem kemikalije, ki povzroča draženje oči, čebula poskuša odgnati plenilce. Kaj dejansko se dogaja v njej pa so znanstveniki odkrili šele pred kratkim. Med rezanjem čebule se celice poškodujejo, zaradi česar začne čebula sproščati encim, imenovan alinaza, ta pa povzroči nastanek spojin, ki s svojo razgradnjo dajejo čebulni njen značilni okus. Ena od teh spojin se imenuje propanetski S-oksid, ki ga drugače poznamo tudi kot tako imenovani lakrimatorni oziroma solzilni faktor. Ko ta hlapljiv plin pride v stik z roženico, živčni končiči v njej možganom javijo, da so prišli v stik z dražljivo snovjo, zato možgani sprožijo obrambni mehanizem – solzenje.

Torej – če želimo dobiti čebulo, ki nas ne bo »grizla« v oči, moramo nekako preprečiti, da bi ob rezanju začela sproščati prej omenjeni encim, ki je očitno vir naših solza. In prav to so naredili ameriški znanstveniki v Nevadi in Washingtonu. Pravzaprav večino časa skoraj nevede, saj je prej omenjeni mehanizem delovanja znan šele kakih 15 let, znanstveniki pa so začeli križati »manj pekoče« sorte že pred dobrimi tridesetimi leti.

In sedaj so očitno tam, kjer so želeli – dobili smo čebulo, imenovano Sunions, ki ob sekljanju ne draži oči. Pri tem je pohvalno to, da ne gre za genetsko spremenjeno čebulo ampak za nekaj, kar je nastalo s premišljenim naravnim križanjem sort. Semena so v ZDA zadnja leta že na voljo, kupiti pa je mogoče tudi zre čebulo.

Sunions pa ni prva čebula, ki ne peče. Leta 2015 naj bi nekaj podobnega naredilo japonsko podjetje House Foods Group, ki naj bi prav tako proizvedlo čebulo, v kateri ni dražečih spojin, a se zadeva ni obnesla, saj so to dosegli z – obsevanjem. To pa je nekaj, kar kupcev ne privlači najbolj.

preberite še to

Trendi
Eno uro zanimive vožnje

Eno uro zanimive vožnje

V nemškem Miniatur Wunderlandu najdemo najdaljšo modelno železnico na svetu… Tako se je v...

Trendi
Zakaj so vlaki tako glasni?

Zakaj so vlaki tako glasni?

Tale povsem »logična in znanstvena« razlaga je stara že nekaj desetletij, a je še vedno akt...

Trendi
Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Sodobne tehnologije s seboj prinašajo mnogo izzivov, ko smo jim vse težje kos. Kateri so ti izzivi? Kak...

Trendi
Stimulator presredka

Stimulator presredka

Menda pomaga pri težavah s prezgodnjim izlivom…

Trendi
Brisača je boljša...

Brisača je boljša...

Raziskava je pokazala, da električni sušilniki rok opravljajo odlično delo zbiranja bakterij in njihovo...

Trendi
Kaj koga kje straši

Kaj koga kje straši

Verjetno ima vsaka država na svetu neko svoje »strašilo«, pošast ali pojavo, s kater...

Trendi
Najdražja tekočina na svetu

Najdražja tekočina na svetu

En liter stane slabih 8,5 milijona evrov, pa še hudo strupena je…

Trendi
Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Nova dognanja, ki bi lahko preprečila bakterijam, da postanejo odporne na antibiotike

Trendi
Potresno tuširanje

Potresno tuširanje

Kaj se zgodi, če imate na vrhu stolpnice bazen in pride do potresa? Tole.

Trendi
Rekordni »megablisk«

Rekordni »megablisk«

Najdaljša do zdaj zabeležena strela je bila dolga več kot 800 km.

Trendi
Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas pasji pogled tako očara…

Trendi
Skrivnost je (tudi) v stresu

Skrivnost je (tudi) v stresu

Znanstveniki so ugotovili, da bi z blokado stresnega proteina bilo mogoče preprečiti debelost in diabetes.