Koliko mehurčkov je v vrčku piva?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 29. 04. 2021 05:29:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so se tematike lotili čisto resno…

Koliko mehurčkov je v vrčku piva?
Ste kdaj razmišljali o tem, koliko mehurčkov je v kozarcu, steklenici ali pločevinki piva? Verjetno ne, prvi odgovor, ki nam pride na pamet pa bi verjetno bil, da veliko. Toda ali je to pomembno? Je.

Eden od razlogov, zakaj je pivo tako osvežilna pijača, je tudi ogljikov dioksid. Majhni mehurčki niso le nekaj, kar bi pijači dali »žgečkljivost« ampak so tudi prenašalci arome in okusa, zato je dokaj pomembno, koliko jih je. Če jih je premalo, bo okus bled, če jih je preveč, pa bo imel pivec vtis, da »pije zrak«. In kakšna je optimalna vrednost? Koliko mehurčkov v enoti piva je ravno prav? To so skušali ugotoviti znanstveniki francoskega Nacionalnega centra za znanstvene raziskave (CNRS) in ugotovili, da vse skupaj ni odvisno le do piva.

Da bi določili optimalno količino mehurčkov so raziskovalci morali najprej ugotoviti, koliko jih sploh je v povprečnem vrčku oziroma koliko CO2 je raztopljenega v njem in pri kateri temperaturi bodo zadevo merili. Odločili so se, da bodo v raziskavi uporabili 2,5 dl steklenico ležaka, ohlajenega na 6°C. A tu so se »problemi« šele pričeli, saj se je izkazalo, da ima pri vsem skupaj izredno pomembno vlogo – kozarec oziroma vrček. Mehurčki se v pivu pojavijo le, če notranja površina vrčka ni popolnoma gladka ampak so v njeni mikrostrukturi majhni »žepki« zraka. Ko pivo steče preko teh »neravnin«, ki morajo biti velike vsaj 1,4 nanometra, te povzročijo, da se raztopljen CO2 prične zbirati v mehurčke. Ti so pri dnu vrčka zelo majhni, na poti navzgor pa pričnejo združevati z drugimi in tvoriti večje, ki so vidni tudi z golim očesom. In koliko naj bo teh mehurčkov, da bo pivo najboljše? Pri omenjeni vrsti in temperaturi se od trenutka nalivanja po do trenutka, ko je pivo čisto »gladko«, sprosti med 200.000 in 2.000.000 mehurčkov. Razlika med številkama je precejšnja, za bolj realno pa velja prva, torej nižja, saj običajno noben pivec nima srca čakati, da se pivo »razdiši«, preden ga popije.

Informacija o »CO2-dinamiki« je mogoče res zanimiva, toda ali je tudi uporabna? Je, saj bodo  pivovarji z njeno pomočjo lahko zvarili boljše pivo.

Raziskava je bila objavljena v publikaciji ACS Omega.

Vir: American Chemical Society

preberite še to

Trendi
Beljakovine namesto antibiotikov

Beljakovine namesto antibiotikov

Bakterije bi namesto antibiotikov lahko ubijal kar imunski sistem…

Trendi
Še en kuharski tvit

Še en kuharski tvit

Pričakujete obisk večje družbe? S to le »odlično idejo« jih boste nahranili brez veliko dela in um...

Trendi
Drugačen pristop

Drugačen pristop

»Zakaj bi zaposlili prav vas?«… »Zato!«

Trendi
Ime, ki ni za sodišče

Ime, ki ni za sodišče

Sodnik je stranki v postopku, ki se je prijavila z ne ravno čednim imenom, povedal svoje.

Trendi
A smo res tako daleč?

A smo res tako daleč?

Ruski mladenič prodaja oglasni prostor v oblili trajnih tetovaž na svojem – vratu.

Trendi
160 kilometrov dosega

160 kilometrov dosega

Električno kolo, s katerim se boste lahko vozili ves dan…

Trendi
Lovetris – prijazen Tetris

Lovetris – prijazen Tetris

Tetris, ki vam vedno servira točno to, kar potrebujete. Za manj stresa…

Trendi
Malce prehitro

Malce prehitro

Kaj se zgodi, če pilot malce prehitro spustil letalo… Pristajalna steza je bila menda le 800 metrov dol...

Trendi
Senator, senator...

Senator, senator...

Ameriški republikanski senator je z ozadjem na Zoomu hotel skriti da je v avtomobilu…

Trendi
Čevlji za slepe

Čevlji za slepe

Čevlji, ki slepe opozarjajo na kamne, luknje in druge ovire na poti.

Trendi
Varen predal

Varen predal

Predal s »tristopenjskim preverjanjem pristnosti«…

Trendi
Varnostni dodatek

Varnostni dodatek

Ste kolesar in vam gre na živce, če vas avtomobili preblizu prehitevajo?