Vetrna sprememba

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 5. 09. 2022 05:57:00, Kategorija: Trendi

Protitočne navpične turbine bi lahko vetrnim elektrarnam na morju dale povsem drugo dimenzijo.

Vetrna sprememba
V grobem obstajata dva tipa vetrnih turbin – z vodoravno osjo (Horizontal Axis Wind Turbine – HAWT) in z navpično osjo (Vertical Axis Wind Turbine – VAWT). Običajne vetrne turbine za proizvodnjo električne energije imajo vodoravno os in tri lopatice, od katerih je vsaka lahko dolga tudi krepko več kot 60 metrov. Zato so takšne elektrarne postavljene zunaj naselij. Na drugi strani pa imamo vetrne turbine z navpično osjo, ki zasedajo neprimerno manj prostora, niso tako odvisne od smeri vetra, a imajo zato načeloma manjši izkoristek. Načeloma? Da, načeloma. Če se bo projekt norveškega podjetja World Wide Wind izkazal za uspešnega, bodo turbine z navpično osjo ne le dosegle izkoristek tistih z vodoravno ampak jih tudi prehitele. In to menda za kar dvakrat.

Vetrne elektrarne, postavljene dlje od obale, so zagotovo manj moteče in odpirajo veliko več možnosti, vendar pri običajnih vetrnih turbinah z vodoravno osjo (HAWT) težave dela globina vode. Vetrne turbine z vodoravno osjo imajo namreč veliko težkih sestavnih delov - pogonske sklope, menjalnike, generatorje in seveda ogromne lopatice na vrhu dolgega droga, zato je njihova namestitev na plavajoče platforme, ki se seveda ne smejo prevrniti, velik izziv. Da o vzdrževanju tako visoke turbine niti ne govorimo.

Zato se inženirji že nekaj časa spogledujejo z vetrnimi turbinami z navpično osjo (VAWT). Njihove lopatice so sicer prav tako proti vrhu stebra oziroma osi, so pa zato vsi drugi težki deli na dnu, zato je njihova naravna »težnja«, da stojijo pokonci. Druga prednost je, da lahko sprejemajo energijo vetra iz katere koli smeri, brez da bi bilo treba obračati lopatice, kar seveda dodatno zmanjšuje potrebo po težji opremi, ki jo najdemo visoko na HAWT. VAWT so sicer res manj učinkovite oziroma iz vetra črpajo manj energije kot običajne HAWT s tremi lopaticami, jih je pa zato mogoče postaviti bližje druga drugi, ne da bi se zmanjšala učinkovitost, kar pomeni, da bi lahko iz določenega dela oceana črpali več energije.

Podjetje World Wide Wind je razvilo novo idejo vetrne turbine, namenjene uporabi na morju, ki nudi celo večji izkoristek kot HAWT, hkrati pa je tudi zelo razširljiva oziroma kot je zdaj moderno reči, skalabilna. Pri novi turbini gre v bistvu za dve turbini z navpično osjo v enem. Spodnja turbina je pritrjena na zunanje ohišje stolpa in se vrti v eno smer, zgornja pa na gred v sredini stolpa in se vrti v drugo smer. Pod površino je ena turbina pritrjena na rotor, druga pa na »stator«, kar podvoji relativno hitrost vrtenja v primerjavi z običajnim statorjem. Podjetje to imenuje protitočna navpična turbina ali CRVT (contra-rotating vertical turbine).

Najtežji deli turbin, ki zahtevajo največ vzdrževanja so, prav tako kot pri HAWT, na dnu pod plavajočim pontonom, vendar pa celotna stvar ni zasnovana tako, da bi nujno morala stati popolnoma pokonci. Stolpi se namreč lahko nagibajo z vetrom, podjetje World Wide Wind pa pravi, da to in nova zasnova zasnova lopatic, ki zamejujejo stožčasto površino, pomaga zmanjšati turbulenčne valove za turbino, kar upravljavcem omogoča, da jih na določeno lokacijo namestijo še več, možnost nagiba pa pripomore tudi k temu, da so ti stolpi odporni na nenadne, močne sunke vetra in škodljive vibracije.

Za najboljši izkoristek vetrne energije morajo biti turbine res velike. Trenutno največja vetrna turbina z vodoravno osjo na svetu je MingYang Smart Energy 16.0-242, ki je visoka 242 m in ima nazivno moč 16 MW. Če se bodo napovedi podjetja World Wide Wind uresničile, bo MingYang napram njihovim turbinam pravi palček. Njihova zasnova na bi namreč omogočala, da bi bile turbine HAWT oziroma CAWT visoke tudi 400 in več metrov, nudile pa kar 40 megavatov na enoto. V intervjuju za Recharge so predstavniki podjetja navedli, da je predvideni cenejši strošek energije (LCoE) manj kot 50 USD na megavat, kar je manj kot polovica LCoE, ki ga Uprava ZDA za energetske informacije predvideva za povprečen projekt vetrnih elektrarn na morju, ki bo na trgu leta 2027.

Podjetje si prizadeva pospešiti razvoj sistema CRVT s hitrim prototipiranjem, cilj pa je, da bi model z močjo 3 MW začel delovati do leta 2026, veliki 40-megavatni pa leta 2029.

Vir: World Wide Wind preko Recharge

preberite še to

Trendi
Pankerji, opice in škrati

Pankerji, opice in škrati

Promocijska vsebina
Aplikacija hi in Mastercard predstavljata prvo kartico, ki omogoča uporabo NFT-podobe.

Trendi
Bodo kmalu hitrejši od Bolta?

Bodo kmalu hitrejši od Bolta?

Dvonožni roboti znajo tudi dokaj hitro teči…

Trendi
Jamrajoča letala

Jamrajoča letala

Potniki več letal družbe American Airlines poročajo o čudnih zvokih iz razglasnega sistema…

Trendi
Zaljubljeni papagaj

Zaljubljeni papagaj

Da ljubezen očitno ne pozna meja se je prepričal tudi ta snemalec…

Trendi
S herpesom nad raka

S herpesom nad raka

Gensko spreminjanje virusov kot obetajoč pristop k zdravljenju raka…

Trendi
Korenček in ohrovt

Korenček in ohrovt

Otroci že v maternici vedo, kaj jim je všeč in kaj ne…

Trendi
Kruh z belo skorjo

Kruh z belo skorjo

Da je ne bi odstranjevali, so Japonci iznašli kruh z belo skorjo…

Trendi
Smetimo tudi vesolje…

Smetimo tudi vesolje…

V nizki orbiti okoli našega planeta kroži na tisoče kosov takšnih in drugačnih odpadkov…

Trendi
»Pridite, pridite!«

»Pridite, pridite!«

Bo beljakovina, ki pritegne spermo k jajčecem, odklenila nove načine zdravljenja neplodnosti?

Trendi
Svetilka, ki nas spremlja

Svetilka, ki nas spremlja

Namizna svetilka, ki sveti točno tja, kjer je to potrebno

Trendi
Z glasbo nad stres...

Z glasbo nad stres...

Znanstveniki pravijo, da tale pesem zniža raven stresa za 65 odstotkov…

Trendi
Nenavadna in nepričakovana povezava

Nenavadna in nepričakovana povezava

Nad simptome avtizma z zdravilom proti – driski…