Čudežna hrana

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 07. 2019 04:57:00, Kategorija: Trendi

Beljakovine, narejene s pomočjo vode, zraka in elektrike… in nekaj mikrobi…

Čudežna hrana
Kaj se zgodi, če v »reaktor«, podoben petrolejki, vlijemo vodo z nekaj mikrobi, skoznjo »spustimo« elektriko, da se pričnejo tvoriti mehurčki ogljikovega dioksida in vodika, ki služijo kot hrana mikrobom in malce počakamo? Nastane Solein, snov, ki vsebuje preko 50 odstotkov beljakovin, ko se posuši pa je videti in okusiti kot moka. Solein je uporaben kot prehransko dopolnilo, mogoče pa ga je tudi 3D-tiskati, da je videti bolj privlačno. Celoten proces nekoliko spominja na varjenje piva, s tem da vsebuje manj sestavin.

Solein je izdelalo finsko zagonsko podjetje Solar Foods, dr. Pasi Vainikka, izvršni direktor podjetja pa zanj pravi, da Solein »ponuja edinstveno prehransko rešitev za vse dnevne obroke, hkrati pa ustvarja priložnosti za popolnoma nove jedi jutrišnjega dne.« Poleg tega je proces skoraj neomejeno razširljiv, po hektarju desetkrat bolj učinkovit od fotosinteze, kar zadeva vodo pa 10 do 100-krat bolj prijazen do okolja kot proizvodnja beljakovin živalskega ali rastlinskega izvora. »Eden od razlogov, da je meso postalo tako pomembno za našo prehrano je, da je odličen vir visoko kakovostnih beljakovin. Solein - beljakovina, ki jo proizvaja Solar Foods - vsebuje tudi vse esencialne aminokisline, a zato, ker je proizveden z uporabo ogljikovega dioksida in električne energije, ne zahteva velikih količin zemlje,« nadaljuje dr. Vainikka.

Odgovorni pri Solar Foods menijo, da Solein ne bo zamenjal tradicionalnih načinov proizvodnje oziroma pridelave beljakovin, bo pa vsekakor dal svoj delež pri varovanju okolja. Če bo šlo vse po načrtih, bo prva tovarna Soleina pričela obratovati leta 2021, do leta 2022 pa naj bi proizvedla že za dve milijardi obrokov Soleina.

Vir: Solar Foods

preberite še to

Trendi
Geotermalna baterija

Geotermalna baterija

Zakaj pa ne bi kot vir energije uporabili kar toplote zemlje? Saj jo, vendar...

Trendi
Mit, ki noče umreti

Mit, ki noče umreti

Ste že kdaj slišali, da menda uporabljamo le 10 odstotkov svojih možganov? No, to ni res…

Trendi
Rastlinsko »vstajenje«

Rastlinsko »vstajenje«

V dobrih treh urah iz posušene kepe v zeleno rastlino.

Trendi
Zakaj ZDA ne uporabljajo metričnega sistema? So krivi pirati?

Zakaj ZDA ne uporabljajo metričnega sistema? So krivi pirati?

Da so ZDA ena od le treh držav, ki še ni uvedla metričnega sistema, vemo že dolgo. Toda zakaj je tako? ...

Trendi
Matematika, ki bi jo morali poznati vsi pešci

Matematika, ki bi jo morali poznati vsi pešci

Si se kdaj vprašal, zakaj je včasih preprosto hoditi od točke A do točke B, spet drugič pa te skoraj sp...

Trendi
Tole je pa skoraj malo preveč!

Tole je pa skoraj malo preveč!

Včasih gredo praktične šale čez rob. In tale je ena od njih... Kje se to dobi? Mi bi to imeli!

Trendi
Draga »mačja radovednost«

Draga »mačja radovednost«

Francozinja je bila šokirana, ko je od sodišča dobila kazen 1.250 €, ker je njen hiš...

Trendi
Kako je razmišljal Einstein

Kako je razmišljal Einstein

Preprosta razlaga Einsteinove posebne in splošne teorije relativnosti.

Trendi
Kartirano skoraj 300.000 kilometrov rimskih cest

Kartirano skoraj 300.000 kilometrov rimskih cest

Cestno omrežje antičnega Rima se preučuje že stoletja, vendar je kljub temu še vedno nezadostno kartira...

Trendi
4 stvari, ki jih ne smete pozabiti spakirati za novoletni dopust
Trendi
Vsa čustva v 23 sekundah…

Vsa čustva v 23 sekundah…

… ali kako je 15-letno dekle gledalo porod od blizu.

Trendi
Trikrat letno namesto vsak dan

Trikrat letno namesto vsak dan

Bolnikom z diabetesom bo mogoče lahko kmalu malce odleglo…