Koliko mehurčkov je v vrčku piva?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 27. 12. 2023 04:45:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so se tematike lotili čisto resno…

Koliko mehurčkov je v vrčku piva?
Ste kdaj razmišljali o tem, koliko mehurčkov je v kozarcu, steklenici ali pločevinki piva? Verjetno ne, prvi odgovor, ki nam pride na pamet pa bi verjetno bil, da veliko. Toda ali je to pomembno? Je.

Eden od razlogov, zakaj je pivo tako osvežilna pijača, je tudi ogljikov dioksid. Majhni mehurčki niso le nekaj, kar bi pijači dali »žgečkljivost« ampak so tudi prenašalci arome in okusa, zato je dokaj pomembno, koliko jih je. Če jih je premalo, bo okus bled, če jih je preveč, pa bo imel pivec vtis, da »pije zrak«. In kakšna je optimalna vrednost? Koliko mehurčkov v enoti piva je ravno prav? To so skušali ugotoviti znanstveniki francoskega Nacionalnega centra za znanstvene raziskave (CNRS) in ugotovili, da vse skupaj ni odvisno le do piva.

Da bi določili optimalno količino mehurčkov so raziskovalci morali najprej ugotoviti, koliko jih sploh je v povprečnem vrčku oziroma koliko CO2 je raztopljenega v njem in pri kateri temperaturi bodo zadevo merili. Odločili so se, da bodo v raziskavi uporabili 2,5 dl steklenico ležaka, ohlajenega na 6°C. A tu so se »problemi« šele pričeli, saj se je izkazalo, da ima pri vsem skupaj izredno pomembno vlogo – kozarec oziroma vrček. Mehurčki se v pivu pojavijo le, če notranja površina vrčka ni popolnoma gladka ampak so v njeni mikrostrukturi majhni »žepki« zraka. Ko pivo steče preko teh »neravnin«, ki morajo biti velike vsaj 1,4 nanometra, te povzročijo, da se raztopljen CO2 prične zbirati v mehurčke. Ti so pri dnu vrčka zelo majhni, na poti navzgor pa pričnejo združevati z drugimi in tvoriti večje, ki so vidni tudi z golim očesom. In koliko naj bo teh mehurčkov, da bo pivo najboljše? Pri omenjeni vrsti in temperaturi se od trenutka nalivanja po do trenutka, ko je pivo čisto »gladko«, sprosti med 200.000 in 2.000.000 mehurčkov. Razlika med številkama je precejšnja, za bolj realno pa velja prva, torej nižja, saj običajno noben pivec nima srca čakati, da se pivo »razdiši«, preden ga popije.

Informacija o »CO2-dinamiki« je mogoče res zanimiva, toda ali je tudi uporabna? Je, saj bodo  pivovarji z njeno pomočjo lahko zvarili boljše pivo.

Raziskava je bila objavljena v publikaciji ACS Omega.

Vir: American Chemical Society

preberite še to

Trendi
Bi spali na javnem stranišču?

Bi spali na javnem stranišču?

V Veliki Britaniji je nek podzemni javni WC ponovno oživel kot - butični hotel.

Trendi
Prozorna koža?

Prozorna koža?

Si lahko zamislite koliko lažje bi lahko kirurgi, fizioterapevti opravljali svoje delo, če bi lahko dogajanje ...

Trendi
Piščanci brez perja

Piščanci brez perja

Ni jih treba skubiti, ni jim vroče, hitreje rastejo… ampak…

Trendi
Matematični model evolucije

Matematični model evolucije

Umetna inteligenca potrdila pravilnost tako imenovane Müllerjeve mimikrije.

Trendi
Včasih ne gre drugače...

Včasih ne gre drugače...

Kako je videti, ko strokovnjaki razstrelijo 1000-kilogramski ostanek iz 2. svetovne vojne...

Trendi
Ali novorojenčki potrebujejo elektronsko pošto?

Ali novorojenčki potrebujejo elektronsko pošto?

Prvi odgovor bi seveda bil, da absolutno ne, ko pa malce razmislimo, je ideja pravzaprav genialna. Zakaj?

Trendi
Princip je princip!

Princip je princip!

Ignoriranje neznane številke ni vedno dobra ideja… Včasih je javljanje nuja...

Trendi
S hrano nad alergije na hrano

S hrano nad alergije na hrano

Sliši se nelogično, a najnovejše raziskave kažejo, da bi se proti težavam z alergijami na h...

Trendi
Ta pa je bedak!

Ta pa je bedak!

Francoskega TikTokerja, ki je na ulicah Pariza strašil mimoidoče z lažnimi injekcijami, so obsodili na ...

Trendi
Denarni ekvivalent bolečine

Denarni ekvivalent bolečine

Z denarjem opisana bolečina je bolj natančna od vprašanja: »Kako močno vas to boli?«

Trendi
Pompeji so še vedno nesrečni

Pompeji so še vedno nesrečni

Kanadčanka je vrnila pet artefaktov, ki jih je skrivaj odnesla iz Pompejev.

Trendi
Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Tale simpatičen in prijazen kuščar ima eno lastnost, ki bi si jo ljudje še kako želeli – s...