Koliko mehurčkov je v vrčku piva?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 27. 12. 2023 04:45:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so se tematike lotili čisto resno…

Koliko mehurčkov je v vrčku piva?
Ste kdaj razmišljali o tem, koliko mehurčkov je v kozarcu, steklenici ali pločevinki piva? Verjetno ne, prvi odgovor, ki nam pride na pamet pa bi verjetno bil, da veliko. Toda ali je to pomembno? Je.

Eden od razlogov, zakaj je pivo tako osvežilna pijača, je tudi ogljikov dioksid. Majhni mehurčki niso le nekaj, kar bi pijači dali »žgečkljivost« ampak so tudi prenašalci arome in okusa, zato je dokaj pomembno, koliko jih je. Če jih je premalo, bo okus bled, če jih je preveč, pa bo imel pivec vtis, da »pije zrak«. In kakšna je optimalna vrednost? Koliko mehurčkov v enoti piva je ravno prav? To so skušali ugotoviti znanstveniki francoskega Nacionalnega centra za znanstvene raziskave (CNRS) in ugotovili, da vse skupaj ni odvisno le do piva.

Da bi določili optimalno količino mehurčkov so raziskovalci morali najprej ugotoviti, koliko jih sploh je v povprečnem vrčku oziroma koliko CO2 je raztopljenega v njem in pri kateri temperaturi bodo zadevo merili. Odločili so se, da bodo v raziskavi uporabili 2,5 dl steklenico ležaka, ohlajenega na 6°C. A tu so se »problemi« šele pričeli, saj se je izkazalo, da ima pri vsem skupaj izredno pomembno vlogo – kozarec oziroma vrček. Mehurčki se v pivu pojavijo le, če notranja površina vrčka ni popolnoma gladka ampak so v njeni mikrostrukturi majhni »žepki« zraka. Ko pivo steče preko teh »neravnin«, ki morajo biti velike vsaj 1,4 nanometra, te povzročijo, da se raztopljen CO2 prične zbirati v mehurčke. Ti so pri dnu vrčka zelo majhni, na poti navzgor pa pričnejo združevati z drugimi in tvoriti večje, ki so vidni tudi z golim očesom. In koliko naj bo teh mehurčkov, da bo pivo najboljše? Pri omenjeni vrsti in temperaturi se od trenutka nalivanja po do trenutka, ko je pivo čisto »gladko«, sprosti med 200.000 in 2.000.000 mehurčkov. Razlika med številkama je precejšnja, za bolj realno pa velja prva, torej nižja, saj običajno noben pivec nima srca čakati, da se pivo »razdiši«, preden ga popije.

Informacija o »CO2-dinamiki« je mogoče res zanimiva, toda ali je tudi uporabna? Je, saj bodo  pivovarji z njeno pomočjo lahko zvarili boljše pivo.

Raziskava je bila objavljena v publikaciji ACS Omega.

Vir: American Chemical Society

preberite še to

Trendi
Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Sodobne tehnologije s seboj prinašajo mnogo izzivov, ko smo jim vse težje kos. Kateri so ti izzivi? Kak...

Trendi
Stimulator presredka

Stimulator presredka

Menda pomaga pri težavah s prezgodnjim izlivom…

Trendi
Brisača je boljša...

Brisača je boljša...

Raziskava je pokazala, da električni sušilniki rok opravljajo odlično delo zbiranja bakterij in njihovo...

Trendi
Kaj koga kje straši

Kaj koga kje straši

Verjetno ima vsaka država na svetu neko svoje »strašilo«, pošast ali pojavo, s kater...

Trendi
Najdražja tekočina na svetu

Najdražja tekočina na svetu

En liter stane slabih 8,5 milijona evrov, pa še hudo strupena je…

Trendi
Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Nova dognanja, ki bi lahko preprečila bakterijam, da postanejo odporne na antibiotike

Trendi
Potresno tuširanje

Potresno tuširanje

Kaj se zgodi, če imate na vrhu stolpnice bazen in pride do potresa? Tole.

Trendi
Rekordni »megablisk«

Rekordni »megablisk«

Najdaljša do zdaj zabeležena strela je bila dolga več kot 800 km.

Trendi
Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas pasji pogled tako očara…

Trendi
Skrivnost je (tudi) v stresu

Skrivnost je (tudi) v stresu

Znanstveniki so ugotovili, da bi z blokado stresnega proteina bilo mogoče preprečiti debelost in diabetes.

Trendi
Zakaj učenje na pamet, če ni treba?

Zakaj učenje na pamet, če ni treba?

Še en trik, za katerega bi bili veseli, če bi nam ga v srednji šoli kdo pokazal.

Trendi
Kaj je jedel Ötzi?

Kaj je jedel Ötzi?

Znanstveniki so uspeli najti možakov želodec, iz njega vzeti vzorce in ugotoviti, kaj je jedel, preden ga je d...