Srčni tekači za nove defibrilatorje

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 10. 10. 2019 03:05:00, Kategorija:

Promocijska vsebina
Tekači v zvezdniški družbiprispevali k zbiranju sredstev za sedem novih defibrilatorjev.

Srčni tekači za nove defibrilatorje

Bliža se 24. Volkswagen Ljubljanski maraton, eden najbolj množičnih športnih dogodkov v Sloveniji, ki bo 26. in 27. oktobra združil tekaška srca. Tekači se pred tem praznikom športa udeležujejo številnih priprav, letos pa lahko svojo tekaško energijo usmerijo tudi v dober namen. Volkswagen je kot generalni sponzor maratona tekačem omogočil trening na treh e-stezah, ki generirajo elektriko. Tekači so lahko v zvezdniški družbi s svojim tekom prispevali k zbiranju sredstev za sedem novih defibrilatorjev. Podjetje Porsche Slovenija z blagovno znamko Volkswagen jih bo namestilo v tiste slovenske kraje, kjer defibrilatorjev trenutno primanjkuje.

Redna tekaška aktivnost krepi srce, pri Volkswagnu pa so se letos odločili, da bodo nekaj srčne tekaške energije usmerili tudi v pomoč tistim srcem, ki se nenadoma ustavijo. Projektu, ki poteka pod sloganom »S srcem pri teku«, so se pridružili znani Slovenci, ki so tudi sami zapriseženi tekači. Za defibrilatorje tečejo srebrna olimpijka Sara Isakovič, glasbenik Anže Zavrl, amaterska tekačica Urška Ahac, televizijska voditeljica Mojca Mavec in voditelj Marko Potrč. Pridružili so se jim številni tekaški navdušenci, dobrodelnost pa je bila pri tem še dodatna spodbuda.

Anže Zavrl, član priljubljene skupine Gadi, je reden tekač. »Ideja projekta se mi zdi daleč najboljša glede dobrodelnosti in hkrati povezave z zdravim načinom življenja. Prispevek k nakupu defibrilatorja s tekom? Takoj sem bil za! Obenem je bila to "brca v rit", da se ponovno izobrazim o osnovah oživljanja. Mislim, da bi to moralo storiti čim več ljudi,« je razložil Anže Zavrl.

Zdrav duh v zdravem telesu bi se lahko glasil življenjski moto plavalke Sare Isakovič, ki je športno aktivna prav vsak dan, poleg tega pa za svoje zdravje skrbi celostno tudi z jogo, meditacijo in zdravo prehrano. »Vedno se rada pridružim projektom, ki pozitivno vplivajo na okolico, so okolju prijazni in spodbujajo zdrav način življenja. Osnove oživljanja je treba redno obnavljati, na srečo pa še nisem bila v položaju, ko bi morala dati prvo pomoč,« je dejala Sara Isakovič, dobitnica srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Pekingu.

Mojca Mavec sebe opiše kot tekačico - turistko, saj odkrivanje novega kraja rada združi s tekom. “Tek zjutraj čez Manhattan ali ob Beloveški pušči na Poljskem sta bila nepozabna. Z veseljem pa sem se odzvala tudi teku na e-stezi, saj združuje dve stvari, ki jih imam rada - tek in pomoč drugim,” je dejala.

Vrhunsko je, da lahko z lastnim telesom generiramo elektriko. S športom tako ali tako delamo dobro, oboje hkrati pa je zmagovalna kombinacija,” je svojo izkušnjo s poganjanjem e-steze opisal voditelj Marko Potrč.

Na e-stezi se je preizkusila tudi Urška Ahac, nutricionistka, kineziologinja in nekdanja alpska smučarka, ki jo še posebej navdušuje gorski tek, zato je »svoj« defibrilator namenila na Jezersko.

Tekači bodo lahko tekaške e-steze poiskali tudi še na 24. Volkswagen Ljubljanskem maratonu. Prijavijo se lahko na spletni strani www.teksrca.si.

Volkswagnove e-steze tekaško energijo pretvarjajo in shranjujejo v električno energijo. 30-minutni test e-steze z Nejo Kršinar, državno prvakinjo v polmaratonu, je pokazal, da je v tem času s tekom proizvedla toliko električne energije, da bi lahko dve uri in pol napajala LED-sijalko, uro in pol poslušala glasbo in privijačila 60 vijakov z baterijskim vijačnikom.

Defibrilatorji rešujejo življenja, ko štejejo sekunde
Srčni zastoj letno doživi približno 1600 Slovencev, v povprečju štirje na dan. V takšnih primerih je ključnega pomena hitra in odločna pomoč, saj se z vsako izgubljeno minuto možnost preživetja zmanjša za 10 odstotkov. Ko opazimo, da se nekdo v naši bližini zgrudi in ne zatipamo srčnega utripa, mora biti prvi korak masaža srca z močnimi, ritmičnimi pritiski na prsni koš. Hkrati je treba angažirati mimoidoče: nekdo naj pokliče telefonsko številko za klic v sili 112, nekdo drug pa poišče najbližji avtomatski zunanji defibrilator. 

Defibrilator je prenosna elektronska naprava, ki samodejno zazna motnjo srčnega ritma in lahko z električnim sunkom ponovno požene srce. Uporaba defibrilatorja je varna in zelo preprosta za vsakogar, saj v slovenščini glasovno usmerja uporabnika. Če se defibrilacija začne od 3 do 5 minut po nenadnem srčnem zastoju, se možnost preživetja poveča za od 50 do 70 odstotkov.

Avtomatske defibrilatorje pogosto najdemo v bližini javnih stavb: trgovskih centrov, poslovnih stavb, bank, gasilskih domov … Volkswagen bo sedem novih defibrilatorjev, katerih nakup bodo spodbudili tekači na e-stezah, namestil v kraje po vsej Sloveniji, kjer jih je trenutno manj: to so Jezersko, Ilirska Bistrica, Kočevje, Krško, Puconci, Bohinj in Kanal.

preberite še to

Trendi
Ples v času korone

Ples v času korone

Tako je videti plesna zabava, ki upošteva varnostno razdaljo…

Trendi
Brezplačen Call of Duty: WWII

Brezplačen Call of Duty: WWII

Sony je objavil prvo junijsko igro, ki bo na voljo uporabnikom PlayStation Plus.

Trendi
Bi bili mravljica?

Bi bili mravljica?

Facebookova skupina, kjer se skoraj 1,9 milijona uporabnikov pretvarja, da so - mravlje…

Trendi
Sladka uganka tedna [Rešitev]

Sladka uganka tedna [Rešitev]

Ste našli strategijo, kako priti do želenega bonbona?

Trendi
Gradbinsko lulanje v vesolju

Gradbinsko lulanje v vesolju

Astronavti bodo na Luni izdelovali beton s pomočjo urina.

Trendi
Sladka uganka tedna

Sladka uganka tedna

Kakšno strategijo boste ubrali, da pridete do želenega peperminta?

Trendi
»Pojdi že…«

»Pojdi že…«

Kako je vrana pomagala ježku čez cesto.

Trendi
Potegnili so guvernerja

Potegnili so guvernerja

Dijaki so za guvernerja Mississippija malce »dodelali« seznam maturantov

Trendi
Frizerski dosežki

Frizerski dosežki

Koronavirusni vpliv na frizerske storitve se očitno še ni izpel…

Trendi
Zadnji posnetek tasmanskega tigra

Zadnji posnetek tasmanskega tigra

V avstralskih filmskih arhivih se je našel izgubljen posnetek izumrlega tasmanskega tigra.

Trendi
Koronavirus in Mount Everest

Koronavirus in Mount Everest

Iz Katmanduja se zaradi čistejšega zraka prvič vidi celo najvišja gora sveta.

Trendi
Zlati metulj

Zlati metulj

Ne, ni obesek za verižico ali kak podoben okrasek ampak buba metulja…