Virus prisoten povsod po telesu

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 18. 01. 2023 06:11:00, Kategorija: Trendi

V doslej najobsežnejši študiji tkiv preminulih zaradi in z okužbo s Covidom, so raziskovalci prišli do presenetljivih ugotovitev.

Virus prisoten povsod po telesu
Od pojava novega koronavirusa SARS-CoV-2 so minila že tri leta, znanstveniki pa še vedno skušajo natančno razumeti, kako ta virus deluje na človeško telo. Ena od še vedno nerešenih skrivnosti je, kako intenzivno SARS-CoV-2, poleg dihalnega sistema, okuži tudi različne druge organe.

V več do zdaj opravljenih študijah so znanstveniki prišli do različnih zaključkov o tem, ali so nevrološki učinki Covida posledica neposredne okužbe možganskega tkiva z virusom. Pred kratkim je skupina z Medicinske fakultete Stanford natančno analizirala posmrtne vzorce možganskega tkiva več bolnikov s Covidom in ni našla nobenih sledi virusne RNK. So pa odkrili pomembne vnetne biomarkerje, kar je privedlo do hipoteze, da bi lahko bili kratkoročni in dolgoročni nevrološki simptomi posledica trajne aktivnosti imunskega sistema. To hipotezo so potrdile tudi poznejše študije obdukcij, ki so pri bolnikih s Covidom odkrile nevrovnetje.

Da bi omenjene hipoteze potrdili ali ovrgli, so znanstveniki Nacionalnega inštituta za zdravje v sodelovanju z Univerzo v Marylandu pred kratkim opravili avtopsijo 44 bolnikov, ki so umrli zaradi bolezni COVID-19 ali z njo. Študija se je osredotočila na odvzem tkiva kmalu po smrti z različnih mest v telesu. In ugotovitve so bile zelo presenetljive. RNK virusa SARS-CoV-2 so našli na kar 84 različnih mestih v telesu. Največ virusne RNK je bilo pričakovano v dihalnih poteh in pljučnem tkivu, odkrita pa je bila tudi v možganih, črevesju, srcu, ledvicah, očeh, nadledvični žlezi in v bezgavkah. Ker to pomeni, da se lahko virus SARS-CoV-2 širi po celotnem telesu, vključno z možgani, se raziskovalci zdaj sprašujejo, ali je to širjenje povezano tudi z dolgotrajnim Covidom. Na odgovor na to vprašanje bo treba še nekaj časa počakati, saj so bili vsi bolniki, vključeni v raziskavo, starejši, necepljeni, obducirani v prvem letu pandemije, imeli pa so tudi številne spremljajoče bolezni. Zato ni znano, ali se nove različice virusa na podoben način širijo tudi med cepljenimi in mlajšimi ljudmi brez pridruženih težav. Naslednji korak raziskovalne skupine je zato projekt RECOVER (Researching COVID to Enhance Recovery), ki se je že začel in bo trajal štiri leta, v okviru raziskav pa bodo zbirali in analizirali analiza tkiva umrlih bolnikov z dolgotrajnim Covidom in skušali ugotoviti, kako dolgo po akutni fazi bolezni je virus še mogoče zaznati. V okviru projekta RECOVER poleg patologije tkiv poteka tudi klinično preskušanje učinkovitosti protivirusnega zdravila Paxlovid pri zdravljenju bolnikov z dolgotrajnim Covidom. Hipoteza je, da če simptome dolgotrajnega Covida sprožijo trdovratne okužbe s SARS-CoV-2 v določenih delih telesa, bi morali poskusi odpravljanja virusa s protivirusnimi zdravili te simptome izboljšati.

Raziskava je bila objavljena v strokovni publikaciji Nature.

Vir: National Institute of Allergy and Infectious Diseases

preberite še to

Trendi
Čebelice je potrebno obvarovati

Čebelice je potrebno obvarovati

Novo odkritje bi lahko pripeljalo do čebelam prijaznega in cenejšega pesticida.

Trendi
Probiotik iz kruha

Probiotik iz kruha

Iz starega kruha je mogoče narediti zdrav in menda tudi okusen probiotični napitek…

Trendi
Uganka tedna

Uganka tedna

Med števke števila 987654321 vrinite pluse in minuse tako, da dobite 100.

Trendi
Končno vso noč mir?

Končno vso noč mir?

Se bliža čas, ko bodo sredstva proti komarjem delovala več kot le uro ali dve?

Trendi
»Prevrni mizo!«

»Prevrni mizo!«

Na Japonskem obstaja tekmovanje, kjer tekmovalci poskušajo prevrniti čajno mizico tako, da ribica, ki j...

Trendi
Nismo najbolj ljubeči tvitarji

Nismo najbolj ljubeči tvitarji

Slovenci v svojih tvitih ne izražamo prav veliko ljubezni…

Trendi
Spet poskus prevare

Spet poskus prevare

Sporočila o ponovnem aktiviranju storitve Flik so prevara. Brišite jih…

Trendi
Pametni obliž

Pametni obliž

Z novim pametnim obližem bi se celjenje kroničnih ran lahko krepko pospešilo…

Trendi
»Grafični« dokaz

»Grafični« dokaz

V matematiki lahko kak številčni problem včasih rešimo tudi brez številk...

Trendi
Grelnik rok

Grelnik rok

Velikanski vžigalnik, ki to ni…

Trendi
Rezervacija za ogled - drevesa

Rezervacija za ogled - drevesa

Drevo, ki vsako jesen postane čudovita vizualna atrakcija

Trendi
Samo oblečejo naj ga še…

Samo oblečejo naj ga še…

Robotska tehnologija v zadnjih letih dosega neverjeten napredek...