Komercialni piščanci brojlerji so genetsko nagnjeni k temu, da jedo več in zelo hitro pridobivajo na teži, zaradi česar njihov telesni metabolizem deluje pri višjih temperaturah kot pri drugih pasmah piščancev. Njihovo srce deluje s hitrostjo do 300 utripov na minuto, in čeprav so zaradi hitrega pridobivanja telesne teže kot nalašč za vse bolj rastočo mesno industrijo, povzročajo tudi zelo veliko težavo - pregrevanje. Zato brojlerje v vročih podnebnih regijah potrebno hladiti, za kar se seveda uporabljajo drage hladilne naprave. Obstaja pa tudi druga ideja.
Izraelski genetik in strokovnjak za vzrejo perutnine Avigdor Cahaner je s selektivnim križanjem pasme z naravno golim vratom z običajnimi piščanci brojlerji vzredil piščance – brez perja. Čeprav številni menijo, da je uporabil nenaravne in neetične metode genskega spreminjanja, je Cahaner večkrat pojasnil, da ni tako: »To ni gensko spremenjen piščanec, ampak naravni piščanec, katerega značilnosti segajo več kot 50 let nazaj.«
Goli piščanci Avigdorja Cahanerja, ustvarjeni že v zgodnjih letih tega stoletja, so bili ob prvi predstavitvi deležni velike pozornosti tako zaradi nenavadnega videza kot zaradi poudarjenih prednosti te pasme, med katerimi so manjša poraba krme, hitrejša rast, sposobnost prenašanja višjih temperatur brez uporabe hladilnikov in očitna enostavnost skubljenja. A vse seveda ni tako »idilično«. Zaradi pomanjkanja perja so ti piščanci bolj dovzetni za parazite, napade komarjev, kožne bolezni, sončne opekline in temperaturna nihanja, poleg tega pa imajo samci težave pri parjenju, saj med mahanjem s perutmi brez perja ne morejo ohranjati ravnotežja. A glavni razlog, da se pasma golih piščancev v dveh desetletjih od nastanka ni nikoli zares uveljavila je, da se ljudje niso nikoli navadili na njihov »nenaravni« videz. Nekateri so jih označili za »odvratne« in »primer bolne znanosti«, drugi pa so trdili, da običajni piščanci dovolj trpijo in da ni treba ustvarjati takšnih gnusov, ki so brez perja, ki jih ščiti pred poškodbami in so še bolj nagnjeni k trpljenju.
Študija revije Agriallis je pokazala, da potrošniki ne sprejemajo piščancev brez perja, glavni razlog pa je »strah pred uporabo hormonov, nenavadnega videza in vpliva na zdravje«.
Vir: Agriallis