Od dodatkov ni (veliko) koristi

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 14. 05. 2024 05:30:00, Kategorija: Trendi

Obsežna medicinska študija je pokazala, da so prehranski dodatki v obliki vitaminov in mineralov večinoma metanje denarja skozi okno.

Od dodatkov ni (veliko) koristi
Vsake toliko časa naletimo na kakšno opozorilo znanstvenikov, da preventivno jemanje vitaminov in mineralov v obliki tablet in podobnih prehranskih dodatkov nima prav nobenega smisla, saj je edina posledica, ki jo imajo, precej drag urin. Je res tako?

Je. V reviji, ki jo izdaja  American College of Cardiology, so bili pred časom objavljeni rezultati največje mednarodne študije na to temo do zdaj. V študiji so sistematično analizirali rezultate 179 kliničnih testiranj, izvedenih med leti 2012 in 2017. V testiranjih so različne ustanove ugotavljale vpliv najrazličnejših dodatkov v obliki vitaminov in mineralov in njihov domnevni vpliv na zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni, možgansko kap in smrtnost zaradi drugih vzrokov (all-cause mortality).

Analiza je pokazala, da najbolj uporabljano prehranski dodatki – multivitamini, vitamin D, kalcij in vitamin C – nimajo prav nobenega statistično relevantnega vpliva na preprečevanje omenjenih težav. »Nad tem, da imajo prehranski dodatki, ki jih ljudje na veliko uporabljajo, tako malo pozitivnih učinkov, smo bili precej presenečeni. Sicer ne škodijo, a tudi prednosti ne nudijo prav nobene,« je povedal David Jenkins, eden vodilnih avtorjev študije.

Študija je pokazala, da je od vseh dodatkov edino folna kislina pokazala določene pozitivne učinke glede preprečevanja možganske kapi in srčno-žilnih bolezni, vitamin B3 (niacin) in antioksidanti pa so pokazali celo rahlo povečanje tveganja smrti zaradi drugih vzrokov.

Seveda je pri vsem skupaj potrebno poudariti, da študija ne trdi, da je jemanje vitaminov in mineralov v obliki prehranskih dodatkov nekoristno v primerih, ko nekdo aktivno potrebuje te dodatke. Tak primer je recimo niacin (B3), za katerega je študija pokazala rahlo povečanje možnosti tako imenovane smrti zaradi drugih vzrokov. Študija je pokazala, da je ta vitamin problematičen le v primerih, ko se jemlje skupaj s statini (zdravili za zniževanje holesterola) in pri pacientih s povečanim tveganjem za srčno-žilnimi boleznimi, ko ga jemljejo zdrave nosečnice, pa je koristen. Vitamin B3 namreč preprečuje mutacijo nekaterih encimov, potrebnih za sintezo nikotinamid-adenin-dinukleotida (NAD), ki so se pokazali kot vzrok za nekatere hujše oblike razvojnih motenj otrok.

Študija kaže na to, da se lahko proti omenjenim težavam borimo z zdravo prehrano, ki vsebuje čim več nepredelanih živil. Če torej jemo sadje, zelenjavo in oreščke, ne potrebujemo prav nobenih dodatkov. »Prehranski dodatki, ki se jih prodaja lahkovernim ljudem, so odličen vir zaslužka, ne morejo pa nadomestiti dobesedno tisočev koristnih sestavin, ki jih najdemo v zdravi hrani, kot je sadje, zelenjava, ribe, oreščki, semena in podobno,« pravi avstralska  nutricionistka Rosemary Stanton.

Vir: ScienceDailiy

preberite še to

Trendi
Obglavljeni polž

Obglavljeni polž

Polžek, ki se najprej sam obglavi, nato pa mu zraste novo telo.

Trendi
»Prevrni mizo!«

»Prevrni mizo!«

Na Japonskem obstaja tekmovanje, kjer tekmovalci poskušajo prevrniti čajno mizico tako, da ribica, ki j...

Trendi
»Dvigalo smrti«

»Dvigalo smrti«

Dvigalo, ki po učinkovitosti prekaša vse druge, a tudi po nevarnosti…

Trendi
Spiritualne baterije

Spiritualne baterije

A veste, da je spiritualno energijo mogoče shraniti v posebne baterije za čas, ko bo ta bolj potrebna?

Trendi
S polžem proti bolečinam

S polžem proti bolečinam

Strup, ki ga izloča nek karibski polž, je enako učinkovit kot protibolečinska zdravila, a ne povzroča odvisnos...

Trendi
Polžek, ki zmore

Polžek, ki zmore

Tale polžji podvig bo zagotovo najbolj srčkana stvar, ki jo boste videli danes…

Trendi
Ribji vohun

Ribji vohun

Od sedaj bo proučevanje morskega življenja nekaj lažje. Tale robotska ribica je namreč čisto podobna pravi in ...

Trendi
Kolo brez verige

Kolo brez verige

Kolesa imajo verige že skoraj 140 let. A ni že čas, da se jih znebimo?

Trendi
Pas namesto palice

Pas namesto palice

Pas GUIDi uporablja računalniški vid in haptiko za vodenje slepih

Trendi
Uganka o žalostni babici

Uganka o žalostni babici

Možnosti niso tako enake, kot je videti...

Trendi
Je aspartam res nevaren?

Je aspartam res nevaren?

Ali ob zaužitju v našem telesu res nastaja formaldehid?