Uživanje kaffeosta ima globoke kulturne korenine med pastirji severnih jelenov na severu Švedske in Finske. Pripoveduje se, da so polnomadski Sami med svojimi potovanji odkrili to okusno kombinacijo kave in sira. Opazili so, da jim kaffeost pomaga pri pomanjkanju natrija, vroča kava pa jih je grela in jim dajala potrebno energijo za potovanje skozi mraz.

Kava in sir morda ne zvenita kot popolna kombinacija za večino ljudi, a v Skandinaviji priljubljenost kaffeosta narašča. Posebne kavarne vse pogosteje ponujajo kaffeost, skupaj z različicami, ki uporabljajo sir iz kravjega ali kozjega mleka, poleg tradicionalnega leipäjuusto iz mleka severnih jelenov.
Prejšnji mesec je EU podelila kaffeostu status »zaščitene označbe porekla« na pobudo lokalnih sirarjev, ki so želeli ohraniti del svoje kulinarične dediščine in morda privabiti radovedne ljubitelje kave v svojo regijo.
Vir: Atlas Obscura