Ognja ne uporabljamo le ljudje

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 5. 06. 2024 05:15:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so ugotovili, da kar nekaj avstralskih ptic roparic namenoma povzroča požare in s tem izbeza plen iz njihovih skrivališč.

Ognja ne uporabljamo le ljudje
Avstralska divjina je znana po požarih. Suha trava in grmovje se zelo hitro vnameta, najpogostejši vzrok pa so udari strel in človek. Ti požari znajo biti zelo obsežni in nevarni, lahko pa so tudi koristni, predvsem za lovce, pri čemer mislimo na ljudi in živali. Avstralski aborigini že od pamtiveka lovijo tudi tako, da zanetijo ogenj in s tem na plano izbezajo različne živali, s katerimi se hranijo. Ogenj pa imajo iz enakega razloga rade tudi druge živali, med drugim tudi ptice, saj jim ogenj precej olajša iskanje hrane.

Vse to so znana dejstva. Manj znano pa je, da ptice ne le čakajo na ogenj ampak ga znajo same tudi zanetiti. Avstralski znanstveniki so v reviji Journal of Ethnobiology objavili rezultate raziskave, v kateri so ugotovili, da kar nekaj vrst avstralskih ptic roparic uporablja način lova, kjer na nekem mestu namenoma zanetijo ogenj, s tem na plano preženejo kuščarje, glodavce in druge živali, s katerimi se prehranjujejo. Mislili bi si, da gre za revolucionarno odkritje, a ni tako – avstralski domorodci baje to vedo že kakšnih 40.000 let in imajo za te ptice tudi posebno ime – ognjeni sokoli.

Znanstveniki so ugotovili, da gre predvsem za tri vrste roparic – črnega škarnika (Milvus migrans), žvižgajočega škarnika (Haliastur sphenurus) in rjavega sokola (Falco berigora), ki ogenj netijo tako, da poberejo tleče vejice iz enega požara in jih prenesejo drugam. In tega ne delajo slučajno ampak namenoma.

In kako vedo, da gre za zavestno dejanje? Prvo idejo o tem so dobili iz »Jaz, aborigin«, avtobiografske knjige avstralskega domorodca Waipuldanya Phillipa Robertsa, v kateri je zapisal, da je videl sokola, kako je s kremplji pobral tlečo vejico, jo odnesel do zaplate suhe trave in tam spustil na tla. Potem so on in njegovi »prijatelji« krožili nad tem mestom in čakali, da se ogenj razširi in povzroči eksodus glodavcev in kuščarjev. Ko je vse skupaj pogorelo in ko so polovili vse, kar so lahko, so proces ponovili drugje.

Podobne izkušnje so opisali tudi nekateri gasilci, ki so se spopadali s požari v divjini. Dick Eussen, izkušeni profesionalni gasilec iz Severnega teritorija je takšno obnašanje doživel večkrat: »Ves dan smo se borili z velikim požarom in ko smo mislili, da smo ga ukrotili, smo zagledali žvižgajočega škarnika, ki je v krempljih nosil tlečo vejico in jo spustil kakšnih 20 metrov naprej v suhi travi, kar je povzročilo nov požar. In ko smo pogasili tega, je vražji prič povzročil še šest drugih…«

Soavtor študije in geograf na univerzi Penn State Marc Bonta je za National Geographic povedal, da pravzaprav študija ne odkriva ničesar posebno novega, saj naj bi aborigini takšno obnašanje ptic poznali verjetno že 40.000 let, obstaja pa velika verjetnost, da so se tehnike lova z ognjem tudi sami naučili prav od njih.

Naslednji cilj znanstvenikov je, da tak lov ujamejo v objektiv fotoaparat ali kamere, saj slikovnega materiala na temo še ni.

Vir: Journal of Ethnobiology

preberite še to

Trendi
Neumna šala

Neumna šala

Zaradi »neprimernih fotografij« evakuirano celotno letalo.

Trendi
Zlomljen ključ…

Zlomljen ključ…

… pogosto pomeni menjavo ključavnice ali vsaj obisk mojstra. Mogoče pa ne…

Trendi
Potovalni ovratnik

Potovalni ovratnik

S Trtl Pillow Plus nas vrat po spanju na letalu ali v avtobusu menda ne bo bolel..

Trendi
Čuden ptič

Čuden ptič

Verjetno najbolj nenavaden ptič, kar ste jih videli…

Trendi
Z žogo sestrelil letalo

Z žogo sestrelil letalo

Paragvajec Roberto Gabriel Trigo v svojem kraju velja za pravo nogometno legendo, čeprav ni bil ravno dober no...

Trendi
Reaktivec v vaši kleti…

Reaktivec v vaši kleti…

...ali kaj imata skupnega nadzvočno letalo in steklenica penečega.

Trendi
Na to pa niso pomislile

Na to pa niso pomislile

Tri Kitajke niso smele na letalo nazaj domov, saj njihov obraz zaradi plastične operacije ni več ustrezal tist...

Trendi
Obletnica smrti čudovite Koko

Obletnica smrti čudovite Koko

Danes mineva šest let od smrti slavna gorile, ki je razumela človeški govor in znala komunicirat...

Trendi
Mit, ki noče umreti

Mit, ki noče umreti

Ste že kdaj slišali, da menda uporabljamo le 10 odstotkov svojih možganov? No, to ni res…

Trendi
Potresno navijanje

Potresno navijanje

Mehiški navijači v domovini so tako navdušeno proslavljali gol proti Nemčiji, da se seizmografi ...

Trendi
Domače ne deluje!

Domače ne deluje!

Znanstveniki opozarjajo, da kreme za sončenje domače izdelave ne delujejo.

Trendi
Ko zadene udarni val

Ko zadene udarni val

Tole snemanje posledic izbruha vulkana bi se lahko slabo končalo...