Probiotik iz kruha

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7. 06. 2024 05:28:00, Kategorija: Trendi

Iz starega kruha je mogoče narediti zdrav in menda tudi okusen probiotični napitek…

Probiotik iz kruha
Pred nekako tremi leti so znanstveniki univerze v Singapurju odkrili, kako iz okare, malce smrdeče odpadne tekočine, ki nastane pri izdelavi tofuja in sojinega mleka, izdelati zdrav in okusen probiotični napitek. Okari so dodali kvasovko Lindnera saturnus NCYC 22, encim Viscozyme L in bakterije Lactobacillus paracasei L26 in dobili pijačo »sadnega« vonja in okusa, ki je vsebovala najmanj milijardo živih probiotikov po porciji, vključno z izoflafoni, naravnimi antioksidanti, ki blagodejno vplivajo na srce, prehranske vlaknine in aminokisline.

Lansko leto je ista skupina znanstvenikov našla še en »material«, ki ga je mogoče rešiti pred odpadom in iz njega narediti probiotični napitek. To je – star kruh. Kruh, ki mu je potekel rok trajanja, so razrezali na majhne koščke, zmešali z vodo in zmleli, da so dobili  gosto kašo. To so nato pasterizirali in ji dodali probiotične bakterije in kvas in tako sprožili fermentacijo. Ko je ta po enem dnevu naredila svoje, je nastala kremasta, nekoliko sladka in rahlo gazirana pijača, ki je še po šestih tednih na sobni temperaturi vsebovala več kot milijardo probiotikov, kar je tudi priporočilo Mednarodnega znanstvenega združenja za probiotike in prebiotike.

Ideja je vsekakor več kot dobrodošla, saj na trgu primanjkuje ne-mlečnih pro- in prebiotikov, veseli pa je bodo tudi peki, ki bodo lahko del neprodanega kruha spremenili v nov prodajni izdelek.

Vir: National University of Singapore

preberite še to

Trendi
Bi spali na javnem stranišču?

Bi spali na javnem stranišču?

V Veliki Britaniji je nek podzemni javni WC ponovno oživel kot - butični hotel.

Trendi
Prozorna koža?

Prozorna koža?

Si lahko zamislite koliko lažje bi lahko kirurgi, fizioterapevti opravljali svoje delo, če bi lahko dogajanje ...

Trendi
Piščanci brez perja

Piščanci brez perja

Ni jih treba skubiti, ni jim vroče, hitreje rastejo… ampak…

Trendi
Matematični model evolucije

Matematični model evolucije

Umetna inteligenca potrdila pravilnost tako imenovane Müllerjeve mimikrije.

Trendi
Včasih ne gre drugače...

Včasih ne gre drugače...

Kako je videti, ko strokovnjaki razstrelijo 1000-kilogramski ostanek iz 2. svetovne vojne...

Trendi
Ali novorojenčki potrebujejo elektronsko pošto?

Ali novorojenčki potrebujejo elektronsko pošto?

Prvi odgovor bi seveda bil, da absolutno ne, ko pa malce razmislimo, je ideja pravzaprav genialna. Zakaj?

Trendi
Princip je princip!

Princip je princip!

Ignoriranje neznane številke ni vedno dobra ideja… Včasih je javljanje nuja...

Trendi
S hrano nad alergije na hrano

S hrano nad alergije na hrano

Sliši se nelogično, a najnovejše raziskave kažejo, da bi se proti težavam z alergijami na h...

Trendi
Ta pa je bedak!

Ta pa je bedak!

Francoskega TikTokerja, ki je na ulicah Pariza strašil mimoidoče z lažnimi injekcijami, so obsodili na ...

Trendi
Denarni ekvivalent bolečine

Denarni ekvivalent bolečine

Z denarjem opisana bolečina je bolj natančna od vprašanja: »Kako močno vas to boli?«

Trendi
Pompeji so še vedno nesrečni

Pompeji so še vedno nesrečni

Kanadčanka je vrnila pet artefaktov, ki jih je skrivaj odnesla iz Pompejev.

Trendi
Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Tale simpatičen in prijazen kuščar ima eno lastnost, ki bi si jo ljudje še kako želeli – s...