Kadaknath ali Kali Masi, kar v prevodu pomeni »kokoš s črnim mesom«, je prav to. Gre za pasmo kokoši s pokrajin Dharja in Jhabue v indijski zvezni državi Madhya Pradesh. Te kokoši so znane po tem, da imajo črno perje, črne grebene, črne noge in tudi črno – meso. Vse skupaj ni videti prav privlačno, a je v Indiji izredno priljubljeno, saj je vir izredno kakovostnih beljakovin, ima pa tudi bistveno manj maščob kot običajne pasme – 0,73 do 1,03% napram 13 do 25 odstotkov.
Kaj pa cena? Ta ni ravno nizka. V Indiji je za kilogram perutnine Kadaknath potrebno odšteti med 11 in 13 evrov, kar je približno trikrat dražje od običajne. Razlog za takšno razliko ni le v tem, da gre za bolj redko pasmo z bolj zdravim mesom, pač pa predvsem zato, ker piščanci te pasme rastejo precej počasneje od klasičnih. Slednje tržno težo dosežejo po nekako 45 dneh, piščanci Kadaknath pa šele po osmih mesecih, kar je za vzreditelje seveda manj donosno.
Kaj pa jajca? So ta tudi črna? Ne…
Vir: Oddity Central