Koliko mehurčkov je v vrčku piva?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 27. 12. 2023 04:45:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so se tematike lotili čisto resno…

Koliko mehurčkov je v vrčku piva?
Ste kdaj razmišljali o tem, koliko mehurčkov je v kozarcu, steklenici ali pločevinki piva? Verjetno ne, prvi odgovor, ki nam pride na pamet pa bi verjetno bil, da veliko. Toda ali je to pomembno? Je.

Eden od razlogov, zakaj je pivo tako osvežilna pijača, je tudi ogljikov dioksid. Majhni mehurčki niso le nekaj, kar bi pijači dali »žgečkljivost« ampak so tudi prenašalci arome in okusa, zato je dokaj pomembno, koliko jih je. Če jih je premalo, bo okus bled, če jih je preveč, pa bo imel pivec vtis, da »pije zrak«. In kakšna je optimalna vrednost? Koliko mehurčkov v enoti piva je ravno prav? To so skušali ugotoviti znanstveniki francoskega Nacionalnega centra za znanstvene raziskave (CNRS) in ugotovili, da vse skupaj ni odvisno le do piva.

Da bi določili optimalno količino mehurčkov so raziskovalci morali najprej ugotoviti, koliko jih sploh je v povprečnem vrčku oziroma koliko CO2 je raztopljenega v njem in pri kateri temperaturi bodo zadevo merili. Odločili so se, da bodo v raziskavi uporabili 2,5 dl steklenico ležaka, ohlajenega na 6°C. A tu so se »problemi« šele pričeli, saj se je izkazalo, da ima pri vsem skupaj izredno pomembno vlogo – kozarec oziroma vrček. Mehurčki se v pivu pojavijo le, če notranja površina vrčka ni popolnoma gladka ampak so v njeni mikrostrukturi majhni »žepki« zraka. Ko pivo steče preko teh »neravnin«, ki morajo biti velike vsaj 1,4 nanometra, te povzročijo, da se raztopljen CO2 prične zbirati v mehurčke. Ti so pri dnu vrčka zelo majhni, na poti navzgor pa pričnejo združevati z drugimi in tvoriti večje, ki so vidni tudi z golim očesom. In koliko naj bo teh mehurčkov, da bo pivo najboljše? Pri omenjeni vrsti in temperaturi se od trenutka nalivanja po do trenutka, ko je pivo čisto »gladko«, sprosti med 200.000 in 2.000.000 mehurčkov. Razlika med številkama je precejšnja, za bolj realno pa velja prva, torej nižja, saj običajno noben pivec nima srca čakati, da se pivo »razdiši«, preden ga popije.

Informacija o »CO2-dinamiki« je mogoče res zanimiva, toda ali je tudi uporabna? Je, saj bodo  pivovarji z njeno pomočjo lahko zvarili boljše pivo.

Raziskava je bila objavljena v publikaciji ACS Omega.

Vir: American Chemical Society

preberite še to

Trendi
Morali so ga razrezati

Morali so ga razrezati

Robotsko podjetje je na odru »odprlo« svojega humanoidnega robota, da bi dokazalo, da v njem ni ži...

Trendi
Občutiti demenco…

Občutiti demenco…

Kako razmišlja in kako se počuti nekdo, ki trpi za demenco.

Trendi
Kdo je začel z zaroto?

Kdo je začel z zaroto?

Kdo je prvi »ugotovil«, da Američani niso bili na Luni?

Trendi
Vse bolj natančen datum poroda

Vse bolj natančen datum poroda

Novi bio-markerji lahko datum poroda napovedo več tednov vnaprej.

Trendi
Najglasnejši zvok na svetu

Najglasnejši zvok na svetu

Nastal je pod vodo in s pomočjo rentgenskih laserskih žarkov.

Trendi
Fantastično gorivo!

Fantastično gorivo!

Znanstveniki naj bi iznašli poceni metodo, kako ogljikov dioksid iz zraka spremeniti v brezogljično gor...

Trendi
Bi radi naredili nekaj, kar ni še nihče?

Bi radi naredili nekaj, kar ni še nihče?

Stvar je pravzaprav izredno preprosta – vzeti morate le kupček kart in ga dobro premešati…

Trendi
Če morate, pojdite

Če morate, pojdite

Kaj se dogaja v vašem telesu, če vas tišči lulat, pa ne greste.

Trendi
Niso prav dobro razmislili...

Niso prav dobro razmislili...

Sušilnik rok, postavljen nad umivalnik, ni prav dobra rešitev…

Trendi
Telepatija? Ne, ni pa hudo daleč…

Telepatija? Ne, ni pa hudo daleč…

Znanstveniki so izdelali »omrežno povezavo« med možgani treh ljudi in omogočili »deljenje mi...

Trendi
Niso črvi!

Niso črvi!

Majhen otoček je postal simbol človekovega svinjanja narave…

Trendi
Devet kapljic v 95 letih

Devet kapljic v 95 letih

Najstarejši znanstveni poskus traja že 95. leto, njegovo bistvo pa je opazovanje - kapljanja smole...