90-stopinjsko steklo

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 5. 10. 2019 07:37:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so (končno) iznašli metodo, kako upogniti steklo pod pravim kotom.

90-stopinjsko steklo
Sliši se dokaj nenavadno, toda do sedaj okenskega stekla ni bilo mogoče upogniti za 90 stopinj. Če naj okno potekalo okoli vogala prostora, je bilo vedno sestavljeno iz dveh med seboj zlepljenih delov ali pa je bila med njima kakšna kovinska ali podobna spojna letev. Težava ostrih kotov je v tem, da pri obstoječih metodah segrevanja in upogibanja (pre)pogosto prihaja do deformacij na mestu upogiba in posledično do neuporabne kakovosti izdelka.

No, znanstveniki nemškega inštituta Fraunhofer so sedaj razvili metodo, pri kateri teh deformacij ni. Ideja je pravzaprav dokaj preprosta. Celotno steklo se najprej segreje na 500°C, kar je malo pod temperaturo, pri kateri se steklo prične upogibati. Nato se mesto upogiba dodatno segreje z laserskim žarkom do te mere, da postane upogljivo, nakar se izpod njega umakne podpora, gravitacija pa poskrbi za upogib. Ko se steklo ohladi, spet postane čvrsto in brez deformacij.

Z laboratorijsko opremo, ki jim je bila na voljo, je znanstvenikom uspelo upogniti stekleno ploščo velikosti enega kvadratnega metra, sedaj pa iščejo partnerja, ki bi bil zadevo pripravljen spraviti v industrijske okvirje.

In zakaj je pravokotno steklo tako pomembno? Arhitekti ga bodo vsekakor veseli, prav pa bo prišlo tudi na recimo medicinskem področju, saj omogoča izdelavo površin brez vrzeli, v katerih bi se lahko nabirali bacili.

Vir: Fraunhofer

preberite še to

Trendi
Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Kaj z nami počnejo nove tehnologije?

Sodobne tehnologije s seboj prinašajo mnogo izzivov, ko smo jim vse težje kos. Kateri so ti izzivi? Kak...

Trendi
Stimulator presredka

Stimulator presredka

Menda pomaga pri težavah s prezgodnjim izlivom…

Trendi
Brisača je boljša...

Brisača je boljša...

Raziskava je pokazala, da električni sušilniki rok opravljajo odlično delo zbiranja bakterij in njihovo...

Trendi
Kaj koga kje straši

Kaj koga kje straši

Verjetno ima vsaka država na svetu neko svoje »strašilo«, pošast ali pojavo, s kater...

Trendi
Najdražja tekočina na svetu

Najdražja tekočina na svetu

En liter stane slabih 8,5 milijona evrov, pa še hudo strupena je…

Trendi
Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Bodo »stari« antibiotiki spet učinkoviti?

Nova dognanja, ki bi lahko preprečila bakterijam, da postanejo odporne na antibiotike

Trendi
Potresno tuširanje

Potresno tuširanje

Kaj se zgodi, če imate na vrhu stolpnice bazen in pride do potresa? Tole.

Trendi
Rekordni »megablisk«

Rekordni »megablisk«

Najdaljša do zdaj zabeležena strela je bila dolga več kot 800 km.

Trendi
Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Zakaj so psi tako ljubki? Pogled je tisti...

Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas pasji pogled tako očara…

Trendi
Skrivnost je (tudi) v stresu

Skrivnost je (tudi) v stresu

Znanstveniki so ugotovili, da bi z blokado stresnega proteina bilo mogoče preprečiti debelost in diabetes.

Trendi
Zakaj učenje na pamet, če ni treba?

Zakaj učenje na pamet, če ni treba?

Še en trik, za katerega bi bili veseli, če bi nam ga v srednji šoli kdo pokazal.

Trendi
Kaj je jedel Ötzi?

Kaj je jedel Ötzi?

Znanstveniki so uspeli najti možakov želodec, iz njega vzeti vzorce in ugotoviti, kaj je jedel, preden ga je d...