Čebula, ki ne - joče

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 17. 04. 2025 04:59:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so s križanjem ustvarili čebulo, ki nam je ob rezanju »ni žal« in zaradi nje ne jočemo. In baje je zelo dobra.

Čebula, ki ne - joče
Čebula je zdrava in zato jo pri kuhi pogosto uporabljamo. Če le ne bi tako pekla v oči, ko jo režemo… In zakaj to sploh počne?

Pravzaprav gre za njen ohranitveni instinkt. Z izločanjem kemikalije, ki povzroča draženje oči, čebula poskuša odgnati plenilce. Kaj dejansko se dogaja v njej pa so znanstveniki odkrili šele pred kratkim. Med rezanjem čebule se celice poškodujejo, zaradi česar začne čebula sproščati encim, imenovan alinaza, ta pa povzroči nastanek spojin, ki s svojo razgradnjo dajejo čebulni njen značilni okus. Ena od teh spojin se imenuje propanetski S-oksid, ki ga drugače poznamo tudi kot tako imenovani lakrimatorni oziroma solzilni faktor. Ko ta hlapljiv plin pride v stik z roženico, živčni končiči v njej možganom javijo, da so prišli v stik z dražljivo snovjo, zato možgani sprožijo obrambni mehanizem – solzenje.

Torej – če želimo dobiti čebulo, ki nas ne bo »grizla« v oči, moramo nekako preprečiti, da bi ob rezanju začela sproščati prej omenjeni encim, ki je očitno vir naših solza. In prav to so naredili ameriški znanstveniki v Nevadi in Washingtonu. Pravzaprav večino časa skoraj nevede, saj je prej omenjeni mehanizem delovanja znan šele kakih 15 let, znanstveniki pa so začeli križati »manj pekoče« sorte že pred dobrimi tridesetimi leti.

In sedaj so očitno tam, kjer so želeli – dobili smo čebulo, imenovano Sunions, ki ob sekljanju ne draži oči. Pri tem je pohvalno to, da ne gre za genetsko spremenjeno čebulo ampak za nekaj, kar je nastalo s premišljenim naravnim križanjem sort. Semena so v ZDA zadnja leta že na voljo, kupiti pa je mogoče tudi zre čebulo.

Sunions pa ni prva čebula, ki ne peče. Leta 2015 naj bi nekaj podobnega naredilo japonsko podjetje House Foods Group, ki naj bi prav tako proizvedlo čebulo, v kateri ni dražečih spojin, a se zadeva ni obnesla, saj so to dosegli z – obsevanjem. To pa je nekaj, kar kupcev ne privlači najbolj.

preberite še to

Trendi
Kanabis iz kvasa?

Kanabis iz kvasa?

Kanabinoide, ki jih najdemo v marihuani, je mogoče zelo poceni proizvesti tudi iz pivskega kvasa.

Trendi
Edison se je zmotil

Edison se je zmotil

Leta 1894 je Edison napovedal, da čezatlantski telefonski pogovori nikoli ne bodo mogoči.

Trendi
Človek vinska klet

Človek vinska klet

Prvi primer človeka, ki proizvaja alkohol v svojem – mehurju.

Trendi
Najbolj nerazburljiv šport na svetu

Najbolj nerazburljiv šport na svetu

Imenuje se »sedenje na drogu«, nihče ne ve, kdo je avtor, obstaja pa tudi v Gunessovi knjigi rekor...

Trendi
Nad raka s - herpesom

Nad raka s - herpesom

Gensko spreminjanje virusov kot obetajoč pristop k zdravljenju raka…

Trendi
Ulomki z rimskimi števili

Ulomki z rimskimi števili

Ste vedeli, da je z rimskimi števili mogoče zapisati tudi ulomke? Sicer malce čudno, gre pa…

Trendi
Bolj gladko in hitrejše vijuganje

Bolj gladko in hitrejše vijuganje

Sistem vzmetenja za snežno desko omogoča še več užitka na snegu… Pravijo…

Trendi
Od strupa do moške kontracepcije

Od strupa do moške kontracepcije

Strup, ki ga nekatera afriška plemena uporabljajo na svojih puščicah res ni nekaj, za kar bi pri...

Trendi
Včasih so bile večje

Včasih so bile večje

Zanimiva primerjava med največjimi še živečimi in izumrlimi živalmi iste vrste.

Trendi
Enačba, ki je razjezila starše

Enačba, ki je razjezila starše

Enačba na sliki je končala v medijih in na spletu, saj so jo dobili devetletni otroci. In starši so se ...

Trendi
Kaj potrebujete za udoben postanek na poti?

Kaj potrebujete za udoben postanek na poti?

Promocijska vsebina
Hiter in kakovos...

Trendi
Pripomoček za nevtralizacijo prdcev

Pripomoček za nevtralizacijo prdcev

Imenuje se vanvera, uporabljale pa so jo predvsem aristokratinje v 17. stoletju.