Konec izogibanju davkom

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7. 06. 2021 04:59:00, Kategorija: Trendi

Apple, Amazon, Google in druščina bodo plačevali 15-odstotni davek na prihodke.

Konec izogibanju davkom
Ta teden se bo v britanskem Cornwallu odvil nov vrh skupine sedmih najmočnejših gospodarstev na svetu (G7). Tega praviloma vedno spremljajo protesti različnih nevladnih organizacij, ki opozarjajo na najrazličnejše napake in nepravilnosti, ki jih v imenu gospodarskega napredka, počnejo najbogatejše države na svetu. Bodo nevladniki letos imeli vsaj en razlog manj za jezo? Pravzaprav ne.

Voditelji ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije, Kanade in Japonske so po večletnih pogajanjih, ki so se vedno znova zatikala zaradi različnih nacionalnih interesov, (končno) dosegli dogovor o »najmanj« 15-odstotni obdavčitvi multinacionalk. Apple, Amazon, Google in podobne multinacionalke se tako ne bodo več mogli izogibati plačevanju davkov, kot so se do sedaj.

Sliši se dobro, a nevladne organizacije opozarjajo, da je odstotek absolutno prenizek. »Naše ocene kažejo, da bi na globalni ravni s 25-odstotno davčno stopnjo lahko pridobili 780 milijard dolarjev dodatnih prihodkov, multinacionalke pa bi še vedno ohranile tri četrtine svojih dobičkov. Če bi uvedli takšno pravičnejšo davčno stopnjo, kot jo predlagamo mi, bi države zunaj G7 dobile 355 milijard dolarjev, če bi v G7 obdržali 15-odstotni davek, pa bi te države dobile zgolj 100 milijard dolarjev, medtem ko bi najbogatejše zadržale 170 milijard,« je povedal Alex Cobham, direktor Tax Justice Network, organizacije, ki že leta opozarja na potrebo uvedbo globalnega davka za multinacionalke.

In kako je sploh prišlo do tega, da ta podjetja ne plačujejo davkov oziroma so ti simbolični? Vse skupaj se je začelo že kakšnih 40 let nazaj, ko so nekatere države pričele nižati stopnje davka na dobiček s ciljem pritegniti tuja, predvsem informacijska podjetja, ki so se takrat »kopala v denarju«. Nižanje davčne stopnje je postalo kar nekakšna tekma, pri kateri je v Evropi prednjačila Irska, ki je davek znižala na 12,5 odstotka, multinacionalkam pa ponudila tudi ugoden nakup nepremičnin. Na ta način so k sebi privabili celo vrsto velikih podjetij in postali center evropske informacijske industrije. Druge države se tako drastičnega znižanja davkov niso šle, so pa jih kljub temu spustile in tako povprečen davek na dobiček multinacionalk v Evropi znaša 20 odstotkov, kar je le polovica tistega iz osemdesetih let. V praksi to torej pomeni, da bodo davek morale dvigniti le tiste države, kjer je ta nižji od 15 odstotkov, tiste, ki imajo višjega, pa ga bodo, če bodo hotele, lahko celo znižale.

Očitno gre za odločitev, ki ne bo imela nekega pametnega učinka, česar se zavedajo tudi pri multinacionalkah, saj se te z odločitvijo strinjajo in jo pozdravljajo.

Vir: BBC News

preberite še to

Trendi
Se res vidi iz vesolja?

Se res vidi iz vesolja?

Je Veliki kitajski zid res viden iz vesolja. Pa je res tako? Astronavti pravijo, da ne…

Trendi
Sončni mrk z letala

Sončni mrk z letala

Kako je videti sončni mrk na višini 10.000 metrov?...

Trendi
Zataknila se je…

Zataknila se je…

Mlada dama je moral klicati gasilce, ker se je zataknila v – stolu…

Trendi
Vprašal je… kaj?

Vprašal je… kaj?

Gospoda kongresnika je zanimalo… saj ne boste verjeli…

Trendi
Varuška z drugega planeta

Varuška z drugega planeta

Ko ugotoviš, da je varuška tvojih otrok… Predator…

Trendi
Biden za dokaze

Biden za dokaze

Novi ameriški predsednik se TikToka loteva malce drugače… Najprej dokazi, potem palica...

Trendi
Proteza za račko

Proteza za račko

Ena največjih koristi sodobnih tehnologij je izdelava najrazličnejših protez. Tudi za račke…

Trendi
»Čelado boš nosil in pika!«

»Čelado boš nosil in pika!«

Da čelada ni modni dodatek in da je vredno potrpeti, tudi če vas pod njo srbi glava ali menite, da ste videti ...

Trendi
Da ne bo treslo

Da ne bo treslo

Kako popraviti glasen ventilator? Tako…

Trendi
Rastlinski pogovor

Rastlinski pogovor

Znanstveniku je uspelo pripraviti dve rastlini do tega, da sta se pogovarjali... Recimo...

Trendi
Odmrznjen in buden

Odmrznjen in buden

Majhen kotačnik, ki je bil zmrznjen 24.000 let, se je zbudil…

Trendi
Tudi tako se promovira cepljenje

Tudi tako se promovira cepljenje

Če ZDA uspe cepiti 80 odstotkov odraslih, dobi cela država rundo piva…