Sedem razlogov za odkup terjatev

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 20. 11. 2020 03:42:00, Kategorija:

Promocijska vsebina
Primerno za vsako podjetje, a premalo uporabljeno.

Sedem razlogov za odkup terjatev

Nihanja v likvidnosti so realnost poslovanja, zaradi gospodarskih posledic pandemije covid-19 pa so likvidnostni šoki še večji. Tudi podjetjem, ki sicer dobro poslujete, se lahko kdaj zgodi, da zaradi čakanja na plačila za že dobavljeno blago ali opravljene storitve na računu nimate dovolj sredstev za tekoče obveznosti. V takih primerih je treba hitro pridobiti finančna sredstva, da ne pride do motenj v poslovanju. Dobra rešitev je storitev odkupa terjatev, ki podjetjem prinaša vrsto prednosti. Odkrivamo sedem najpomembnejših.

»Storitev odkupa terjatev pri banki je lahko primerna za vsako podjetje, v vseh panogah, vendar podjetja to možnost še vedno premalo izkoriščajo,« ugotavlja Matija Mazalović, vodja oddelka Odkup terjatev v NLB. Razlog za to je, da storitev premalo poznajo, še zlasti mala podjetja. Nekatera podjetja menijo tudi, da bo prodaja terjatev negativno vplivala na odnos z dobaviteljem. V resnici je nasprotno, odnos z dobaviteljem se lahko celo izboljša, saj jim lahko na račun prodaje terjatev ponudijo daljše plačilne roke. Obstaja veliko razlogov, da se podjetja odločite za prodajo terjatev.

Matija Mazalović, vodja oddelka Odkup terjatev v NLB

1. Ugoden in hiter vir financiranja
Prodaja terjatev banki je lahko hiter in ugoden način financiranja. Sredstva na račun lahko prejmete še isti dan, ko je pogodba za odkup terjatev sklenjena in potrjena izjava dolžnika. Banka vam bo za odkup terjatev zaračunala diskont in nadomestilo za odkup terjatev. Strošek je odvisen od tveganja dolžnika, roka zapadlosti terjatve in nekaterih drugih dejavnikov. V večini primerov je skupni strošek pod 0,3 % za vsak mesec do zapadlosti. »Stroški so lahko tudi nižji od kratkoročnega kredita, ki bi ga najeli pri banki, zlasti če ima vaš kupec pri banki boljšo boniteto od vas,« dodaja Mazalović.

V spletni aplikaciji NLB Odkup terjatev lahko prodajo terjatev urejate na daljavo brez obiska poslovalnice, kar je v času omejevanja stikov zelo dobrodošlo. Uporaba aplikacije je kljub kompleksnosti storitve preprosta in zagotavlja prijazno uporabniško izkušnjo, saj vas vodi skozi celoten postopek, preprostost in cenovna ugodnost pa bo storitev približala tudi tistim podjetjem, ki je do zdaj še niso uporabljala.

2. Ni čakanja na plačila
Če terjatve prodate, plačilo za prodano blago ali opravljeno storitev dobite takoj in vam ni treba čakati do roka zapadlosti. Predvsem je to dobrodošlo na začetku poslovne poti, v obdobjih hitre rasti, ko so vložki v razvoj in trženje visoki, prilivov iz prodaje pa še ni dovolj, pa tudi v aktualnih razmerah, ko se težka likvidnostna situacija včasih skuša reševati tudi z daljšanjem plačilnih rokov.

3. Finančna sredstva brez večje zadolženosti podjetja
Prodaja terjatev ne ustvarja dolga, saj vam banka ne posodi denarja, ampak so vir financiranja nezapadli računi. »S prodajo terjatev banki tako ne povečujete kreditne izpostavljenosti pri banki in imate dovolj kreditnega potenciala za morebitne nove investicije,« poudarja Mazalović.

4. S prodajo terjatev lahko optimizirate bilance
Podjetja s prodajo terjatev lahko znižate terjatve in dobite denarna sredstva, s katerimi lahko prosto razpolagate. Tako se izboljša struktura na aktivni strani bilance, pa tudi finančno ravnotežje kot razmerje med strukturo pasive in aktive (boljša usklajenost sredstev in obveznosti do virov sredstev). Ob koncu poslovnega leta je taka optimizacija bilanc pogosta praksa. Izboljšana struktura bilance stanja pomeni tudi morebitno boljšo bonitetno oceno pri banki in ugodnejše financiranje za prihodnje investicije, predstavlja pa tudi temelj dobrih poslovnih odnosov.

5. Skrb za pravočasno plačilo terjatev prevzame banka
Regresna pravica pomeni, da lahko banka, če na dogovorjeni dan ne prejme plačila s strani vašega dolžnika, plačilo zahteva od vas. Ob odkupu terjatev brez regresne pravice celotno tveganje neplačila prevzame banka. Vi plačilo dobite takoj, zato ne boste imeli skrbi in dela zaradi morebitnih zamud ali neplačil. Terjatev vam v tem primeru tudi ni treba zavarovati pri zavarovalnici, saj ne nosite več tveganja neplačila dolžnika. »Banka ponudi regresni ali brezregresni odkup po presoji sprejemljivosti tveganja odstopnika/prodajalca in dolžnika/kupca. V praksi je več kot 80 odstotkov odkupov terjatev brez regresa do odstopnika/prodajalca,« pove Mazalović.

6. S prodajo terjatev se izognete zavarovanju terjatev
Terjatve, ki jo prodate banki, ni treba zavarovati pri zavarovalnici. Prav tako NLB prevzete terjatve ne zavaruje pri zavarovalnici. To je pomembno predvsem pri ohranjanju limitov za odkupe terjatev. Veliko zavarovalnic po Evropi in tudi po svetu je pri odobravanju limitov za zavarovanje terjatev previdnejše, zato nižajo limite, kar vpliva tudi na družbe, ki odkupljene terjatve zavarujejo pri zavarovalnicah. »Ker v NLB odkupujemo terjatve brez zavarovanja, nam zato ni bilo treba zniževati limitov za odkupe terjatev. Ravno nasprotno, kriterije za odobritev limita za odkup terjatev smo celo znižali in tako omogočili dodatne možnosti prodaje terjatev našim komitentom,« pojasnjuje Mazalović.

7. Boljše informacije o vaših kupcih
Banke imajo dostop do kakovostnih javno dostopnih bonitetnih podatkov o poslovanju podjetij, dopolnjujejo pa jih tudi z lastnimi viri. Pod kakšnimi pogoji banka odkupi terjatev, je koristna informacija tudi za vas in vam omogoča še bolj informirane določitve o vaših novih in obstoječih kupcih.

V NLB tudi mednarodni odkup terjatev
NLB je članica mednarodnega združenja FCI (Factor Chain International) in omogoča tudi čezmejni odkup terjatev. Tako lahko svoje terjatve do kupcev v tujini prodate tudi izvozniki, uvozniki pa lahko prodajo terjatev predlagate svojim poslovnim partnerjem iz tujine.

Preverite možnosti odkupa terjatev v NLB
NLB ponuja odkup terjatev iz naslova nezapadlih računov ali dokumentarnih akreditivov, pravi in tihi odkup, odkup terjatev v domači in tuji valuti, z regresno pravico ali brez nje. Prodate lahko terjatve do partnerjev v Sloveniji in v tujini. Naročite se na posvet pri poslovnem skrbniku, ki vam bo predstavil, kako lahko s prodajo terjatev izboljšate poslovanje podjetja.

Več informacij: www.nlb.si/odkup-terjatev

preberite še to

Trendi
Popadkovni burger

Popadkovni burger

Hamburger, ki je v do sedaj povzročil popadke pri več kot 20 nosečnicah…

Trendi
Bo družina razpadla?

Bo družina razpadla?

Facebooku grozi kar nekaj protimonopolnih tožb zaradi Instagrama in WhatsAppa.

Trendi
Draga celovečerca...

Draga celovečerca...

Ameriški par mora plačati 35.000 kazni zaradi nelegalnega prenosa dveh filmov...

Trendi
Vinski kondomi

Vinski kondomi

Da, tudi to obstaja in je lahko prav zanimivo darilo za prihajajoče praznike…

Trendi
Je deljivost s 7? Kaj pa s 13?

Je deljivost s 7? Kaj pa s 13?

So vam v šoli povedali, kako ugotoviti ali je neko število deljivo s 7? Ali pa s 13? Nekaterim.....

Trendi
Cilji za leto 2020… Hmm…

Cilji za leto 2020… Hmm…

Ste si konec lanskega leta za letošnje leto zadali kakšne posebne cilje?

Trendi
»Ni mi všeč« še ne tako kmalu

»Ni mi všeč« še ne tako kmalu

Twitter o gumbu, s katerim označujemo, da nam objava ni všeč, šele razmišlja…

Trendi
Še en »boljši od originala«

Še en »boljši od originala«

Razorjev krmilnik Wolverine V2 za novi Xbox naj bi nudil več kot to, kar dobite s konzolo.

Trendi
Sedem razlogov za odkup terjatev

Sedem razlogov za odkup terjatev

Promocijska vsebina
Primerno za vsako podjetje, a premalo uporabljeno.

Trendi
Dobiček pred zdravjem

Dobiček pred zdravjem

Facebook menda nekaj tisoč zunanjim sodelavcem več ne dovoli delati od doma…

Trendi
Bo Fortnite postal tudi socialno omrežje?

Bo Fortnite postal tudi socialno omrežje?

Vaš avatar bi v kratkem lahko v igri prikazoval tudi vaše izraze obraza.

Trendi
David Bowie je imel prav

David Bowie je imel prav

Pokojni pevec je leta 1999 zelo dobro zadel to, čemur smo priča sedaj.