Denarna tla

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 22. 07. 2022 04:38:00, Kategorija: Trendi

Bi imeli tla pokrita z denarjem? Lahko in sploh ni tako drago, kot bi si mislili, pa še nič kaj slabo ni videti.

Denarna tla
Anglež Matt Giles si je za svojo kuhinjo omislil malce drugačna tla od običajnih. Namesto da bi jih obložil s kakšnimi ploščicami, laminatom, parketom ali čem podobnim, jih je kar s kovanci za 1 angleški cent. Sliši se seveda nenavadno, a ko pogledamo končni izdelek vidimo, da stvar sploh ni napačna. Kako je vse skupaj potekalo, si lahko ogledate v spodnjem videu, tukaj le na kratko.

V prvem koraku je obstoječe keramične ploščice prekril s samoizravnalno maso, da je dobil ravno površino. Nanjo je potem z univerzalnim lepilom nalepil okoli 27.000 kovancev, reže med njimi zapolnil s fugirno maso, na koncu pa vse skupaj prekril še s prozorno epoksi smolo.

Sliši se dokaj preprosto. Kaj pa cena? Ni tole malce drago? Malo smo premetali številke, koliko bi stalo, če bi to naredili z evrskimi kovanci za 1, 2 ali 5 centov. Ker so izravnalna in fugirna masa, lepilo in epoksi relativno poceni, bodo največji strošek seveda kovanci. Pri tem je seveda potrebno upoštevati tudi način polaganja. Če bomo polagali z zamikom, tako kot Matt, kjer se vsaka naslednja vrsta nekoliko zamakne, da so kovanci zelo blizu skupaj, bomo porabili nekaj več kovancev, če pa se odločimo da bodo eden poleg drugega v obeh smereh, pa nekoliko manj. V spodnji tabelici lahko vidite, koliko kovancev je potrebno imeti in koliko bi vse skupaj stalo po kvadratnem metru.

Vse skupaj pravzaprav niti ni tako hudo, kot bi si mislili na prvi pogled, je pa res, da bo polaganje vzelo kar nekaj časa. Če se odločimo za najbolj varčno različico – kovanci za en cent in postavljanje brez zamika in privzamemo, da lahko položimo po en kovanec vsaki dve sekundi (skupaj z nanašanjem lepila), bomo za en kvadratni meter potrebovali dobri dve uri. Če ima recimo kuhinja 10 m2 to pomeni 20 ur klečanja, kar seveda ni ravno malo.

Če vam je ideja všeč, začnite zbirati kovance.

preberite še to

Trendi
Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Sodobne tehnologije s seboj prinašajo mnogo izzivov, ko smo jim vse težje kos. Kateri so ti izzivi? Kak...

Trendi
Stimulator presredka

Stimulator presredka

Menda pomaga pri težavah s prezgodnjim izlivom…

Trendi
Brisača je boljša...

Brisača je boljša...

Raziskava je pokazala, da električni sušilniki rok opravljajo odlično delo zbiranja bakterij in njihovo...

Trendi
Kaj koga kje straši

Kaj koga kje straši

Verjetno ima vsaka država na svetu neko svoje »strašilo«, pošast ali pojavo, s kater...

Trendi
Najdražja tekočina na svetu

Najdražja tekočina na svetu

En liter stane slabih 8,5 milijona evrov, pa še hudo strupena je…

Trendi
Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Nova dognanja, ki bi lahko preprečila bakterijam, da postanejo odporne na antibiotike

Trendi
Potresno tuširanje

Potresno tuširanje

Kaj se zgodi, če imate na vrhu stolpnice bazen in pride do potresa? Tole.

Trendi
Rekordni »megablisk«

Rekordni »megablisk«

Najdaljša do zdaj zabeležena strela je bila dolga več kot 800 km.

Trendi
Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas pasji pogled tako očara…

Trendi
Skrivnost je (tudi) v stresu

Skrivnost je (tudi) v stresu

Znanstveniki so ugotovili, da bi z blokado stresnega proteina bilo mogoče preprečiti debelost in diabetes.

Trendi
Zakaj učenje na pamet, če ni treba?

Zakaj učenje na pamet, če ni treba?

Še en trik, za katerega bi bili veseli, če bi nam ga v srednji šoli kdo pokazal.

Trendi
Kaj je jedel Ötzi?

Kaj je jedel Ötzi?

Znanstveniki so uspeli najti možakov želodec, iz njega vzeti vzorce in ugotoviti, kaj je jedel, preden ga je d...