Čudežna hrana

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 07. 2019 04:57:00, Kategorija: Trendi

Beljakovine, narejene s pomočjo vode, zraka in elektrike… in nekaj mikrobi…

Čudežna hrana
Kaj se zgodi, če v »reaktor«, podoben petrolejki, vlijemo vodo z nekaj mikrobi, skoznjo »spustimo« elektriko, da se pričnejo tvoriti mehurčki ogljikovega dioksida in vodika, ki služijo kot hrana mikrobom in malce počakamo? Nastane Solein, snov, ki vsebuje preko 50 odstotkov beljakovin, ko se posuši pa je videti in okusiti kot moka. Solein je uporaben kot prehransko dopolnilo, mogoče pa ga je tudi 3D-tiskati, da je videti bolj privlačno. Celoten proces nekoliko spominja na varjenje piva, s tem da vsebuje manj sestavin.

Solein je izdelalo finsko zagonsko podjetje Solar Foods, dr. Pasi Vainikka, izvršni direktor podjetja pa zanj pravi, da Solein »ponuja edinstveno prehransko rešitev za vse dnevne obroke, hkrati pa ustvarja priložnosti za popolnoma nove jedi jutrišnjega dne.« Poleg tega je proces skoraj neomejeno razširljiv, po hektarju desetkrat bolj učinkovit od fotosinteze, kar zadeva vodo pa 10 do 100-krat bolj prijazen do okolja kot proizvodnja beljakovin živalskega ali rastlinskega izvora. »Eden od razlogov, da je meso postalo tako pomembno za našo prehrano je, da je odličen vir visoko kakovostnih beljakovin. Solein - beljakovina, ki jo proizvaja Solar Foods - vsebuje tudi vse esencialne aminokisline, a zato, ker je proizveden z uporabo ogljikovega dioksida in električne energije, ne zahteva velikih količin zemlje,« nadaljuje dr. Vainikka.

Odgovorni pri Solar Foods menijo, da Solein ne bo zamenjal tradicionalnih načinov proizvodnje oziroma pridelave beljakovin, bo pa vsekakor dal svoj delež pri varovanju okolja. Če bo šlo vse po načrtih, bo prva tovarna Soleina pričela obratovati leta 2021, do leta 2022 pa naj bi proizvedla že za dve milijardi obrokov Soleina.

Vir: Solar Foods

preberite še to

Trendi
Eno uro zanimive vožnje

Eno uro zanimive vožnje

V nemškem Miniatur Wunderlandu najdemo najdaljšo modelno železnico na svetu… Tako se je v...

Trendi
Zakaj so vlaki tako glasni?

Zakaj so vlaki tako glasni?

Tale povsem »logična in znanstvena« razlaga je stara že nekaj desetletij, a je še vedno akt...

Trendi
Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Sodobne tehnologije s seboj prinašajo mnogo izzivov, ko smo jim vse težje kos. Kateri so ti izzivi? Kak...

Trendi
Stimulator presredka

Stimulator presredka

Menda pomaga pri težavah s prezgodnjim izlivom…

Trendi
Brisača je boljša...

Brisača je boljša...

Raziskava je pokazala, da električni sušilniki rok opravljajo odlično delo zbiranja bakterij in njihovo...

Trendi
Kaj koga kje straši

Kaj koga kje straši

Verjetno ima vsaka država na svetu neko svoje »strašilo«, pošast ali pojavo, s kater...

Trendi
Najdražja tekočina na svetu

Najdražja tekočina na svetu

En liter stane slabih 8,5 milijona evrov, pa še hudo strupena je…

Trendi
Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Nova dognanja, ki bi lahko preprečila bakterijam, da postanejo odporne na antibiotike

Trendi
Potresno tuširanje

Potresno tuširanje

Kaj se zgodi, če imate na vrhu stolpnice bazen in pride do potresa? Tole.

Trendi
Rekordni »megablisk«

Rekordni »megablisk«

Najdaljša do zdaj zabeležena strela je bila dolga več kot 800 km.

Trendi
Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas pasji pogled tako očara…

Trendi
Skrivnost je (tudi) v stresu

Skrivnost je (tudi) v stresu

Znanstveniki so ugotovili, da bi z blokado stresnega proteina bilo mogoče preprečiti debelost in diabetes.