Zakaj maske delujejo

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 5. 07. 2020 08:16:00, Kategorija: Trendi

Marsikomu nošenje maske že preseda, a ker dejansko preprečuje okužbe, jo vredno potrpeti. Tu je dokaz…

Zakaj maske delujejo

Po internetu kroži kar nekaj »informacij« o tem, da je nošenje mask nepotrebno, saj da so virusi tako  majhni, da jih še tako gosta tkanina ne ustavi. To seveda ni res in v spodnjem videu boste videli zakaj in tudi zanimiv test, ki dokazuje, da so maske še kako koristne pri omejevanju »dosega« izdihanih izkihanih in izkašljanih kapljic.

A najprej nekaj o majhnosti virusov. Da, res so tako majhni, da jih še tako gosta maska ne more zaustaviti. A virus kot tak v zraku ne more lebdeti kar sam, zato »sedi« na vodnih kapljicah. Te pa so načeloma dovolj velike, da jih maske lahko zaustavijo in tem virusom odvzamejo transportno sredstvo. Stvar pa ima en kaveljc. Obstajajo namreč mikrokapljice, ki so manjše od odprtinic v tkanimi oziroma materialu, iz katerega je izdelana maska, tako da lahko prodrejo skoznjo. In na te kapljice se običajno »naslanjajo« tisti, ki trdijo, da so maske neuporabne in nepotrebne. Kaj je torej s temi mikrokapljicami? Če hočemo odgovoriti na to vprašanje, moramo najprej ugotoviti, kako nastanejo. Mikrokapljice so najprej »navadne« velike kapljice, ki jih izdihamo ali izkašljamo, iz njih pa med tem, ko »plavajo« po zraku, izhlapi večina vode. In ker so zaradi manjšanja količine vlage vedno lažje, lahko z zračnim tokom potujejo kar daleč. Ko je zunaj hladno, je izhlapevanja manj, poleti, kio je vroče, pa več, zato je takrat tudi kapljičnih okužb manj.

Te mikrokapljice so dejansko nevarne, a so maske, kljub temu, da jih prepuščajo, proti njim precej učinkovite. Nelogično? Ne. Maske namreč s tem, ko že na izhodu iz ust in nosu ustavijo velike kapljice, te sploh ne preidejo v fazo izhlapevanja in mikrokapljice sploh ne nastanejo. A tudi če kakšna le pride skozi masko, potuje s precej manjšo hitrostjo oziroma ima precej manj vztrajnosti, to pa pomeni, da ne bo potovala prav daleč.

In katera maska je najboljša? Vsaka je boljša kot nič, če jo seveda pravilno nadenemo – tako, da prekrije nos in usta. Pri »domačih« maskah se pogosto zgodi, da je tkanina pregosta. Na prvo žogo se sicer zdi, da bolj kot je tkanina gosta, manj kapljic prepušča, kar je sicer res, a medalja ima še eno plat. Pregosta tkanina preprečuje prehod zraka in ker ta nekam mora, uide z veliko hitrostjo ob robovih maske. Velika hitrost pa… Ali je maska primerno prepustna lahko preizkusimo tako, da si jo nadenemo in poskusimo upihniti svečo na razdalji kakšnih 20-30 cm. Če nam uspe, maska ni pregosto tkana.

Zapisane besede torej potrjujejo to, kar nam znanstveniki govorijo že ves čas – maske niso tu zato, da vas ščitijo pred okužbo ampak zato, da ščitijo druge pred okužbo z vaše strani. Mnogo okužb s covid-19 namreč poteka povsem asimptomatsko, torej da ljudje ne kažejo znakov okužbe in ne vedo, da so kužni. Zato so maske potrebne…Več v spodnjem videu, opremljenem tudi z nazornimi posnetki tega, o čemer smo pisali.


Vir: It's Okay To Be Smart/YouTube

preberite še to

Trendi
Navidezni Wimbledon

Navidezni Wimbledon

Si zamislite finale Wimbledona, v katerem Đoković igra proti Đokoviću?

Trendi
Ne, ni film…

Ne, ni film…

Takole je videti eksplozija na bencinski črpalki, ko zraven ni Hollywooda.

Trendi
Diskete še niso mrtve

Diskete še niso mrtve

Pri Boeingu recimo z njimi nadgrajujejo programsko opremo letal 747.

Trendi
Fotomatematika

Fotomatematika

Googlov filter za aplikacijo Lens omogoča fotografiranje in reševanje matematičnih enačb.

Trendi
TikTok (mogoče) ne bo Microsoftov

TikTok (mogoče) ne bo Microsoftov

Za nakup ameriškega deleža TikToka se menda zanima tudi Twitter.

Trendi
Da vam ne bo treba…

Da vam ne bo treba…

Zakaj nogomet s kroglo za bowling ni dobra ideja…

Trendi
Spati (skoraj) povsod

Spati (skoraj) povsod

S tole blazino boste menda lahko spali kjerkoli.

Trendi
Prilagodljiva električna kolesa

Prilagodljiva električna kolesa

Proizvajalec, ki ima električno kolo za več ali manj vsako nalogo.

Trendi
Zalivanje in pršenje

Zalivanje in pršenje

Ljubitelji rož boste te zalivalke vsekakor veseli.

Trendi
Recept za nesrečo

Recept za nesrečo

Kako spraviti avtomobil na tovornjak? Tako…

Trendi
Dvanajstero veličastnih

Dvanajstero veličastnih

A za zapis glasbe res moramo uporabiti le 12 »črk« oziroma not? Ne, je pa najbolj praktično&hellip...

Trendi
Prihaja brezžična elektrika

Prihaja brezžična elektrika

Nova Zelandija začenja testirati brezžični prenos električne energije na daljše razdalje.