Brezvizumsko potovanje

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 20. 11. 2023 06:03:00, Kategorija: Trendi

ZDA želijo uveljaviti dvostranski dostop do biometričnih podatkov EU… A jim ne uspeva…

Brezvizumsko potovanje
Kot je videti, Washingtonu zaenkrat ni uspelo uveljaviti zahtevanega »partnerstva za okrepljeno varovanje meja« na nivoju EU, zato bodo zdaj »napadli« posamezne države članice.

ZDA z letom 2027 od EU pričakujejo »neprekinjeno in sistematično posredovanje« podatkov o prstnih odtisih in drugih biometričnih značilnostih za brezvizumski vstop iz EU. V okviru zahtevanega »okrepljenega partnerstva za varnost na mejah« (EBSP) bi lahko mejni organi »preverili prstne odtise potnikov, ki želijo vstopiti ali pridobiti status priseljenca, glede na njihove ustrezne kazenske, teroristične in osebne evidence«. V primeru, da je potnik v kateri od omenjenih evidenc, bi se tem organom nato poslali podrobnejši osebni podatki. Takšen sporazum naj bi postal nov pogoj za sodelovanje v programu za odpravo vizumov (VWP). Septembra so poslanci Evropskega parlamenta iz skupine Zelenih kritizirali dejstvo, da je projekt »sprožil številne pomisleke glede temeljnih pravic in varstva podatkov«, pritožili pa so se tudi nad »pomanjkanjem preglednosti pri pogajanjih«.

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je poslance, ki so zahtevali informacije, obvestila, da v Bruslju razmišljajo o študiji izvedljivosti v okviru »pragmatičnega pristopa«, ki se ga izvaja že zdaj, rezultati študije pa bi lahko bili podlaga za prihodnjo razpravo o tem, kako izboljšati izmenjavo informacij med EU in ZDA na področju varovanja meja. Pri tem je zagotovila, da v okviru izvajanja študije ne bo prišlo do izmenjave dejanskih podatkov. Obenem je poudarila, da se je čezatlantska delovna skupina EBSP sestala dvakrat, in sicer 6. in 27. septembra 2022 in da »nadaljnji sestanki trenutno niso načrtovani.« In očitno jih res več ne bo, saj so tudi Američani sporočili, da naj bi čezatlantska delovna skupina prenehala z delom. Ameriška želja, da bi se »partnerstvo za okrepljeno varovanje meja« izvedlo v enem zamahu s sporazumom za vse države članice EU, torej ni bila uslišana.

A to ne pomeni, da so ZDA obupale. Ker skupinski dogovor očitno ni mogoč, želijo v Washingtonu svoje zahteve uveljaviti dvostransko, torej prek sporazumov s posameznimi državami EU, kar pa je v bistvu slaba novica, saj bi lahko bilo varstvo zasebnosti državljanov v nekaterih primerih še bolj ogroženo zaradi manjše pogajalske moči zlasti manjših držav članic.

Chris Jones, direktor britanske organizacije za državljanske pravice Statewatch, meni, da ZDA nedvomno še naprej želijo »dostop do vse več biometričnih podatkovnih zbirk EU«. Zato je pomembno spremljati vsa tekoča pogajanja o dvostranskih sporazumih. Nemška in francoska vlada sta na primer že podvomili o dodani vrednosti zahtevanega partnerstva. Ena od pogajalskih točk je bila namreč tudi »zagotovitev popolne vzajemnosti« pri dostopu do podatkov, povezanih s programom za odpravo vizumov. V začetku leta je takratno švedsko predsedstvo Sveta EU ugotovilo, da takšne vzajemnosti ni in da to kaže, »da so ZDA želele prejeti več, kot so bile pripravljene dati«.

Vir: Statewatch, Evropska komisija

preberite še to

Trendi
Vlečnica v nahrbtniku

Vlečnica v nahrbtniku

Smuka izven uradnih smučišč je lahko še bolj zabavna, če ima človek vlečnico kar s seboj…

Trendi
Konec kratkovidnosti?

Konec kratkovidnosti?

Pametna očala, ki, če jih nosite 60-90 minut na dan, ozdravijo kratkovidnost.

Trendi
Tudi sove se bojijo

Tudi sove se bojijo

Grmenje ni neprijetno le za ljudi in domače živali, tudi sove imajo težave z njim.

Trendi
»Navpični gozd« ni tak, kot so si želeli

»Navpični gozd« ni tak, kot so si želeli

Namesto svežega zraka komarjev polna džungla...

Trendi
Očala za diabetike

Očala za diabetike

Raven sladkorja bo mogoče meriti tudi z – očali.

Trendi
Konec telefonov v šolah?

Konec telefonov v šolah?

Novi novozelandski premier se zavzema za prepoved uporabe telefonov v šolah

Trendi
Stropno skladišče

Stropno skladišče

Kam s stvarmi v majhnih stanovanjih? Pod strop…

Trendi
Navidezna resničnost namesto narkoze?

Navidezna resničnost namesto narkoze?

Pri določenih operacijah bi namesto sedacije lahko uporabili slušalke in očala za navidezno resničnost&...

Trendi
Odprt razvoj zdravil je hitrejši

Odprt razvoj zdravil je hitrejši

Projekt »COVID Moonshot« se je začel leta 2020 s pozivom k razvoju zdravila proti koronavirusu. Ka...

Trendi
Brzostrelni detel

Brzostrelni detel

Samci so ugotovili, da se njihov klic sliši precej dlje, če trkajo ob kaj kovinskega…

Trendi
Svinčnik s sklopko in zobnikom

Svinčnik s sklopko in zobnikom

Mehanizem ob vsakem dvigu svinčnika minico zavrti in s tem omogoča enakomerno obrabo in lepše črte.

Trendi
Lubenice in bobni

Lubenice in bobni

Kaj imajo skupnega zrele lubenice in nigerijski bobni