Probiotik iz kruha

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7. 06. 2024 05:28:00, Kategorija: Trendi

Iz starega kruha je mogoče narediti zdrav in menda tudi okusen probiotični napitek…

Probiotik iz kruha
Pred nekako tremi leti so znanstveniki univerze v Singapurju odkrili, kako iz okare, malce smrdeče odpadne tekočine, ki nastane pri izdelavi tofuja in sojinega mleka, izdelati zdrav in okusen probiotični napitek. Okari so dodali kvasovko Lindnera saturnus NCYC 22, encim Viscozyme L in bakterije Lactobacillus paracasei L26 in dobili pijačo »sadnega« vonja in okusa, ki je vsebovala najmanj milijardo živih probiotikov po porciji, vključno z izoflafoni, naravnimi antioksidanti, ki blagodejno vplivajo na srce, prehranske vlaknine in aminokisline.

Lansko leto je ista skupina znanstvenikov našla še en »material«, ki ga je mogoče rešiti pred odpadom in iz njega narediti probiotični napitek. To je – star kruh. Kruh, ki mu je potekel rok trajanja, so razrezali na majhne koščke, zmešali z vodo in zmleli, da so dobili  gosto kašo. To so nato pasterizirali in ji dodali probiotične bakterije in kvas in tako sprožili fermentacijo. Ko je ta po enem dnevu naredila svoje, je nastala kremasta, nekoliko sladka in rahlo gazirana pijača, ki je še po šestih tednih na sobni temperaturi vsebovala več kot milijardo probiotikov, kar je tudi priporočilo Mednarodnega znanstvenega združenja za probiotike in prebiotike.

Ideja je vsekakor več kot dobrodošla, saj na trgu primanjkuje ne-mlečnih pro- in prebiotikov, veseli pa je bodo tudi peki, ki bodo lahko del neprodanega kruha spremenili v nov prodajni izdelek.

Vir: National University of Singapore

preberite še to

Trendi
Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Sodobne tehnologije s seboj prinašajo mnogo izzivov, ko smo jim vse težje kos. Kateri so ti izzivi? Kak...

Trendi
Stimulator presredka

Stimulator presredka

Menda pomaga pri težavah s prezgodnjim izlivom…

Trendi
Brisača je boljša...

Brisača je boljša...

Raziskava je pokazala, da električni sušilniki rok opravljajo odlično delo zbiranja bakterij in njihovo...

Trendi
Kaj koga kje straši

Kaj koga kje straši

Verjetno ima vsaka država na svetu neko svoje »strašilo«, pošast ali pojavo, s kater...

Trendi
Najdražja tekočina na svetu

Najdražja tekočina na svetu

En liter stane slabih 8,5 milijona evrov, pa še hudo strupena je…

Trendi
Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Nova dognanja, ki bi lahko preprečila bakterijam, da postanejo odporne na antibiotike

Trendi
Potresno tuširanje

Potresno tuširanje

Kaj se zgodi, če imate na vrhu stolpnice bazen in pride do potresa? Tole.

Trendi
Rekordni »megablisk«

Rekordni »megablisk«

Najdaljša do zdaj zabeležena strela je bila dolga več kot 800 km.

Trendi
Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas pasji pogled tako očara…

Trendi
Skrivnost je (tudi) v stresu

Skrivnost je (tudi) v stresu

Znanstveniki so ugotovili, da bi z blokado stresnega proteina bilo mogoče preprečiti debelost in diabetes.

Trendi
Zakaj učenje na pamet, če ni treba?

Zakaj učenje na pamet, če ni treba?

Še en trik, za katerega bi bili veseli, če bi nam ga v srednji šoli kdo pokazal.

Trendi
Kaj je jedel Ötzi?

Kaj je jedel Ötzi?

Znanstveniki so uspeli najti možakov želodec, iz njega vzeti vzorce in ugotoviti, kaj je jedel, preden ga je d...