Kdo je kriv in kdo odgovoren

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 24. 06. 2020 06:30:00, Kategorija: Trendi

Ko govorimo o onesnaževanju okolja stvari še zdaleč niso črno-bele.

Kdo je kriv in kdo odgovoren

Emisije toplogrednih plinov so se v zadnjih petdesetih letih skoraj potrojile in znašajo, preračunano v CO2, preko 51 milijard ton letno (2017). In kljub vse večjem zavedanju, da jih moramo zmanjšati, še vedno rastejo. Vsako leto imamo več vročinskih valov, več poplav, stopi se več ledenikov in polarnega ledu, 20 od zadnjih 22 let pa je bilo najtoplejših v zgodovini meritev temperature. Emisije moramo nujno in hitro zmanjšati, s čemer se strinja večina držav, ne strinja pa se, kdo je odgovoren za sedanje stanje in kdo mora prenašati največje breme reševanja stanja. Razvite države se hvalijo z vse večjo uporabo obnovljivih in čistih virov energije in s prstom kažejo na države v razvoju, kot je recimo Kitajska, slednje pa pravijo, da so emisije toplogrednih plinov Zahoda posledica  življenjskega sloga, pri njih pa gre za preživetje in da zahodne države nosijo največji del krivde za nastalo situacijo in morajo zato tudi največ prispevati za njeno odpravo.

Kdo je torej največji onesnaževalec? Letu 2017 je človeštvo proizvedlo okoli 36 milijard ton CO2. Za 53% so krive azijske države, sledi Severna Amerika z 18% in Evropa s 17%. Največja posamezna onesnaževalka je Kitajska, ki je odgovorna za 27% emisij CO2, sledijo ZDA s 15% in EU z okoli 10%.Ta tri področja so skupaj odgovorna za več kot polovico emisij, torej bi moralo na njih ležati tudi največje breme reševanja težav.

A to je le del slike. Poleg trenutno največjih onesnaževalcev je pomembno tudi, kdo je pripeljal do stanja, kot ga imamo zdaj oziroma kdo so bili največje onesnaževalci v zgodovini. To je slika popolnoma drugačna. Največji onesnaževalec v zgodovini so ZDA, ki so odgovorne za 25 % vseh emisij, sledi EU z 22 %, Kitajska na tretjem mestu pa za 13 %.

Toda tudi tu slika ni popolna. Upoštevanje emisij določenih držav brez upoštevanja števila njihovih prebivalcev ni nekaj, čemur bi se lahko reklo  nepristranska analiza. Bolj zgovorne bi zato bil podatek kakšno je onesnaženje po posameznem prebivalcu. Ti podatki so popolnoma drugačni od prejšnjih, saj recimo največ CO2 po prebivalcu proizvajajo države, katerih najpomembnejša gospodarska panoga je nafta in zemeljski plin. V letu 2017 je, kar zadeva emisije CO2, bil na prvem mestu Katar, sledi mu Trinidad in Tobago, pa Kuvajt in Združeni arabski emirati. Ko govorimo o »ne-naftnih« državah je na prvem mestu onesnaževalcev Avstralija, tesno za njo so ZDA in Kanada, sledi Nemčija, Kitajska pa je šele na petem mestu.

A iz statistike je mogoče izluščiti še več podatkov. Recimo to, da Kitajska od leta 1990 do danes beleži najhitrejši padec revščine v zgodovini, ki pa je tesno povezan z rastjo emisij toplogrednih plinov. Ali pa podatek, da je bogatejša polovica prebivalcev, torej tisti višjega  srednjega in visokega dohodkovnega razreda,  odgovorna za 86 odstotkov toplogrednih plinov. Povprečen Nemec recimo proizvede petkrat več toplogrednih plinov kot povprečen Indijec, povprečen Američan pa v le 2,3 dneva proizvede več CO2 kot povprečen Nigerijec v celem letu.

In pri vsem skupaj je še bolj žalostno to,d a države, ki h globalnemu segrevanju prispevajo najmanj, trpijo največ negativnih posledic.


Vir: Kurzgesagt – In a Nutshell/YouTube

preberite še to

Trendi
Simulator letenja avgusta

Simulator letenja avgusta

Microsoft Flight Simulator zasebni računalnik bo na voljo 18. avgusta.

Trendi
Rekordni Mario

Rekordni Mario

Nekdo je za igro Super Mario Bros. v originalni embalaži odštel 100.000 €.

Trendi
Britanci po poti ZDA

Britanci po poti ZDA

Velika Britanija bo do leta 2027 odstranila vso Huaweijevo opremo, povezano s 5G.

Trendi
Zakaj vlak ropota?

Zakaj vlak ropota?

Tale »razlaga« je stara že nekaj desetletij, a je še vedno aktualna...

Trendi
Klopotačin »klopotec«

Klopotačin »klopotec«

Kaj je v repu klopotače, da lahko ta kača z njim tako rožlja.

Trendi
5G je (verjetno) varen

5G je (verjetno) varen

Najnovejša študija ni pokazala vplivov 5G na zdravje.

Trendi
Disleksija v živo

Disleksija v živo

Bi radi doživeli, kaj prestajajo ljudje, ki jih muči disleksija? Lahko.

Trendi
Nad vročino z barvo

Nad vročino z barvo

Stroške klimatizacije je mogoče znižati tudi z barvo. Superbelo barvo...

Trendi
Na vlakec lahko, vendar…

Na vlakec lahko, vendar…

Na Japonskem lahko greste na vlak smrti, le kričati ne smete. Korona…

Trendi
THC proti bolečinam

THC proti bolečinam

Prvi klinični testi mikrodoziranja THC v boju proti kroničnim bolečinam.

Trendi
Stella bi jedla

Stella bi jedla

Govoreča psička zna tvoriti »človeške« stavke…

Trendi
Gostilniški lunapark

Gostilniški lunapark

S tole pripravo vam je lahko slabo tudi zunaj zabaviščnega parka. A verjetno ne bo…