Piščanci brez perja

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 21. 08. 2023 06:33:00, Kategorija: Trendi

Ni jih treba skubiti, ni jim vroče, hitreje rastejo… toda…

Piščanci brez perja
Piščanec brez perja je razmeroma nova pasma perutnine, ki je bila ustvarjena s selektivno vzrejo za odpravo zelo pogoste težave - pregrevanja. Vendar tako imenovani »goli piščanci« še niso postali splošno razširjeni.

Komercialni piščanci brojlerji so genetsko nagnjeni k temu, da jedo več in zelo hitro pridobivajo na teži, zaradi česar njihov telesni metabolizem deluje pri višjih temperaturah kot pri drugih pasmah piščancev. Njihovo srce deluje s hitrostjo do 300 utripov na minuto, in čeprav so zaradi hitrega pridobivanja telesne teže kot nalašč za vse bolj rastočo mesno industrijo, povzročajo tudi zelo veliko težavo - pregrevanje. Zato brojlerje v vročih podnebnih regijah potrebno hladiti, za kar se seveda uporabljajo drage hladilne naprave. Obstaja pa tudi druga ideja.

Izraelski genetik in strokovnjak za vzrejo perutnine Avigdor Cahaner je s selektivnim križanjem pasme z naravno golim vratom z običajnimi piščanci brojlerji vzredil piščancebrez perja. Čeprav številni menijo, da je uporabil nenaravne in neetične metode genskega spreminjanja, je Cahaner večkrat pojasnil, da ni tako: »To ni gensko spremenjen piščanec, ampak naravni piščanec, katerega značilnosti segajo več kot 50 let nazaj.«

Goli piščanci Avigdorja Cahanerja, ustvarjeni že v zgodnjih letih tega stoletja, so bili ob prvi predstavitvi deležni velike pozornosti tako zaradi nenavadnega videza kot zaradi poudarjenih prednosti te pasme, med katerimi so manjša poraba krme, hitrejša rast, sposobnost prenašanja višjih temperatur brez uporabe hladilnikov in očitna enostavnost skubljenja. A vse seveda ni tako »idilično«. Zaradi pomanjkanja perja so ti piščanci bolj dovzetni za parazite, napade komarjev, kožne bolezni, sončne opekline in temperaturna nihanja, poleg tega pa imajo samci težave pri parjenju, saj med mahanjem s perutmi brez perja ne morejo ohranjati ravnotežja. A glavni razlog, da se pasma golih piščancev v dveh desetletjih od nastanka ni nikoli zares uveljavila je, da se ljudje niso nikoli navadili na njihov »nenaravni« videz. Nekateri so jih označili za »odvratne« in »primer bolne znanosti«, drugi pa so trdili, da običajni piščanci dovolj trpijo in da ni treba ustvarjati takšnih gnusov, ki so brez perja, ki jih ščiti pred poškodbami in so še bolj nagnjeni k trpljenju.

Študija revije Agriallis je pokazala, da potrošniki ne sprejemajo piščancev brez perja, glavni razlog pa je »strah pred uporabo hormonov, nenavadnega videza in vpliva na zdravje«.


Vir: Agriallis

preberite še to

Trendi
Obglavljeni polž

Obglavljeni polž

Polžek, ki se najprej sam obglavi, nato pa mu zraste novo telo.

Trendi
»Prevrni mizo!«

»Prevrni mizo!«

Na Japonskem obstaja tekmovanje, kjer tekmovalci poskušajo prevrniti čajno mizico tako, da ribica, ki j...

Trendi
»Dvigalo smrti«

»Dvigalo smrti«

Dvigalo, ki po učinkovitosti prekaša vse druge, a tudi po nevarnosti…

Trendi
Spiritualne baterije

Spiritualne baterije

A veste, da je spiritualno energijo mogoče shraniti v posebne baterije za čas, ko bo ta bolj potrebna?

Trendi
S polžem proti bolečinam

S polžem proti bolečinam

Strup, ki ga izloča nek karibski polž, je enako učinkovit kot protibolečinska zdravila, a ne povzroča odvisnos...

Trendi
Polžek, ki zmore

Polžek, ki zmore

Tale polžji podvig bo zagotovo najbolj srčkana stvar, ki jo boste videli danes…

Trendi
Ribji vohun

Ribji vohun

Od sedaj bo proučevanje morskega življenja nekaj lažje. Tale robotska ribica je namreč čisto podobna pravi in ...

Trendi
Kolo brez verige

Kolo brez verige

Kolesa imajo verige že skoraj 140 let. A ni že čas, da se jih znebimo?

Trendi
Pas namesto palice

Pas namesto palice

Pas GUIDi uporablja računalniški vid in haptiko za vodenje slepih

Trendi
Uganka o žalostni babici

Uganka o žalostni babici

Možnosti niso tako enake, kot je videti...

Trendi
Je aspartam res nevaren?

Je aspartam res nevaren?

Ali ob zaužitju v našem telesu res nastaja formaldehid?