Znanstveniki britanskega centra John Innes so kartirali genom kitajske češnje (Melia azedarach), ki je članica družine mahagonijev, in z molekularno analizo identificirali encime v biosintezni poti, ki jo rastlina uporablja za proizvodnjo azadirona. Medtem so kolegi z univerze Stanford v ZDA z isto tehniko razkrili encime, ki jih citrusi uporabljajo za proizvodnjo kihadalaktona A, še enega limonoida. Opremljeni s tem znanjem, so raziskovalci nato ustvarili gensko spremenjeno rastlino Nicotiana benthamiana (bližnji sorodnik tobaka), ki proizvaja velike količine obeh limonoidov. Z njeno predelavo bi menda lahko pridobili bistveno veliko večje količine limonoidov, poleg tega pa bi bila predelava precej cenejša in bolj trajnostna. »Z odkritjem encimov, potrebnih za proizvodnjo limonoidov, smo odprli vrata alternativnemu proizvodnemu viru teh dragocenih kemikalij,« je dejala Dr. Hannah Hodgson iz Centra John Innes, soavtorica članka o raziskavi.
Raziskava je bila nedavno objavljena v reviji Science.
Vir in slika: John Innes Centre