Zasebnost? Kaj je to?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 5. 08. 2022 07:41:00, Kategorija: Trendi

Zadeva se je sicer zgodila v ZDA, a ker od tam na žalost marsikaj uvažamo, bomo počasi verjetno tudi takšne vdore v zasebnost.

Zasebnost? Kaj je to?
Na prvi pogled digitalna zasebnost in serija oboroženih ropov nimata nič skupnega. A če vrhovno sodišče tako vplivne države, kot je ZDA, pri preiskavi »klasičnih« in ne kakšnih računalniških ropov dovoli tak vdor v zasebnost, kot je to storilo v primeru, imenovanem Carpenter proti ZDA, potem nas lahko upravičeno skrbi za našo zasebnost v prihodnosti. Za kaj je šlo?

Timothy Carpenter vsekakor ni zgled vzornega državljana. Sodišče ga je spoznalo za krivega organizacije dobave orožja za celo vrsto oboroženih ropov in ga letra 2017 obsodilo na več kot 100 let zapora. V svojih pohodih  je Carpenter napadal predvsem trgovine z elektroniko, njegov najljubši plen pa so bili pametni telefoni. Kar je precej ironično, glede na to, da je prav telefon tisti, okoli katerega se vrti omenjeni sodni proces.

Glavni dokaz, ki ga je tožilstvo predložilo med sojenjem Carpenterju, so lokacijski podatki njegovega telefona, ki jih je mobilni operater predal organom pregona. Iz njih je bilo razvidno, kje se je Carpenter gibal 127 dni, kolikor so trajali roparski pohodi. Zabeleženih je bilo preko 13.000 stikov z različnimi baznimi postajami, kazali pa so na to, da je bil Carpenter v bližini prav vseh ropov. Dokaz je bil tako prepričljiv, da so nepridiprava obsodili.

A kot je to v navadi, se je možak pritožil s trditvijo, da so mu bile kršene ustavne pravice, točneje, da je tožilstvo kršilo četrti amandma k ameriški ustavi. Ta prepoveduje preiskavo zasebnih prostorov in predmetov brez sodnega naloga ter uporabo tako pridobljenih dokazov na sodišču, še bolj pomembno pa je to, da je dovoljena preiskava le za predmete in prostore, navedene v nalogu. Ker je amandma bil sprejet konec 18. stoletja, imajo ZDA sedaj z njim precejšnje težave Za svet, v katerem imamo celo vrsto nadzornih sistemov, od varnostnih kamer, cestninskih postaj, avtobusnih in železniških postaj pa do telefonov, ga je zelo težko umestiti v sodobne razmere, saj bi vse od naštetega lahko sodilo na področje nelegalnega nadzora.

In na kaj se je skliceval Carpenter? Na to, da je mobilni operater organom pregona predal podatke o njegovem gibanju le na prošnjo, torej brez sodnega naloga. Če bi sodišče argumente upoštevalo, bi lahko zavrnilo vse podatke, pridobljene od mobilnega operaterja in možaka bi verjetno morali izpustiti, saj za njegova dejanja ne bi bilo več dovolj dokazov. Zadeva je prišla celo do ameruiškega Vrhovnega sodišča, kjer so sodniki pritožbo zavrnili. A ne prav enotno, saj je bil rezultat 5:4.

Sliši se dokaj bizarno, a tako je. Organi pregona so zavzeli pozicijo, da ko smo se enkrat strinjali s pogoji poslovanja, smo pristali tudi na to, da lahko mobilni operaterji spremljajo naše gibanje. To nadalje pomeni, da smo se s tem, ko smo te podatke prepustili nekomu tretjemu, po lastni volji odrekli določenega dela zasebnosti. Iz tega potem sledi, da policija za pregled teh podatkov ne potrebuje sodnega naloga.

Vam je takšna logika všeč? A res ne moremo več pričakovati nobene zasebnosti? Da, seveda vemo, da operaterji lahko preko baznih postaj spremljajo gibanje mobilnih telefonov v omrežju, toda ali se dejansko tudi zavedamo posledic? Se zavedamo, da lahko policija dobi podatke o našem gibanju za mesece ali celo leta nazaj? Smo res postali tako nori na tehnologijo, da smo pripravljeni požreti tudi svojo zasebnost? Očitno! Zakaj? Zato, ker je alternativa več ali manj življenje brez telefona, česar si v  21. stoletju več ne znamo predstavljati.

Je mogoče kaj narediti? Je, s sprejetjem ustrezne zakonodaje, ki bi sledila sodobnim tehnološkim trendom. Telefon namreč ni le nekaj, s čemer bi klicali ali pošiljali sporočila, ampak je tudi kamera, predvajalnik glasbe in filmov, koledar, rokovnik, knjižnica, dnevnik, snemalnik, časopis, televizor in še kaj, zato ga brez ustreznega naloga ne bi smelo biti dovoljeno pregledovati, pa naj gre za lopova gor ali dol. ▪

preberite še to

Trendi
Pankerji, opice in škrati

Pankerji, opice in škrati

Promocijska vsebina
Aplikacija hi in Mastercard predstavljata prvo kartico, ki omogoča uporabo NFT-podobe.

Trendi
Bodo kmalu hitrejši od Bolta?

Bodo kmalu hitrejši od Bolta?

Dvonožni roboti znajo tudi dokaj hitro teči…

Trendi
Jamrajoča letala

Jamrajoča letala

Potniki več letal družbe American Airlines poročajo o čudnih zvokih iz razglasnega sistema…

Trendi
Zaljubljeni papagaj

Zaljubljeni papagaj

Da ljubezen očitno ne pozna meja se je prepričal tudi ta snemalec…

Trendi
S herpesom nad raka

S herpesom nad raka

Gensko spreminjanje virusov kot obetajoč pristop k zdravljenju raka…

Trendi
Korenček in ohrovt

Korenček in ohrovt

Otroci že v maternici vedo, kaj jim je všeč in kaj ne…

Trendi
Kruh z belo skorjo

Kruh z belo skorjo

Da je ne bi odstranjevali, so Japonci iznašli kruh z belo skorjo…

Trendi
Smetimo tudi vesolje…

Smetimo tudi vesolje…

V nizki orbiti okoli našega planeta kroži na tisoče kosov takšnih in drugačnih odpadkov…

Trendi
»Pridite, pridite!«

»Pridite, pridite!«

Bo beljakovina, ki pritegne spermo k jajčecem, odklenila nove načine zdravljenja neplodnosti?

Trendi
Svetilka, ki nas spremlja

Svetilka, ki nas spremlja

Namizna svetilka, ki sveti točno tja, kjer je to potrebno

Trendi
Z glasbo nad stres...

Z glasbo nad stres...

Znanstveniki pravijo, da tale pesem zniža raven stresa za 65 odstotkov…

Trendi
Nenavadna in nepričakovana povezava

Nenavadna in nepričakovana povezava

Nad simptome avtizma z zdravilom proti – driski…