Prepovedati TikTok?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 31. 03. 2023 06:17:00, Kategorija: Trendi

Gre za dobronamernost in skrb za varnost podatkov? Seveda ne…

Prepovedati TikTok?
V ZDA je zadnje tedne spet veliko govora o TikToku. Pred ameriški kongres je bil pozvan Shou Chew, da pove ali »Tiktok shranjuje podatke uporabnikov in jih pošilja kitajski vladi?« Ni prvič, da sta Tiktok in podjetje Bytedance, ki stoji za njim, to zanikala in povedala, da so vsi podatki ameriških uporabnikov shranjeni izključno na strežnikih v ZDA, nad njimi pa vrši nadzor ameriško podjetje Oracle. A vrli kongresniki z odgovorom (pričakovano) niso bili zadovoljni. In iz vprašanj, ki so jih postavljali, je popolnoma jasno, da z nobenim odgovorom ne bi bili zadovoljni, saj je TikTok v njihovih glavah kriv, pa naj bo to res ali ne.

Je mogoče biti prepričan, da podatki na ameriških strežnikih, kljub Oraclovem nadzoru, ne končajo na Kitajskem? Seveda ne. Tako kot ni mogoče izključiti da Facebookovi, Instagramovi, Twitterjevi in še kateri podatki ne končajo v Rusiji, Braziliji, Islandiji, Grčiji, Ruandi ali kjerkoli drugje na svetu. Živimo v povezanem informacijskem času, kjer za noben sistem ni mogoče stoodstotno izključiti vdora in kraje podatkov.

Se tega dejstva zavedajo tudi ameriški kongresniki? No, ja, nekateri zagotovo, mnogi pa očitno nimajo pojma, za kaj gre, saj je bilo na zaslišanju slišati nekatere res popolnoma neumna vprašanja, Recimo: »Ali ima Tiktok dostop do kamere pametnega telefona?« Seveda ima, saj je video-aplikacija. »Ali TikTok izčrpava baterijo telefona?« Je potreben komentar? »Ali TikTok uporablja brezžično omrežje?« Vsaj enako neumno…

V ameriškem kongresu so se pojavile tudi obtožbe, da je Tiktok komunikacijska točka trgovcev z drogami, mladi pa naj bi sledili tudi življenjsko nevarnim trendom, kot je recimo kuhanje piščanca v sirupu proti kašlju in njegovo uživanje, zaradi česar je ameriška agencija za hrano in zdravila že pred časom izdala opozorilo. Hmmm… Še dobro, da na Instagramu, Facebooku in Twitterju tega ni… Ups, je! Toda Meta in Twitter prihaja iz ZDA, mar ne. Poleg tega pa trdita, da si »resno in obupno prizadevata blokirati vse škodljive vsebine«… Saj to je pa ja dovolj, mar ne?

Podobno »čuden« kot vprašanja, je tudi predlog zakona »Risk Information and Communications Technology« (Tvegana informacijska in komunikacijska tehnologija), na podlagi katerega bi ameriška vlada lahko prepovedala TikTok. Namen zakona naj bi bil, da se »tujim vladam prepreči uporabo storitev, ki so na voljo v ZDA, v škodo Američanov in s tem nacionalne varnosti«, pooblašča pa ameriškega ministra za trgovino in njegovo ministrstvo, da »odkrivajo morebitne grožnje na področju komunikacijskih tehnologij in prepove uporabo storitev oziroma aplikacij, ki bi to omogočale«. In zakaj je tak zakon »čuden«? Analitiki menijo, da predvsem zato, ker je napisan zelo ohlapno in kar kliče po zlorabah v namene zatiranja konkurence. Ali pa je tak namenoma? Gre za poskus ZDA, da za vsako ceno obdržijo tehnološki primat, ki jim zadnja leta polzi iz rok?

Zelo verjetno. TikTok je namreč šele začetek. Ohlapen zakon bo namreč mogoče uporabiti tudi pri drugih storitvah in v povezavi z drugimi podjetji. Že kar nekaj časa se veliko razpravlja o Huaweiju in Kasperskem, pričakovati pa je, da se jima bo pridružil še kdo. Kar seveda pomeni, da zakon ne bo več vplival samo na Kitajsko, ampak tudi na Rusijo in druge države. Ohlapnost zakona nudi vladi veliko manevrskega prostora za odločanje o tem, katere storitve bodo v prihodnosti v ZDA dovoljene in katere ne. Recimo VPN? Bo še naprej dovoljena uporaba švicarske storitve Threema? Ali pa Telegrama s sedežem v Dubaju?

So dvomi o Tiktokovem ravnanju s podatki upravičeni? Seveda so, a enako upravičeni so tudi kar zadeva ameriška, evropska ali katerekoli druga podjetja oziroma njihove storitve. Zato je tovrstno prepovedovanje aplikacij nesmiselno (tudi pri nas). Namesto tega bi bilo bolj smiselno poskrbeti za ustrezne zakone, ki zadevajo domača podjetja, pa tudi tuja podjetja, s sedežem v ZDA, ki določajo striktna pravila glede varstva podatkov. Nekako tako, kot to počne Evropa in tako jezi Američane... ▪

preberite še to

Trendi
Tudi implantat ni pomagal

Tudi implantat ni pomagal

Indijski študent si je dal v uho kirurško vstaviti slušalko Bluetooth, da bi lahko goljuf...

Trendi
Hitro kvadriranje

Hitro kvadriranje

Tako lahko na pamet in (dokaj) hitro kvadrirate dvomestna števila…

Trendi
Najdaljši vodni tobogan na svetu

Najdaljši vodni tobogan na svetu

Ni pretirano hiter, se pa zato po njem peljete dobre štiri minute…

Trendi
Zakaj pa to leti?

Zakaj pa to leti?

Ali lahko helikopter leti brez vrtenja elise? Tale očitno lahko. Ali pa tudi ne…

Trendi
Ne, hvala... Bom raje klasiko...

Ne, hvala... Bom raje klasiko...

Zakaj bi nekdo dovoli frizerju, da ga striže s - kotnim brusilnikom?

Trendi
Zakaj pa to ne gre?

Zakaj pa to ne gre?

Znano sestavljanko je mogoče rešiti na več načinov, le na enega ne…

Trendi
Dobrota je sirota

Dobrota je sirota

Kaj se zgodi, če si vrane napačno razlagajo reševanje njihovega mladička.

Trendi
Mladi in stare tehnologije

Mladi in stare tehnologije

Poglejte, kako sta dva najstnika poskušala odvrteti številko na starem telefonu.

Trendi
Življenje s Tourettom

Življenje s Tourettom

Iz prve roke o žalostnih in zabavnih posledicah zoprne motnje…

Trendi
To pa je vztrajnost

To pa je vztrajnost

Možak je kar 11 let sestavljal »progo« v Line Riderju…

Trendi
Zakaj žoga »felša«?

Zakaj žoga »felša«?

V nogometu, tenisu, odbojki in še kje se pogosto zgodi, da žoga ne leti ravno ampak med letom zavije. Z...

Trendi
Resetirani možgani

Resetirani možgani

Zaradi možganske poškodbe se je dekletu vsaki dve uri zbrisal spomin.