Plastični ovitki in
vrečke za živila so eden od mnogih onesnaževalcev okolja. A če bo vse po sreči, jim bo počasi odklenkalo. Raziskovalci univerz Rutgers in Harvard so namreč razvili poseben
premaz oziroma
pršilo na
rastlinski osnovi, ki je okolju varnejši in prijaznejši od plastične embalaže. Pršilo je izdelano iz vlaken na osnovi
biopolimera in
polisaharida (najpogostejši ogljikovi hidrati v hrani), nanos pa je menda dovolj močen, da hrano ščiti pred zunanjimi vplivi,
naravne protimikrobne snovi (citronsko kislino, nizin in timijanovo olje), ki jih vsebuje, pa poleg preprečevanja kvarjenja nudijo tudi zaščito pred škodljivimi bakterijami in virusi.
Premaz za biološko
razgradnjo potrebuje le
tri dni, premaz pa lahko
sperete z vodo. Prvi testi so pokazali, da je premaz podaljšal rok trajanja avokada za približno 50 odstotkov.
Ker je tehnologija še v povojih je težko reči, kdaj in ali bo prešla v vsakdanjo uporabo. Upajmo, da čim prej, saj bi premaz lahko zmanjšal obremenitev odlagališč, omejil širjenje mikroplastike in zmanjšal količino zavržene hrane.
Vir:
Phys.org, slika je simbolična