Kako si s sistemom SmartThings olajšati breme in sprostiti čas

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13. 02. 2024 05:24:00, Kategorija: Trendi

Promocijska vsebina
Gospodinjska opravila povzročajo veliko pomanjkanje energije, saj Evropejci porabijo 86 % več časa za razmišljanje o opravljanju gospodinjskih opravil kot za njihovo dejansko opravljanje.

Kako si s sistemom SmartThings olajšati breme in sprostiti čas
Nova raziskava, ki jo je izvedlo podjetje Samsung Electronics, razkriva, da Evropejci porabijo 86 % več časa za razmišljanje o opravljanju gospodinjskih opravil kot za njihovo dejansko opravljanje. Ta čas, od fizičnega nemira do miselne preokupacije pred začetkom opravila, se kaže kot nevidna obremenitev in vpliva na to, kako ljudje preživljajo svoj dragoceni prosti čas doma.

Študija, v kateri je sodelovalo več kot 6.000 anketirancev iz Evrope, je pokazala, da je povprečen človek v svojem domu odgovoren za vsaj sedem opravil, ki pogosto trajajo več kot 30 ur na teden. To je skoraj enako delu s polnim delovnim časom in negativno vpliva na evropska gospodinjstva, saj več kot polovica anketirancev (51 %) priznava, da se vsaj polovico časa počuti pod stresom, dva od petih (41 %) pa se redno ne moreta osredotočiti na vsakodnevna opravila. Več kot polovica (54 %) anketirancev je potrdila, da so stroški energije vplivali na gospodinjska opravila, zaradi česar so postala bolj stresna in težje obvladljiva, kar je posledica krize življenjskih stroškov.

V raziskavi je opredeljenih 15 najpomembnejših gospodinjskih opravil, ki se redno opravljajo, vključno s splošnim čiščenjem prostorov, nakupovanjem živil in urejanjem računov za komunalne storitve. Vsako opravilo je razvrščeno po intenzivnosti glede na čustvene in fizične zahteve, ki jih Evropejci pripisujejo njegovemu opravljanju. Raziskava je pokazala, da Evropejci kljub večji dostopnosti napredne tehnologije pametnega doma in platform, kot je SmartThings, za upravljanje povezanega bivanja porabijo skoraj toliko časa, v nekaterih primerih celo več, za psihične priprave na opravljanje rednih gospodinjskih opravil v primerjavi s časom, ki ga porabijo za njihovo opravljanje.

Primeri vključujejo:
●      Evropejci porabijo 92 % več časa za razmišljanje o pripravi obroka kot za njegovo pripravo.
●      Evropejci porabijo 91 % več časa za razmišljanje o varnosti doma kot za ukrepanje za preprečevanje groženj v gospodinjstvu.
●      Evropejci porabijo 88 % več časa za razmišljanje o odlaganju smeti ali recikliranju kot za samo izvedbo tega opravila.

Da bi pomagal vzpostaviti ravnovesje v evropskih gospodinjstvih, je Samsung uvedel Indeks nevidne obremenitve, ki ga je razvil v sodelovanju z avtorjem uspešnic in strokovnjakom za srečo Mojem Gawdatom. Z uporabo prve formule te vrste (nevidna obremenitev = intenzivnost x čas x pogostost) lahko vsakdo izračuna svojo nevidno obremenitev tako, da preuči fizično obremenitev gospodinjskih opravil, za katera je odgovoren in z njimi povezano duševno breme.

Kar 90 % vprašanih meni, da bi lahko bilo njihovo gospodinjstvo učinkovitejše, in ker je skoraj polovica vprašanih (48 %) odprta za možnosti tehnologije, da bi olajšala breme gospodinjskih opravil, Indeks nevidne obremenitve uporabnikom ponuja tudi preproste rešitve SmartThings, ki jim pomagajo živeti učinkoviteje in prihraniti čas za stvari, ki so najbolj pomembne. 

Da bi zmanjšali skrbi glede upravljanja in plačevanja gospodinjskih računov, lahko na primer s storitvijo SmartThings Energy povsem preprosto spremljate porabo energije domačih naprav in prek pametnih vtičev spremljate tudi naprave, ki niso pametne. Če želite prihraniti še več, lahko aktivirate način AI Energy in upravljate porabo energije pod vnaprej določenim ciljem. Da bi zmanjšali breme pranja perila, vam aplikacija SmartThings omogoča daljinski zagon pranja in vas obvesti, ko je cikel končan, zato lahko, kjer koli ste, začnete cikel in veste, da bo končan, ko pridete domov.

Mo Gawdat je komentiral: »V čast mi je, da lahko sodelujem s podjetjem Samsung pri razvoju Indeksa nevidne obremenitve in da s tem okvirnim sistemom točkovanja pomagam Evropi odkriti skrito breme vsakodnevnih gospodinjskih opravil. Kako preživljamo čas doma, je temeljni vidik našega splošnega dobrega počutja, zato je pomembno, da v vsakodnevno rutino uvedemo zdrave navade, ki nam pomagajo z lahkoto obvladovati seznam opravil. S pomočjo sistema SmartThings je mogoče avtomatizirati nekatera gospodinjska opravila in bistveno izboljšati kakovost našega prostega časa doma.«

Nathan Sheffield, vodja oddelka IoT in SmartThings pri podjetju Samsung Europe, je dodal: »V podjetju Samsung vedno iščemo načine, kako ljudem pomagati prihraniti čas in jih razbremeniti. SmartThings odpira preprostejši, pametnejši in bolj povezan svet. Trenutno je več kot 300 partnerskih blagovnih znamk, ki podpirajo več kot 3200 povezanih naprav. S tem, ko vam omogoča popoln nadzor nad vašim domom in, kar je pomembno, nad vašimi gospodinjskimi opravili, vam sprosti čas za povezovanje s stvarmi, ki so najpomembnejše. Z Indeksom nevidne obremenitve smo želeli spodbuditi pogovore o obremenitvi z nalogami v gospodinjstvih po vsej Evropi. S spodbujanjem ljudi, da se bolje zavedajo svoje nevidne obremenitve, upamo, da bodo lahko izkoristili močne prednosti tehnologije in si tako pomagali pri bolj uravnoteženem življenju.«

Za več informacij o storitvi SmartThings obiščite spletno stran Samsung.

Opombe:
Raziskavo je oktobra 2023 izvedla družba FleishmanHillard TRUE Global Intelligence v sodelovanju z družbo Focaldata, v njej pa je sodelovalo 6066 evropskih potrošnikov iz Združenega kraljestva, Francije, Nemčije, Španije, Italije in Poljske.

15 najpomembnejših gospodinjskih opravil v Evropi, razvrščenih po stopnji intenzivnosti (ocenjene z raziskavo):
●      Pomivanje posode/polnjenje pomivalnega stroja - 3,0
●      Čiščenje gospodinjstva - 2,8
●      Urejanje doma - 2,7
●      Likanje - 2,5
●      Pranje perila - 2,4
●      Vodenje in plačevanje gospodinjskih opravil - 2,2
●      Odstranjevanje smeti/recikliranje - 2,1
●      Usklajevanje urnika in dejavnosti - 2,0
●      Varnost doma - 1,8
●      Nakupovanje živil - 1,7
●      Kuhanje obrokov -1,5
●      Vrtnarjenje - 1,4
●      Organiziranje dogodkov in zabave - 1,2
●      Skrb za hišne ljubljenčke - 1,1
●      Vadba - 1

preberite še to

Trendi
Smrdljiva mačka

Smrdljiva mačka

Phoebe je namesto Chrissie Hynde tokrat pomagala Lady Gaga

Trendi
Lažje do rešitev kvadratne enačbe

Lažje do rešitev kvadratne enačbe

Iskanje rešitev kvadratne enačbe se je po 4000 letih poenostavilo.

Trendi
Majhen pljusk, dober skok

Majhen pljusk, dober skok

Kaj morajo skakalci v vodo narediti, da čim manj pljusknejo…

Trendi
Gravitacijska privlačnost

Gravitacijska privlačnost

Dva zanimiva poskusa, ki dokazujeta privlačno silo med telesi z maso.

Trendi
Nenavadna formula

Nenavadna formula

Leta 2004 si je nekdo izmislil formulo oziroma enačbo, ki je že sama po sebi nenavadna, njen rezultat pa &scar...

Trendi
Diagnostični noski

Diagnostični noski

Poleg vsega, da so čudoviti družabniki, znajo psi zavohati tudi različne bolezni…

Trendi
Najstarejši znanstveni poskus

Najstarejši znanstveni poskus

Traja že 94. leto, njegovo bistvo pa je opazovanje - kapljanja smole. Do sedaj je padlo devet kapljic...

Trendi
Vino res pomaga!

Vino res pomaga!

V rdečem vinu je spojina, ki blaži depresijo in občutek tesnobe…

Trendi
Zasebnost? Kaj je to?

Zasebnost? Kaj je to?

Zadeva se je sicer zgodila v ZDA, a ker od tam na žalost marsikaj uvažamo, bomo počasi verjetno tudi tak&scaro...

Trendi
»Pridite, pridite!«

»Pridite, pridite!«

Bo beljakovina, ki pritegne spermo k jajčecem, odklenila nove načine zdravljenja neplodnosti?

Trendi
Habsburška brada

Habsburška brada

Portreti habsburških vladarjev kažejo na incestna razmerja v družini.

Trendi
Tale pa je zlobna

Tale pa je zlobna

Ko tasta prepričaš, da je kamera očesni skener, ki odklepa vrata…