Čebula, ki ne - joče

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 17. 04. 2025 04:59:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so s križanjem ustvarili čebulo, ki nam je ob rezanju »ni žal« in zaradi nje ne jočemo. In baje je zelo dobra.

Čebula, ki ne - joče
Čebula je zdrava in zato jo pri kuhi pogosto uporabljamo. Če le ne bi tako pekla v oči, ko jo režemo… In zakaj to sploh počne?

Pravzaprav gre za njen ohranitveni instinkt. Z izločanjem kemikalije, ki povzroča draženje oči, čebula poskuša odgnati plenilce. Kaj dejansko se dogaja v njej pa so znanstveniki odkrili šele pred kratkim. Med rezanjem čebule se celice poškodujejo, zaradi česar začne čebula sproščati encim, imenovan alinaza, ta pa povzroči nastanek spojin, ki s svojo razgradnjo dajejo čebulni njen značilni okus. Ena od teh spojin se imenuje propanetski S-oksid, ki ga drugače poznamo tudi kot tako imenovani lakrimatorni oziroma solzilni faktor. Ko ta hlapljiv plin pride v stik z roženico, živčni končiči v njej možganom javijo, da so prišli v stik z dražljivo snovjo, zato možgani sprožijo obrambni mehanizem – solzenje.

Torej – če želimo dobiti čebulo, ki nas ne bo »grizla« v oči, moramo nekako preprečiti, da bi ob rezanju začela sproščati prej omenjeni encim, ki je očitno vir naših solza. In prav to so naredili ameriški znanstveniki v Nevadi in Washingtonu. Pravzaprav večino časa skoraj nevede, saj je prej omenjeni mehanizem delovanja znan šele kakih 15 let, znanstveniki pa so začeli križati »manj pekoče« sorte že pred dobrimi tridesetimi leti.

In sedaj so očitno tam, kjer so želeli – dobili smo čebulo, imenovano Sunions, ki ob sekljanju ne draži oči. Pri tem je pohvalno to, da ne gre za genetsko spremenjeno čebulo ampak za nekaj, kar je nastalo s premišljenim naravnim križanjem sort. Semena so v ZDA zadnja leta že na voljo, kupiti pa je mogoče tudi zre čebulo.

Sunions pa ni prva čebula, ki ne peče. Leta 2015 naj bi nekaj podobnega naredilo japonsko podjetje House Foods Group, ki naj bi prav tako proizvedlo čebulo, v kateri ni dražečih spojin, a se zadeva ni obnesla, saj so to dosegli z – obsevanjem. To pa je nekaj, kar kupcev ne privlači najbolj.

preberite še to

Trendi
Laboratorij v straniščni školjki

Laboratorij v straniščni školjki

Revolucija v stranišču ali kako bo straniščna školjka postala vaš osebni zdravstve...

Trendi
Donosna tovarniška napaka

Donosna tovarniška napaka

Tale športni copat je zaradi tovarniške napake vreden 125.000 €. In cena še raste...

Trendi
Sadje, zelenjava in depresija

Sadje, zelenjava in depresija

Študija na dvojčkih razkriva vpliv prehrane na simptome depresije pri starejših od 45 let.

Trendi
Ne, ni bil Enrique

Ne, ni bil Enrique

63-letna ženska je bila prepričana, da je v spletnem razmerju z Enriquejem Iglesiasom. In je še vedno.....

Trendi
Tudi psi znajo »programirati«

Tudi psi znajo »programirati«

Tudi psi znajo razmišljati več korakov vnaprej. Živ dokaz sta labradorca Albert in Delta…

Trendi
Visa uvaja nov protokol za varno in pametno z UI podprto nakupovanje
Trendi
So našli Nezemljane?

So našli Nezemljane?

Zakaj so agenti FBI leta 2018 vdrli v vesoljski observatorij, evakuirali vse zaposlene in ga zaprli?

Trendi
Pišite otroške pesmice, ne bo vam žal...

Pišite otroške pesmice, ne bo vam žal...

Otroška pesmica je na YouTubu dosegla rekordnih 15,7 milijarde ogledov…

Trendi
Je vsega je kriv napačen prevod?

Je vsega je kriv napačen prevod?

So telefoni res vzrok za prezgodnjo puberteto? Ne, znanstveniki se ne strinjajo turško študijo, ...

Trendi
Bi spali na javnem stranišču?

Bi spali na javnem stranišču?

V Veliki Britaniji je nek podzemni javni WC ponovno oživel kot - butični hotel.

Trendi
Prozorna koža?

Prozorna koža?

Si lahko zamislite koliko lažje bi lahko kirurgi, fizioterapevti opravljali svoje delo, če bi lahko dogajanje ...

Trendi
Piščanci brez perja

Piščanci brez perja

Ni jih treba skubiti, ni jim vroče, hitreje rastejo… ampak…